Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Her Royal Spyness, The twelve clues of Christmas: kerst was nog nooit zo leuk!
Twelve clues of christmas

Her Royal Spyness, The twelve clues of Christmas: kerst was nog nooit zo leuk!

Als je een beetje té geobsedeerd bent door het Britse Koninkrijk, door Downton Abbey, The Crown, Agatha Christie en die gezellige, Britse detective stijl. Als je dan ook nog eens dol bent op vrouwelijke karakters als Flavia de Luce en Phryne Fisher (ironisch genoeg beide niet ontsproten aan Britse geesten) en dan Her Royal Spyness Lady Georgiana Rannoch ontmoet is je leven een stukje completer.

 

Her royal spyness

 

Upper class schandaal, glamour en liefde

Lady Georgina, 34e in de lijn van opvolging, maar compleet blut. Op het prachtige, maar eenzame en dus deprimerende kasteel in Schotland na heeft de familie het moeilijk in de crisisjaren na de Eerste Wereldoorlog. Haar vader heeft het fortuin er doorheen gejaagd en zelfmoord gepleegd. Toen Georgie nog klein ging haar moeder er vandoor om actrice te worden en leeft sindsdien een glamoureus leven vol mooie kleding, sieraden en mannen om het voor haar te betalen. Broerlief is getrouwd met een dame die zich nog posher dan the queen herself voelt en vindt eigenlijk dat Georgiana ook maar eens een goede match moet maken. Maar Georgie is verliefd op Darcy. We hebben dus al schandaal, glamour en liefde. En dat is alleen nog maar de setting van het geheel.

Maar het kersje op de taart, was mijn eerste kennismaking met Lady G. De beste manier van kerst vieren vinden wij namelijk met een stapel boeken rond de kerstboom vertoeven. Ik hoef het niet meer uit te leggen toch? Pyjama, muziek, snacks, boek. Vorig jaar zocht ik speciaal naar detectives met een kerstsfeer en zo kwam ik aan ‘The twelve clues of Christmas’ uit de Her Royal Spyness serie. Ja, beste lezers, al deze heerlijkheid kwam dus ook nog eens verpakt in een kerstmysterie!

 

De vloek van Tiddleton-under-Lovey

In plaats van kerst te vieren met haar zure schoonzus op het saaie kasteel besluit Georgiana om te gaan werken als gastvrouw op een uitgebreid kerstfeest in het idyllische plaatsje Tiddleton-under-Lovey in Devon. Ze maakt snel nieuwe vrienden, maar ook oude bekenden duiken op. Zo logeert ook haar moeder in het dorp, net als haar grootvader. En Darcy blijkt een vriend van de familie te zijn, zodat ze toch nog samen kerst kunnen vieren.
Hoewel de gasten het enorm naar hun zin hebben op het typische Britse feest, valt er in het dorp de ene na de andere dode. Al snel wordt er gefluisterd over een vloek. Georgie kan het niet laten om zich er mee te bemoeien als ze ziet hoe de politie met de zaak worstelt. En hoe meer slachtoffers er vallen, hoe meer het er op lijkt dat ook de gasten van het feest gevaar lopen.

Nou, daar zat ik dus in mijn foute kersttrui te smullen van Georgie, Darcy (wat’s in a name?), de gruwelijke reeks moorden en de zelfgemaakte christmas cake (met rum!) die ik van Jolanda kreeg. De pret straalt namelijk van de pagina’s, ondanks de enorme hoeveelheid lijken. Rhys Bowen schrijft met zoveel humor en weet de karakters grappig neer te zetten zonder er karikaturen van te maken. En het goede nieuws is dat deze schrijfster nog veel meer werk op haar naam heeft staan.

Als jullie jezelf nu één boek cadeau moeten doen deze kerst dan is het Her Royal Spyness Lady Georgiana wel. Of koop gewoon die hele reeks meteen, dan kan je 2018 ook goed beginnen.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren