Pagina’s

M-Train

Patti Smith betovert met M-Train

‘Het valt niet mee iets te schrijven over niets.’
Dat zei een cowboy toen ik net aan een droom begon.

Zo begint M-Train. De cowboy heeft gelijk, maar Patti Smith is er verdomd goed in om over niets te schrijven! Aan haar vaste tafeltje in een café in Greenwich Village dagdroomt en schrijft ze over grote en kleine gedachtes en haalt ze herinneringen op. En dat leest zoals dit klinkt:

 

 

Niet lezen maar voelen

Bloedstollend mooi. Haar overpeinzingen over vroeger, over nu, de kunstenaars die in haar hart leven en de mensen die ze lief heeft gehad. Het zou zo maar een brij van onoverzichtelijk gefilosofeer kunnen worden, maar alles klopt en hangt samen. M-Train lees je niet, je voelt het. Het gaat over haar grote liefde, maar ook over heel veel koffie, haar jeugd, wetenschap, de plaatsen waar je je thuis voelt en detectiveseries.

 

M-Train

 

Levenswijsheid

Al die bitterzoete levenswijzheid komt niet zo maar ergens vandaan natuurlijk. God, wat heb ik nog veel te lezen en te reizen en te bekijken voordat ik weet wat Patti weet. Het aantal schrijvers dat ze in M-Train aanhaalt is overweldigend, maar inspireert om de rest van je leven te blijven ontdekken en je te laten raken door kunst in al zijn vormen.

 • Paul Verlaine
 • Jean Genet
 • Arthur Rimbaud
 • Michael Boelgakov
 • Anna Achmatova
 • Sylvia Plath
 • Henrik Ibsen
 • Enid Meadowcroft
 • René Daumal
 • Haruki Murakami
 • Jean Reno
 • Henry Miller
 • Bruno Schulz
 • Paul Bowles
 • Jane Bowles
 • Tennessee Williams
 • Anne Waldman
 • Samuel Beckett
 • Robert Graves

En dat is nog maar een kleine greep uit alleen maar de schrijvers waar ze over mijmert. Over Virgina Woolf, die vandaag 77 jaar geleden overleed zegt ze:

Misschien word ik zo oud dat de New York Public Library zich verplicht voelt mij de wandelstok van Virgina Woolf te geven. Die zou ik koesteren voor haar, en ook de stenen in haar zakken. Maar ik zou ook blijven leven en weigeren mijn pen af te geven.

Shit. Ik heb geen kaarten kunnen krijgen voor haar concert in Nederland dit jaar. Shit. Er staat een spoiler van The Killing in M-Train. Shit. Ik zal nooit zo veel lezen als Patti Smith. Maar ik reis graag met haar mee in haar geweldige boeken. Just Kids en M-Train zijn echt boeken om in je hart te sluiten. Ook al las ik beide in één middag uit, de inhoud dwarrelt op onverwachte momenten heerlijk door mijn hoofd.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a8ac615948bf_selected-products” products=”9200000046204982″ name=”m-train” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • hanneke161

  29 maart 2018 at 21:02

  Oh, nóg een paar boeken om aan mijn leeslijst toe te voegen! Ik wilde ook graag naar het concert, maar niemand om mee te gaan. Lijkt me wél heel bijzonder, om haar eindelijk eens lieve te zien – al zo lang een bewonderaarster!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren