Pagina’s

New York must sees

New York must sees voor boekenwurmen

I wanna wake up in a city that never sleeps…New York! Dat lukte prima, dat wakker worden. Leve de jetlag. Maar verder was m’n tripje naar New York super. Veel boekige sights en zaken mogen aanschouwen, waarvan hieronder een korte impressie.

 

New York must sees

The New York Public Library!

U gaat binnenkort naar New York? Dan moet dit met stip op nummer 1 van de ‘to do’ lijst. Wat een geweldige bibliotheek is dat, zeg. Als ik in New York zou wonen, zou ik meteen lid worden. Niks geen dozen uitpakken, hup, naar de bieb. Wat een gave collectie hebben ze! En dan heb ik het alleen nog maar over de gewone boeken, van nu. Het oude gedeelte van de bieb is nog indrukwekkender.

 

New York must sees

 

Ook de kinderhoek, pardon afdeling, is een ‘must see’, ook als je geen kinderen hebt. Want kijk eens wie er wonen, naast zo’n duizenden kinderboeken? Pooh en z’n vrienden! Dit zijn de originele knuffels waarmee het zo’n 100 jaar geleden allemaal begon. Schattig toch?

 

New York must sees

 

Je kunt – gratis! – een rondleiding krijgen door de bieb. Zeker doen! Sommige kamers waren helaas niet toegankelijk voor ons, maar we mochten wel door raampjes gluren. Ook leuk. Die ruimtes (prachtig ingericht trouwens, van die gentlemen’s chambres) zijn alleen toegankelijk als je onderzoek doet. En als je een boek schrijft, mag je er zelfs permanent verblijven! Nou ja, niet voor altijd, maar toch. Ik zie mogelijkheden. 🙂

 

The Strand

Na de bieb togen we naar de favoriete boekhandel van de boy friend. Voor wie het gemist had, de bf is Amerikaans en geboren en getogen in New York. Deze trip ging hij mij zijn ‘must sees’ tonen, waaronder The Strand. De verwachtingen waren dus hooggespannen. Ik bedoel maar, 18 mijl, oftewel miljoenen boeken, hallo!

Eerlijk gezegd viel het een beetje tegen. De tweedehandsboeken stonden in karren buiten. Niet bepaald uitnodigend om lekker doorheen te struinen. In de kelder hadden ze vroeger (bf woont inmiddels al zo’n 20 jaar in Nederland) nieuwe boeken die je tegen een matsprijsje kon aanschaffen. Vanwege groot ingekocht enzo. Dat principe was er nog wel, alleen waren de matsprijzen een stuk hoger dan voorheen. Jammer dus.

 

New York must sees

 

Maar verder: super! Een soort grot van Ali Bhaba met ontzettend veel mooie boeken. En kaarten. En gadgets. En tassen. Laat ik het zo zeggen: een minimalist heeft het zwaar in The Strand. 🙂 Uiteindelijk strompelde ik met 2 boeken naar buiten. We hadden tenslotte nog 5 dagen in New York.

 

Barnes & Noble

Na een korte pauze kwamen we toevallig bij een vestiging van Barnes & Noble uit. Luilekkerland!! Het is er minder funky dan The Strand, ze hebben een stuk minder gadgets bijvoorbeeld. Maar wel weer thee ter ere van The Royal Wedding. En Pop! Heads van de Royal Family, cute! Ik dwaal af. Bij de eerste (want jullie snappen – ik moest bij iedere B&N naar binnen) vestiging hadden ze een tafel met allemaal afgeprijsde boeken. Kom maar bij tante Mirjam lieve boekenkindertjes…

Dit deden we dus allemaal op dag 1 van onze trip. Niet dat ik de rest van de week niet naar boeken heb gekeken natuurlijk! Zo wandelden we bij de Japanse boekhandel naar binnen. Met inderdaad, Japanse boeken.

 

New York must sees

Ook kwijlde ik deze tafel met klassiekers onder, bij de boekenwinkel bij de Chelsea Market. Prachtige covers!

 

New York must sees

En wat vinden jullie hiervan, geinig toch?

Maar ik besloot toe te geven aan de minimalist in me, aan 5 boeken had ik wel genoeg. En met Royal Tea voor de mams, 2 Pop! Heads voor de neefjes, een Italiaanse jas voor mezelf en kaarten voor zo ongeveer half Holland vond ik dat de Amerikaanse economie goed genoeg had gesteund. Welke boeken ik precies kocht? Daarover meer in een apart blog.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren