Pagina’s

Isabel Allende De winter voorbij

De winter voorbij, een klassieke Isabel Allende

Alle boeken heb ik van Isabel Allende. Volgens mij las ik Eva Luna als eerste, hoewel Het Huis met de Geesten als eerste uitkwam. Vanaf het eerste moment ben ik fan! Weliswaar koop ik alle boeken van Isabel Allende trouw, ik heb de latere niet allemaal gelezen. Mijn leven is voller geworden en als een verhaal me dan niet meteen te pakken heeft, dan blijft het boek liggen. Dat gebeurde me met Het Eiland onder Zee en Het negende schrift van Maya. Aan Ripper ben ik zelfs nog nooit begonnen. De Japanse Minnaar heb ik met veel plezier gelezen, maar was aan uitwerking van de personages wat aan de magere kant.

 

Isabel Allende De winter voorbij

 

De Winter Voorbij had me echter onmiddellijk te pakken. Lees ik normaal gesproken maar 1 of 2 bladzijden in bed om al snel door vermoeidheid overmand te worden; nu las ik door tot ik een hoofdstuk uit had.

 

Wat zegt de uitgever over De Winter Voorbij:

‘New York, december 2015. De stad wordt geteisterd door een vreselijke sneeuwstorm. Door een bizar toeval kruisen drie mensen elkaars pad: een oudere Amerikaan, een Chileense van begin zestig en een jonge illegale immigrante. Ze raken tegen wil en dank verzeild in een soort roadmovie waarin ze zich moeten ontdoen van een lijk, een pistool en een auto. Tijdens deze bizarre tocht leren ze elkaar steeds beter kennen. Langzaam vallen – ook voor de lezer – alle puzzelstukjes op hun plaats.’

 

Wat is dat bizarre toeval dan?

Die oudere Amerikaan is Richard Bowmaster (ik vind het altijd zo leuk hoe Allende zowel voornaam als achternaam van haar personages blijft noemen). Richard is gepensioneerd docent aan de universiteit van New York. De Chileense van zestig is Lucía Maraz, in Amerika terecht gekomen om een veiliger heenkomen te vinden. De jonge illegale immigrante is Evelyn Ortega, uit Guatemala. Zij kwam illegaal via Mexico naar Amerika nadat haar broertje voor haar ogen werd vermoord en zijzelf verkracht. Sindsdien hult zij zich voornamelijk in stilzwijgen. Haar stem laat haar meestal in de steek.

 

Wat hebben die drie met elkaar te maken?

In New York werkt Evelyn voor een rijk gezin, daar verzorgt zij de gehandicapte zoon. Richard woont in Brooklyn in een pand, waarvan hij de onderste etage verhuurt aan Lucía – ook verbonden aan de universiteit waar hij werkte. Tijdens die zware sneeuwstorm in New York gaat Richard in de auto met een van zijn katten naar de dierenarts. Zijn auto glijdt tegen de auto waar Evelyn in zit. Hij geeft haar zijn visitekaartje voor de verzekering. Het is echter niet de auto van Evelyn zelf, maar van haar baas. De auto heeft ze zonder toestemming meegenomen en hij zal not amused zijn. Omdat de etage van Lucia stervenskoud is, warmt ze zich op bij het appartement van Richard. Dan belt Evelyn aan. Als Richard en Lucía door krijgen dat Evelyn illegaal is én dat er een lijk in de kofferbak ligt, beslist Lucía dat er maar één mogelijkheid overblijft: zich ontdoen van het lijk en de auto. Om Evelyn – die in een kwetsbare positie zit – te beschermen.

De hoofdstukken gaan wisselend van het heden waarin alle drie samenzijn, naar het verleden van Richard, Lucia en Evelyn afzonderlijk. Hiermee rijgt en ontvouwt Allende het hele verhaal.

De Winter Voorbij is voor mij een klassieke Allende. Ik geniet er enorm van hoe ze haar personages tot leven kan wekken. Haar zinnen zijn vloeiend, poëtisch, vlot, maar ook zorgvuldig. Door die schrijfstijl leer je in relatief korte tijd (want het boek is 336 pagina’s dik) iemands complete geschiedenis kennen. Het is de reden waarvoor ik terug blijf komen bij de boeken van Isabel Allende. Op het eerste gezicht lijkt het moeilijk om je te identificeren met deze karakters uit het boek. Richard bijvoorbeeld heeft een spoor van verdriet, dood, schuld en alcoholverslaving achter zich. Ik ken verder geen mensen met zo’n levenswandel. Maar al zijn emoties zijn universeel, dat maakt dat hij toch niet ver van je af staat.

Het is niet de zwaartekracht die het universum in evenwicht houdt, maar de bindende kracht van de liefde.

 

Isabel Allende De winter voorbij

 

Roadmovie

De Winter Voorbij leest als een roadmovie. Vanuit Brooklyn gaan ze met twee auto’s op een barre tocht door kou en sneeuw naar het bosrijke Noorden van de staat New York. Er zit een vleugje humor in de manier waarop Allende de levens van deze drie beschrijft. Zoveel ellende en tegenslag en ongeluk is uiteindelijk gewoon grappig. Maar het is niet alleen een verslag van hoe deze drie de sporen van een moord proberen te wissen. Het is ook het verhaal van de rijpe liefde. De diepe kracht en verbondenheid die hoort bij mensen die al liefdes gekend hebben. Ik heb genoten van dit boek!

Midden in de winter begreep ik eindelijk dat er in mij een onoverwinnelijke zomer huisde.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5ad60ed2699a0_selected-products” products=”9200000079457246″ name=”winter voorbij” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren