Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • Van Abu Dhabi naar York, over rode katers en je boeken inruilen en catalogiseren. Kortom: februari.
Hygge

Van Abu Dhabi naar York, over rode katers en je boeken inruilen en catalogiseren. Kortom: februari.

Terwijl ik dit type geniet Jolanda weer van een korte vakantie in York. Als iemand twee keer naar een stad afreist binnen een paar maanden tijd, dan moet het er wel geweldig zijn, toch? Ik heb een sterk vermoeden dat zij ook deze keer weer met een aantal geweldige boeken terug komt. En chocolade, het schijnt dat ze daar in York ook genoeg van hebben.

Reislustig volk hier bij Ogma

Ook Mirjam reisde er op los in februari, hebben jullie haar verslag al gelezen over Abu Dhabi en wat daar te zien en te lezen is? Dichter bij huis is het ook mooi trouwens. Anita bekeek het Planetarium van Eise Eisenga en ik ging de expositie over Mata Hari bekijken in het Friesch Museum. Beide aanraders! En nu zitten we nog maar op de helft van de voorjaarsvakantie, wie weet waar het lot ons nog brengt! Mochten jullie tips hebben, deel ze gerust 😉

En verder?

Vierde ik mijn verjaardag! Natuurlijk kreeg ik boeken cadeau (en ook veel ander moois!), zie hier Hygge. Heerlijk om bij weg te dromen. En nog een paar andere bijzondere boeken waarover je zeker meer gaat horen dit jaar; Who fears death en Het Victoriaanse huis. Dystopisch en Victoriaans,beide griezelig. Ondertussen is Jolanda begonnen met de voorbereidingen van haar verjaardag, ze maakte een verlanglijst waar ik ook mijn vingers bij aflik.

Hygge

Dramatisch nieuws

Er is ook minder leuk nieuws te melden. Schreef ik vorige maand nog een gezellig blog samen met onze rode kater, was hij er een week later niet meer! Zit ik hier opeens alleen te typen, zonder onze rooie mascotte op schoot. Een bijzonder naar virus genaamd FIP werd hem fataal en we missen hem behoorlijk. Ook al was het een woesteling met een prikkelbaar humeur. Wat mij betreft hoort een kat gewoon bij het leven. Ragnar vervangen kunnen we niet, maar de kans is groot dat er dit jaar wel weer kattenpootjes door het huis zullen sluipen…

Vrolijkere dingen

Er zaten ook leuke berichten in onze mailbox. Zo kun je sinds een tijdje in Houten en Tiel gebruik maken van Jekers inruilservice. Wat dat is? Maurits van Jekers vertelt:

Boeken inruilen bij de lokale boekhandel en direct je tegoed kunnen besteden! Het is super
makkelijk, maakt lezen voordeliger en is beter voor het milieu! Onze klanten zijn er al dolblij mee, zowel met het inruilen als de tweedehands koopjes.

Het is heel simpel begonnen met opmerkingen van klanten, dat ze wat moesten minderen met kopen omdat de kasten overvol raakten. Aangezien de verkoop van boeken de basis van onze winkel is, zijn we toe heel hard op zoek gegaan naar een oplossing voor de klanten. Zo is Jekers inruilservice geboren.

In Houten draaien we nu al meer dan een jaar en de klanten waren vanaf de eerste dag zeer enthousiast, nog nooit zoveel complimenten gehad. Eerst hebben we de kasten gevuld met wat boeken van onszelf maar al na een week kwamen de eerste klanten met boeken voor de inruil en dat is tot op vandaag niet meer gestopt. Trouwens ook voor de 2e hands boeken is zeer veel interesse en het leuke is de inruil en verkoop houden elkaar mooi in evenwicht.

Hun doel is om dit systeem in zo veel mogelijk boekhandels in Nederland in te voeren. Dus lijkt de Jekers inruilservice je wel wat, vraag er dan naar bij jouw lokale boekwinkel. Wie weet is het over een jaar wel overal ingevoerd 😉

En dan nog een tip

Voor wie op zoek is naar een goed systeem om zijn of haar bibliotheek in bij te houden: Bookoggs. Dit is het kleine zusje van Discogg, een site die in 2000 werd opgestart en die inmiddels is uitgegroeid tot een database waarin 9,5 miljoen verschillende releases instaan. Met uitgebreide discografieën van miljoenen artiesten. Inclusief een marktplaats. En het streven is om de boekenvariant net zo groot te maken. Dit is dus zeker ook een interessante optie om op zoek te gaan naar nieuw leesvoer, of je gelezen boeken te koop te zetten.

Ronja de Roversdochter

Ten slotte

Wie heeft er inmiddels Ronja de Roversdochter in huis gehaald? Geef een boek cadeau maakte immers een prachtige uitgave mogelijk voor slechts 2 euro. Ze vlogen als warme broodjes over de toonbank, maar ik zag dat er bij onze boekhandel nog een klein stapeltje lag.

Weet je wat wel altijd kan? Meedoen aan onze Erin & Eruit challenge. Of gewoon voor de gezelligheid lid worden van onze bijbehorende Facebookgroep. Je kunt hier zelf ook berichten posten en zo laten zien wat je weg hebt gedaan, boeken weggeven, oproepjes doen (wie weet heeft iemand nog dat ene obscure kinderboek uit de jaren 70 op zolder staan waar jij al jaaaaaaaren naar op zoek bent), of gewoon gezellig kletsen over de boeken die je leest.

En dan nu op naar de lente!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

 • Jolanda

  1 maart 2018 at 09:29

  Ach, wat lees ik nu toch: Ragnar overleden! Jeetje zeg, dat zal er toch wel ingehakt hebben. Sterkte, ook voor de meiden!
  Ik ben ook naar de boekhandel gesneld voor Ronja de roversdochter. Ik heb m nooit gelezen, en dat kan natuurlijk niet he! Eerst nog even De Oversteek uitlezen en dan……

  Beantwoorden
  • Ogma

   1 maart 2018 at 13:37

   “Even” de Oversteek uitlezen 😉 Alhoewel, ondanks dat het een enorm boek is, vlieg je door het verhaal hè? Veel plezier ook met Ronja. Ja, arme kat…dank je x ~Tineke

   Beantwoorden
   • Jolanda

    1 maart 2018 at 16:49

    Ja, het leest vlug weg hoor. De schrijfstijl vind ik fijn. Al vind ik het middenstuk van het boek even wat minder boeiend. Maar nu op 2/3 e begin ik het weer leuker te vinden. Dus ja, nog even 😉

    Beantwoorden
 • hanneke161

  2 maart 2018 at 09:14

  Ik houd me in, en koop Ronja (tot nog toe) NIET! Die tip over de inruil is geweldig! Dat is hier vandaan te fietsen (denk ik) dus daar ga ik nog wel eens kijken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren