Pagina’s

Sint Pannekoek

Het is vandaag Sint Pannekoek!

Ik wil me er niet mee bemoeien hoor, maar mocht je al een keurige maaltijd hebben gepland voor vandaag dan zou ik die plannen per direct van tafel gooien en meel, eieren en melk in huis gaan halen. Vandaag is het namelijk Sint Pannekoek!

 

 

Sint Pannekoek

 

Hè getver, boontjes

De strips van Jan, Jans en de Kinderen horen al sinds ik klein ben in die mate bij onze familie (en ook bij die van mijn man, we zijn niet voor niets getrouwd hè) dat ze inmiddels een vrij grote plaats in onze gezinstradities en zelfs ons vocabulaire hebben ingenomen.
Gaan we naar het strand? Staat iedereen weer te gieren om “Ik ben de badpakken vergeten!!!” Ligt er iemand in het ziekenhuis? Dan zit er jonge jenever in het infuus. En niemand is hier vegetariër tijdens het eten natuurlijk. Tijdens de zwangerschap van onze oudste dochter was er met de man en mij geen beginnen aan in die zwangerschapscursus. Het enige waar wij aan konden denken was die ene strip waarin Jan en Jans de slappe lach kregen en opa naderhand iets zegt als “Altijd wat met die jongen, volgende keer ga ik wel mee.” Tranen met tuiten hebben we gelachen op die skippy bal. We zijn nooit meer terug gegaan.

En op een zekere 29 november in 1986 had Catootje eens geen zin in boontjes en werd ze door opa gered. Hij bedacht ter plekke het feest van Sint Pannekoek. Waarbij iedereen de heer des huizes verwelkomde met een vers gebakken pannenkoek op het hoofd. Ja weet je, en als het door Jan Kruis is bedacht, dan hebben wij daar wel een zwak voor.

 

Handtekening Jan Kruis

 

Gezinsheld Jan Kruis

Want we houden van het werk van Jan Kruis. Ik denk met veel plezier terug aan de keer dat we op vakantie zijn geweest naar Ameland en heel brutaal het gemeentehuis binnen zijn gestapt om te vragen of we zijn schilderij van de koninklijke familie mochten bekijken. De receptioniste heeft ons heel trots een rondleiding gegeven en al onze vragen beantwoord. Ik ben ook heel erg blij met de (hand)tekening die meneer Kruis een aantal jaren geleden tijdens een stripbeurs in één van mijn albums heeft gezet. Een tijdje terug gingen wij met zijn allen naar het Stripmuseum in Groningen om de mooie overzichtstentoonstelling over zijn leven en werk te bekijken. Want zijn overlijden bijna een jaar geleden deed ons toch wel wat. De expositie loopt nog tot en met 7 januari en is écht de moeite waard.

 

Expositie Jan Kruis Stripmuseum GroningenOnze eigen Catootje en Karlijn, op die beroemde bank 😉

 

Maar nu pannenkoeken!

Ogma’s eigen Huisjan maakt ze altijd zo. Voor ongeveer 13-15 pannenkoeken (afhankelijk van de grootte van de pan):

  • 500 gram meel
  • 0,8 tot 1 liter melk (als je volkoren meel gebruikt heb je iets meer melk nodig vandaar een +/-)
  • 1 ei
  • snufje zout
  • theelepeltje suiker

En niet veel later ziet de keuken er dan zo uit:

Sint Pannekoek

Geen zin om zelf te bakken? Je kunt ook aanschuiven bij een van de Sint Pannekoek feestjes die in Nederland worden georganiseerd. Kijk daarvoor op de site van het Nationaal Comité Sint Pannekoek.

Dus eten jullie vanavond pannenkoeken? Deel gerust jullie favoriete recept om pannenkoeken te maken en/of de Jan, Jans en de Kinderen strip waar je het hardst om hebt gelachen.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

6 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren