Pagina’s

  • Home
  • Boekige zaken
  • Goede Voornemens: over boeken, slagroom en een ietsiepietsie minder
CJ Sansom

Goede Voornemens: over boeken, slagroom en een ietsiepietsie minder

Eigenlijk heb ik dit jaar zowel op lees- als op leefgebied maar één goed voornemen: minder moeten en mild blijven. Ik blijf dan ook gewoon doorgaan met het oefenen van die mildheid en mededogen.

 

Voornemens versus intenties

Wel heb ik verschillende intenties. Dat lijkt misschien op een voornemen, maar voor mijn gevoel is er toch een verschil. Een goed voornemen is voor mij zeg maar het hoofdthema van het jaar, iets dat het hele jaar bewust en onbewust aanwezig is. Intenties zijn dingen die nu voor mij de bedoeling zijn, maar meer praktisch en die, wie weet, ook nog kunnen veranderen. Minder moeten dus. Zit ik gelijk weer bij mijn thema voor 2018!

Die intenties van mij zijn te vangen in één woord: minder. Sinds ik thuis kwam te zitten met een burn-out zocht ik mijn heil ook in zaken die minder goed voor me zijn. Concreet? Ik at me ongans aan all things slagromig en vet en kocht mij eveneens een slag in de rondte. Gevolg: ernstig ontregelde boekhouding en tien kilo zwaarder dan vorig jaar rond deze tijd. Dus wil ik minder. Minder eten (en gezonder.) Minder stil zitten (en dus meer bewegen). En vooral minder uitgeven.

Ambitieus doel

Dus stelde ik mezelf een ambitieus doel. Naast de gewone boodschappen (dus eten, drinken en de normale verzorgingsspullen) wil ik dit jaar maximaal 100 dingen kopen. Kleren voor mezelf, kleren voor de kinderen, cadeautjes voor verjaardagen en december, knutselspullen, extraatjes, ja zelfs boeken, alles telt mee. Dan is honderd niet eens zoveel. Zeker niet voor iemand die half koopverslaafd is geworden het afgelopen jaar. Maar het gaat me niet eens (alleen) om het geld dat ik uitspaar. Het gaat erom dat ik al zo verschrikkelijk veel heb. En om het feit dat ik door te eten en te kopen een leegte probeer te vullen die helemaal niet gevuld hoeft te worden. Minder consumeren is meer stilte. Meer rust, meer evenwicht. Zo wordt minder volgens mij uiteindelijk echt meer. Dat wil ik graag weer ervaren.

Maximaal honderd dingen kopen dus. Maar ik heb een loophole. Zo ben ik; ik bedenk van alles, en in één moeite door de uitzondering. Net zo makkelijk. Mild zijn, weet je. Ruilen mag wel namelijk. Kleding ruilen bijvoorbeeld en boeken ruilen natuurlijk al helemaal. En mochten mijn te lezen stapels opraken, dan mag ik de door mij opgespaarde boekenbonnen ook inzetten als joker. Dat telt niet mee.

Goede voornemens

Zo zien die stapels er uit. Voorlopig niet veel risico dat ik er snel doorheen ben, er liggen er nog 79 ongelezen op me te wachten…

 

Goede voornemens

…boeken zijn namelijk een verhaal apart…

 

Goede voornemens

Want hoezeer ik ook geloof in minder, en consuminderen: boeken zijn voor mij een levensbehoefte. Waar ik ook op bezuinig, en dat is inmiddels zo’n beetje op alles :-), niet op mijn boeken. Lezen moet!

 

Less is more

Overigens ben ik bij Ogma niet de enige die goede voornemens heeft. Of die zin heeft aan een ietsie-pietsie minimaliseren. Collega Mirjam kan er ook wat van; ze schrijft daar binnenkort over verder. En zo steken we elkaar aan met het less is more gevoel, want ik hoorde Ogma’s Tineke ook al over dat het wel wat minder kan. Grote kans dat er dus meer op Ogma verschijnt over minder(en).

Jullie nog goede (boek)voornemens?

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren