Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Waarom ik na het lezen van Het Appartement even niet meer aan huizenruil doe
Het Appartement S.L. Grey

Waarom ik na het lezen van Het Appartement even niet meer aan huizenruil doe

Huizenruil. Dat was een van de opties die wij voor komende zomer aan het overwegen waren. Goedkoop, comfortabel, je komt nog eens ergens. En toen las ik Het Appartement van S.L. Grey, een thriller over een Zuid Afrikaans stel dat van huis ruilt met een vrouw in Parijs.

 

Traumatische gebeurtenis

Mark en Steph wonen met hun dochtertje in Kaapstad. Misschien is Mark zijn baan een beetje een sleur geworden en Steph piekert nogal veel, maar naast alle gewoonlijke sores lijken ze een gelukkig gezin. Totdat ze op een avond bruut worden overvallen in hun eigen huis. Beide zijn ze sindsdien gespannen en depressief, de relatie komt onder grote druk te staan. Een vriendin oppert dat een vakantie een goede manier is om dit trauma samen te verwerken, wegens hun kleine budget kiezen ze voor huizenruil. Enthousiast stort Steph zich in de voorbereidingen en tovert hun huis om tot een welkome plek voor hun gasten. Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt dat aan het appartement waar zij verblijven minder zorg is besteed. Het is een bouwval in een leegstaand appartementencomplex in een slechte buurt. Bienvenue!

 

Het Appartement S.L. Grey

 

Leuk joh Parijs!

Dat het natuurlijk helemaal verkeerd gaat dat voel je wel aan je theewater. Onbegrijpelijk is echter hoe het echtpaar omgaat met de hele situatie in Parijs. Al moest ik een week op Gare du Nord slapen, dat appartement ging ik niet meer in! Die frustratie maakt het verhaal dan ook weer extra spannend. Net als in een ouderwetse horror film: ‘Neeeeee, niet opsplitsen en in je eentje die donkere slaapkamer/tuin/leegstaande fabriek gaan verkennen!!!!!’ Dat gevoel zeg maar.

 

Er is meer dan het appartement from hell

Nu is er meer aan de hand dan alleen een stel dat in een rampzalige huizenruil terecht komt. Mark heeft een verleden, de overval is niet het eerste persoonlijke drama dat hij probeert te verwerken. In wisselend perspectief wordt dit verleden steeds duidelijker, maar het komt pas echt samen in een plot waarbij de zaken, op zijn zachtst gezegd, een beetje escaleren. De ontknoping is aan de vage kant, het blijft wat hangen tussen een psychologische thriller en een horror verhaal. Als horror had het best wat mogen worden aangedikt, is het nèt te subtiel. Als psychologische thriller had ik dan wat meer uitleg verwacht achter de plotwendingen en acties van de personages. Toch had Het Appartement me flink te pakken, als je er niet te veel over na denkt is het gewoon een bloedstollend verhaal, vloeiend en meeslepend geschreven. Moet je elk boek analyseren of gaat het om het plezier dat je er mee hebt. Precies. Maar huizenruil staat bij mij vanaf nu op hetzelfde lijstje als clowns en hondsdolle Sint Bernards.

Uitgeverij The House of Books bedankt voor het toesturen van Het Appartement.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • Marcia

    23 februari 2018 at 21:33

    Ik vond dit verhaal ook echt creepy! Helaas niet zo goed als ‘In de val’ van hetzelfde schrijversduo, daarvoor is het inderdaad net niet horror òf psychologisch genoeg, maar desalniettemin is ‘Het appartemen’ en boek wat ik wel met het nodige onbehagen gelezen heb.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren