Pagina’s

Frost at Christmas

Trek je warme sokken aan voor Frost at Christmas

Frost at Christmas

 

Natuurlijk willen we Frost at Christmas! Ik heb het nu even niet over Elfstedenvorst, maar over Detective Inspector Jack Frost. R.D. Wingfield schreef Frost at Christmas al in 1972, dit op aandringen van Macmillan Publishers nadat hij al diverse, succesvolle radiospelen had geschreven. Op dat moment vonden ze het boek toch niet zo bijzonder en het werd pas in de jaren 80 uitgegeven. Ook al schreef Wingfield veel liever radiospellen, hij maakte toch nog een aantal andere boeken over Jack Frost. In totaal zijn er zes delen verschenen, een mooi aantal als je bedenkt dat hij de detective al in het eerste deel dood had willen laten gaan. Oh, spoiler dus. DI Jack Frost legt niet het loodje in dit kerstverhaal.

In 1992 verscheen Frost ook op de BBC, wat mij betreft geniaal vertolkt door David Jason. Wederom was Wingfield zelf niet enthousiast. Volgens mij had de beste man gewoon een hekel aan zijn eigen creatie….

 

Tien dagen voor kerst

Tien dagen voor kerst verdwijnt de dochter van de plaatselijke prostituee. Ergens tussen zondagsschool en haar huis moet er iets gebeurd zijn waardoor ze niet thuiskomt. Detective Constable Clive Barnard komt net aan in Denton en moet samen met Jack Frost samen gaan werken. Beiden zijn niet blij met deze samenwerking. Barker de ijverige, gretige nieuwe agent in zijn foute pak. Frost, de nurkse detective die alles op zijn eigen manier doet en daar de regels niet zo nauw bij neemt. Zijn vrouw is net overleden en dat is te zien aan de staat van zijn overjas.
Gezien het winterse weer zijn de overlevingskansen van het meisje niet groot en de druk om haar te vinden wordt flink opgevoerd. Zo ver zelfs dat Frost door zijn chef wordt verzocht contact op te nemen met de dorpsgek die beweert psychische krachten te hebben. In plaats van het meisje vinden zij echter een lichaam dat al jarenlang begraven ligt. Het lijkt er op dat ze de sleutel hebben gevonden voor een oude vermissingszaak. Van het meisje ontbreekt alleen nog ieder spoor…

 

Gezellig hoor

Er is natuurlijk iets goed mis met mij dat ik een verdwenen meisje, een crazy cat lady en een oud skelet het toppunt van gezelligheid vind. Die Frost zelf ademt ook weinig kerstsfeer uit met zijn narrige gedrag. En toch is dit zulk heerlijk leesvoer zo in de donkere dagen voor kerst. Want die brompot kan wél lekker scherp uit de hoek komen, de humor is van het Britse (dus beste) soort en het verhaal zit gewoon hartstikke goed in elkaar. Het opent met een spannende flash forward en zit vol met verrassende wendingen.

Het enige wat er nog aan ontbreekt deze kerst is A Touch op Frost op Netflix zodat we kunnen bingewatchen. Heeft de Flix ook een verzoekhoek?

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren