Pagina’s

Gwendy's Button Box

Gwendy’s Button Box

Het leek mij tijd om Stephen King weer eens aandacht te geven. Wie? Hoor ik jullie zeggen? Je weet wel, één of ander weinig bekend schrijver van onzinnige verhaaltjes, iets met een clown geloof ik. Schrijver van enge boekjes of zo, we hebben het echt zèlden over hem hier. Niet? Oké, sarcasm off, wie hou ik hier voor de gek…

 

Gwendy's Button Box

“Hey girl. Come on over for a bit. We ought to palaver, you and me.”

Wat gebeurt er als ik op dit knopje druk?

Stephen King, literair horror icoon, veroorzaker van een coulrofobie epidemie, en bijna aan de lopende band producerend bestseller komt weer met een novelle, Gwendy’s Button Box. In de zomer van 1974 wordt de 12 jarige Gwendy geroepen door een man in het zwart. Op zijn hoofd draagt hij een bolhoed die Gwendy nog jaren in haar nachtmerries zal achtervolgen. Van de vreemdeling krijgt ze een houten doosje in bewaring. Op het doosje zitten 8 gekleurde knoppen, met aan beide kanten een kleine schakelaar. De kleine schakelaars bieden een beloning, maar de knoppen hebben gevolgen die eigenlijk te groot zijn voor het geweten van één persoon, laat staan een kind. Hoe lang blijven de beloningen van de doos zoethoudertjes voor de verantwoordelijkheid die het doosje met zich mee brengt?

“The buttons are very hard to push. You have to use your thumb, and put some real muscle in to it.
Which is a good thing, believe me.”

 

Game of Kings

Meer kan en mag ik echt niet zeggen over het plot, zonder teveel van het verhaal weg te geven. Trouwe King fans kunnen misschien met een gevoel van herkenning worden verrast en op het verkeerde been worden gezet, maar voor nieuwe lezers is Gwendy’s Button Box een geweldige instapper! Misschien ook een beetje King-light, want King schreef Gwendy samen met Award winnende schrijver Richard Chizmar (A Long December). Wat mij in een beetje “lastige” situatie brengt. Ik ken het werk van deze beste man namelijk nog niet! -Zucht- Wat gaan we nu eerst lezen dan, de verhalen bundel A Long December, of toch Schone Slaapsters, het andere boek dat King recent samen schreef met zijn zoon Owen King? (Niet te verwarren met de andere zoon, Joe Hill waar King ook regelmatig mee samenspant…) Dilemma’s jongens, dilemma’s…

 

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren