Pagina’s

Good Omens

Waarom ik Good Omens blijf herlezen

Most books on witchcraft will tell you that witches work naked. This is because most books on witchcraft are written by men.

 

Good Omens

 

Het is een goed jaar voor Neil Gaiman fans. Zo verscheen Noorse Goden in de Nederlandse vertaling (Jan-Rutger vertelde er al uitgebreid over). Afgelopen april was er een tv serie van American Gods te zien, gebaseerd op Gaiman’s gelijknamige boek uit 2001. En dan die prachtige uitgave die Blossom Books van De Slaapster en de Spintol uitbracht:

 

Blast from the past

Maar van al dat Neil Gaiman nieuws kreeg ik eigenlijk alleen maar zin om een oude favoriet uit de kast te pakken; Good Omens! Geen solo project, maar een samenwerking met de grote Terry Pratchett. Geschreven op floppy discs in de nadagen van de jaren 80 brengt Good Omens het beste van de fantasie en humor van Pratchett en Gaiman bij elkaar.

De geboorte van de zoon van Satan (en dus het einde der tijden dat er binnenkort aan komt) gooit roet in het eten van de comfortabele levens van demon Crowley en engel Aziraphale. Zij hebben hemel en hel eeuwen geleden al ingeruild voor pittoresk Engeland. Dus besluiten zij gezamenlijk de Apocalyps te saboteren. Het feit dat de Antichrist bij de geboorte is verwisseld en dus bij het verkeerde gezin opgroeit zorgt voor enige verwarring. Gooi nog wat andere oelewappers in het plot die niet zo goed weten wat ze aan het doen zijn en de chaos is compleet.

 

Herlezen

Sommige grappen zijn een tweede keer gewoon niet grappig meer, maar om Good Omens blijf ik lachen. De perfecte, zwarte humor die onder andere films als The Omen op de hak neemt en bij vlagen compleet bizar is, maar ook duidelijk intelligent is. Elke keer kom ik weer nieuwe details tegen: kleine stukjes geschiedenis, legendes of folklore, waardoor het een interessant boek blijft om te lezen. En ik kan dit soort voetnoten gewoonweg niet weerstaan:

Saint Beryl Articulatus of Cracow, reputed to have been martyred in the middle of the fifth century According to legend, Beryl was a young woman who was betrothed against her will to a pagan, Prince Casimir. On their wedding night she prayed to the Lord to intercede, vaguely expecting a miraculous beard to appear, and had in fact already laid in a small ivory handled razor, suitable for ladies, against this very eventuality; instead the Lord granted Beryl the miraculous ability to chatter continually about whatever was on het mind, however inconsequential, without pause for breath or food.
According to one version of the legend, Beryl was strangled by Prince Casimir three weeks after the wedding, with their marriage still unconsummated. She died a virgin and a martyr, chattering to the end.
According to another version of the legend, Casimir bought himself a pair of earplugs, and she died in a bed with him, at the age of sixty two.
The Chattering Order of Saint Beryl is under a vow to emulate Saint Beryl at all times, except on Tuesday afternoons, for half an hour, when the nuns are permitted to shut up, and, if they wish, to play table tennis.

 

Iets om naar uit te kijken

Eerdere plannen Good Omens te verfilmen liepen op niets uit, maar op dit moment is er een mini serie van zes delen in productie. Gaiman schreef zelf het script en ik kwam los van mijn stoel toen ik hoorde dat David Tennant de rol van Crowley gaat spelen. Of het net zo episch wordt als het boek? Ik weet het niet, maar onderstaande foto is in ieder geval veelbelovend! Wie heeft er nog meer zin in?

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren