Pagina’s

Swap voor boekenwurmen

Swap voor boekenwurmen

Yahoo!! Tineke en ik deden mee aan de #swapvoorboekenwurmen die @mimstasjes op Instagram organiseerde. Helemaal in ons straatje, want wat werd er geswapt? Tweedehands boeken! Ik lijk wel wat op deze dames, maar ik was erg enthousiast. Tineke ook, dus wij gingen aan de swap. Gezellig!

 

Wat is een swap ook alweer?

Op Instagram worden regelmatig swaps georganiseerd. Voor wie dit onbekend terrein is: er wordt iemand uitgekozen voor jou, jij stuurt die persoon iets leuks. Kan van alles zijn, meestal is er wel een bepaald thema. En jij krijgt natuurlijk ook iets!

 

Moodboard swap voor boekenwurmen

 

Je zet een moodboard of een collage online waarin je aangeeft wat je leuk vindt. Handig voor je swapmaatje, zij (ik ken nu eenmaal geen mannen die aan swaps doen) leert jou een beetje kennen, waardoor je hopelijk een pakketje krijgt dat bij je past. O ja, het is een verrassing! Je post niets over wat jij opstuurt. Althans, een preview mag meestal wel.

 

Deze instructies met do’s & don’ts voor de swap voor boekenwurmen kregen we:
 • Een tweedehands boek, naar smaak van je swapmaatje of een boek waarvan je vind dat je swapmaatje het absoluut moet lezen. Wel een net boek, aub. Geen vergeeld, oud boek vol vochtvlekken en schimmels, nou ja, een boek dat je zelf ook zou willen ontvangen.
 • Een zelfgemaakte boekenlegger
 • Iets lekkers voor bij het lezen. (dat mag iets te snoepen zijn, maar natuurlijk ook thee of koffie of iets anders….)
 • 2 kleine boek-gerelateerde cadeautjes (wees creatief! Een magneet, een lijstje met een quote, een setje kaarten, nou, genoeg te verzinnen!)
 • Dit alles verstuur je, natuurlijk leuk ingepakt en voorzien van je eigen naam en ig-naam naar je swapmaatje.

 

Swap voor boekenwurmen

 

Ik ben niet zo’n geduldig type, zodra de mail met informatie over mijn swapmaatje binnen was, ging ik aan de slag. Mijn ‘tegenpool’ houdt van verhalen over Frankrijk en boeken waar recepten in zijn verwerkt. Laat ik nou 3 boeken hebben die dat combineren! Alle deze boeken zijn geschreven door Amerikaanse vrouwen die Frankrijk en de Franse keuken ontdekken. Ik houd ervan. Omdat mijn swapmaatje geen Engelstalige boeken leest, vielen het boek van Julia Child en Mastering the Art of French Eating af. Lunch in Parijs van Elizabeth Bard werd het dus, een leuk boek met fijne recepten. Ik vond nog een boek over Frankrijk uit de jaren 60, met prachtige foto’s. Hup, ook ingepakt en in de doos.

 

Swap voor boekenwurmen

 

De overige goodies

De zelfgemaakte boekenlegger, tja. Of iemand blij wordt van een boekenlegger die door mij gemaakt is? Vrees van niet. Daarom speelde ik vals en kreeg ze een andere van me. Wel zelfgemaakt, niet door mij. 😉 Maar omdat ik toch iets zelf wilde maken, vouwde ik enveloppen met kattenthema! Die heeft ze namelijk, rode nog wel. <3 Nog even een tip om je boekenkast leger te krijgen: maak er enveloppen van. De boekgerelateerde cadeautjes werden de enveloppen en kaarten. En het lekkers werd 2 soorten chocolade, ik kon niet kiezen.

 

Swap voor boekenwurmen

 

Wel zo leuk om wat confetti in de verpakking te gooien. En toen ging mijn #swapvoorboekenwurmen op reis. Altijd spannend, wachten op de reactie van de ander. Jullie snappen dat ik nu onder mijn brievenbus lig te wachten op mijn pakketje, he? 🙂

 

Ondertussen in Friesland

Niet alleen Mirjam was druk met verzamelen, knutselen en inpakken. Ook ik deed mijn best! En gelukkig kreeg ik een heel erg enthousiaste reactie van mijn swapmaatje. Pffff… Cadeautjes maken voor een onbekende kan behoorlijk enerverend zijn hoor. Maar hoe je zo’n swap pakketje samenstelt, daar vertelde Mirjam hierboven natuurlijk al over. Laat ik nu eens vertellen over de happy dance die ik deed na het ontvangen van een cadeautje van een anonieme boekenwurm.

 

Swap voor boekenwurmen

 

Swapmaatje @hoepzika had de lente in haar bol toen ze aan het inpakken was, dat kan niet anders. Wat een vrolijkheid. Ik werd hier zo blij van! Volgens haar kaartje ben ik dus wel een beetje moeilijk om een goed boek voor uit te zoeken…

 

Swap voor boekenwurmen

 

…maar het is haar gelukt om een boek (en zelfs een schrijver) uit te zoeken die ik nog niet heb gelezen. Ik dacht dat John Le Carré altijd ver uit mijn comfort zone lag, maar na het lezen van de achterkant van Absolute Vrienden denk ik dat het juist een boek is dat uitstekend in mijn straatje past. Goed uitgezocht dus, bedankt @hoepzika!

 

Swap verslaafd

Wij vonden dit zo ontzettend leuk om te maken, geven en krijgen dat we dit nog veel vaker willen doen. En op Instagram en Facebook geen gebrek aan swap groepen en hashtags. Maar niet iedereen doet aan social media natuurlijk. Dus vragen wij ons af, lieve Ogma lezers, vinden jullie het leuk als we eens een swap via het blog organiseren? Laat het maar weten in de comments 😉

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

5 Comments

 • Mirjam Hoorman

  15 april 2018 at 05:38

  Wat leuk dat jullie hier een blog aan besteed hebben. Het was een groot succes. Ik liep al een poosje met dit idee. Als jullie een swap organiseren, doe ik natuurlijk mee! Liefs MiM

  Beantwoorden
 • Mirjam

  6 juni 2018 at 15:34

  Ik heb erg genoten van Lunch in Parijs. Ook van de confetti die er tijdens het lezen nog uit kwam😂😂. Ahha en nu lees ik het eens je hebt gesmokkeld met de boekenlegger. Wel erg leuk. Wellicht wordt het een doorgeef boekenlegger😊

  Lieve leesgroet Mirjam

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren