Pagina’s

De Boekhandel

Penelope Fitzgerald en de Boekhandel van Florence

Penelope. Penelope Penelope Penelope. Ik vind het zo’n prachtige naam. Misschien dat dit boek er daarom meteen uitsprong voor mij in de bibliotheek. Al kan het ook de titel zijn geweest; De Boekhandel. Zelfs de boeken die ik lees mogen over boeken gaan.

 

Klein winkeltje in pittoresk stadje

De Boekhandel speelt zich af in een klein kuststadje in Suffolk, Engeland in 1959. Florence Green is een weduwe die besluit om met haar erfenis een boekwinkel te openen. Ze kiest hiervoor het monumentale Old House. Een vervallen en vochtig gebouw waar het volgens de bewoners van de stad spookt. Florence krijgt te maken met behoorlijk wat tegenvallers voordat de winkel eindelijk open kan, en ook na de opening gaat het runnen van haar winkel niet over rozen. Een van de invloedrijke dames in de stad heeft bedacht dat Old House de perfecte locatie is voor een kunstcentrum en doet haar uiterste best om Florence uit haar pand te krijgen.

 

De Boekhandel

 

Het openen van de winkel gaf haar elke morgen hetzelfde gevoel van belofte en kansen. De boeken stonden net zo keurig op een rij als de groenten van Mr. Gipping, klaar voor alle bezoekers.

De Boekhandel is het bewijs dat een klein boek juist heel groots kan zijn. Met weinig woorden en gebeurtenissen heeft Fitzgerald een rijk verhaal met vele lagen geschreven. Love! it! Wie een feel good roman verwacht over een gezellige winkel, de eigenaresse en haar klanten moet ik teleurstellen. Jaloezie en hardvochtigheid vieren hoogtij. Maar houd je van vriendelijke karakters die tegen de stroom in blijven zwemmen, ook voor een verloren zaak, dan is De Boekhandel je boek.

 

Meer Penelope graag!

Over Penelope Fitzgerald gaan jullie zeker meer horen op Ogma. Ze schreef namelijk nog veel meer moois. Sebastian Faulks’ aanbeveling achterop De Boekhandel is spot on:

‘Een boek van Penelope Fitzgerald lezen is zoiets als een ritje maken in een bijzondere auto. Alles is van topkwaliteit – de motor, het interieur en de buitenkant, alles geeft je vertrouwen. Maar dan, na een kilometer, gooit iemand het stuur uit het raam.’

 

En dat is niet het enige om naar uit te kijken. Vanaf 7 juni is de verfilming van De Boekhandel in de Nederlandse bioscopen te zien (met Bill Nighy yes!yes!yes!! Oh en nog vele andere geweldige acteurs hoor. Maar ik persoonlijk word altijd erg gelukkig van Bill Nighy 😉 )

Wat ga jij doen? Het boek lezen, de film kijken of beide?

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a609239ecd97_selected-products” products=”9200000036134877″ name=”boekhandel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren