Pagina’s

Jane Austen wannabe's

Net-niet-Austen; voeg nóg meer Jane Austen aan je leeslijst toe

De Jane Austen flow, ik zat er stevig in na de lezing van Karin Quint in Leeuwarden. Ik zal niet zeggen dat ik al diverse reisplannen op papier klaar heb liggen… Nou vooruit, ik heb al zoveel te gekke, mooie ideeën voor heerlijke reisjes uitgewerkt. Allemaal met behulp van Het Engeland van Jane Austen, dus vol van heerlijke bezienswaardigheden uit het leven en werk van Jane. Mijn man kan niet wachten!!! *sarcasm off* Helaas voldoet het banksaldo nog niet helemaal aan de wensen in mijn Jane Austen notebook. Dus deed ik het de laatste tijd voornamelijk met veel boeken. Niet alleen van Austen, maar ook het nodige net-niet-Austen.

 

Jane Austen wannabe's

 

Pemberly – P.D. James

Eliza en Darcy zijn getrouwd. Al zes jaar en hebben twee zonen. Maar dan! Op de avond voor het jaarlijkse herfstbal brengt de komst van Elizabeth’s zuster Lydia grote hysterie met zich mee. Haar man is vermoord! Detective koningin P.D. James schreef een heus sappig moord mysterie als vervolg op Pride & Prejudice. Een beetje het beste van twee werelden dus. Ik heb net begrepen dat Jolanda de dvd heeft van de bijbehorende BBC serie dus een ruil is inmiddels geregeld. Ik bewaar hem voor kerst.

Longbourn – Jo Baker

Ook de Bennets hadden personeel. En het personeel van Longbourn had ook een leven. Geloof mij, de liefdesgeschiedenis van Sarah en James doet niks onder voor die van Darcy en Elizabeth. Doordat Jo Baker de ongemakkelijke thema’s uit de periode niet schuwt, is het een meeslepende roman geworden en ik denk dat het mijn favoriet uit dit rijtje is.

The Jane Austen Book Club – Karen Joy Fowler

Hiermee verlaten we Regency Engeland en gaan we naar hedendaags California, waar vijf dames en één man een Jane Austen boekenclub zijn begonnen. En dat doen ze allemaal om iets andere redenen, ze hebben allemaal zo hun eigen nare ervaringen achter de rug én hun eigen favoriete boek van Jane Austen.

Me and Mr Darcy – Alexandra Potter

Ook hier geen terug in de tijd verhaal. Alexandra Potter haalt Mr Darcy gewoon naar de 21e eeuw. Na de zoveelste foute man heeft Emily het helemaal gehad met mannen. Geef haar maar Pride & Prejudice. Dus in plaats van een vakantie vol drank en mannen in Mexico met haar vriendin, boekt zij een Jane Austen tour door Engeland. Waar ze oog in oog komt te staan met de echte Darcy! Oké, dit is geen hoogstaand literair werk dat snap je wel. Maar best prima chicklit voor bij de thee en chocolade op een gure herfstdag.

I was Jane Austen’s best friend – Cora Harrison

Dit leuke dagboek is heerlijk als de boeken van Jane Austen nog een beetje te moeilijk voor je zijn. Young Adult waarbij je door de ogen van het nichtje van Jane een kijkje krijgt in het gezin en het leven van Jane Austen. En ook leuk als je niet meer zo’n nieuwe volwassene bent dus. Hoe was het om een jong meisje te zijn in Regency tijden? Hoe zou Jane zijn geweest als meisje, als vriendin?

The exploits and adventures of miss Alethea Darcy – Elizabeth Aston

Hier wordt dit blog even heel persoonlijk. Ik heb namelijk jarenlang een klein complex gehad met mijn doopnaam. Die sloeg wat mij betreft helemaal nergens op! Niemand had ooit zo’n naam gehoord, de namendatabase van Nederland liet zien dat er in dit land slechts twee mensen zijn met deze naam. Ik en, je raad het al, mijn oma. Tot ik mij steeds meer ging interesseren voor geschiedenis en tot mijn verbazing zag dat in Engeland de naam Alethea regelmatig voorkwam. Dus daar kwam mijn naam vandaan! En eigenlijk is het best cool toch dat er maar twee dames in Nederland lopen met een verbastering van deze adelijke naam.
Nu ben ik dan helemaal in de wolken. De dochter van Mr Darcy en Eliza Bennet heet Alethea!! En ze pikt haar man niet langer. Ze loopt weg en reist als man door Europa. Girl power! Het beste nieuws? Dit is deel twee in een serie van zes en Elizabeth Aston schreef nog veel, veel meer door Jane Austen geïnspireerd werk.

En dan is er nog iets moois om naar uit te kijken! Want op 21 november verschijnt er bij Uitgeverij Karmijn een prachtig boek:

Jane (Austen) voor iedereen – Anke Werker & Sanne van der Bruggen

Maar wie wás deze Engelse schrijfster eigenlijk? En waarom spreken Pride and Prejudice en haar andere boeken tweehonderd jaar na dato nog zo tot de verbeelding? Austenkenners en -liefhebbers Anke Werker en Sanne van der Bruggen nemen ons in dit rijk geïllustreerde boek mee naar het Engeland van Jane Austen. Lees over haar jeugd en schrijversleven, haar familieleden en de mode uit haar tijd, maak een heerlijk recept à la Jane of doe de Jane Austenquiz en ontdek op wie van haar personages je lijkt.
Jane [Austen] voor iedereen geeft een frisse, Nederlandse kijk op die beroemde schrijfster waar iedereen weleens van gehoord heeft, maar die verder voor veel mensen nog een mysterie is.
Ik hoop dat Sinterklaas dit blog ook leest, want dit boek staat hoog op mijn wenslijst!

 

Verder hoop ik dat ik ergens in 2018 een ten pound note met Jane Austen er op kan bemachtigen. Zelf, in de UK. Tot die tijd droom ik lekker verder met een boek op schoot. Met welk boek uit deze lijst kruipen jullie vanavond het liefst op de bank?

Uitgeverij Rainbow wil ik bedanken voor de prachtige boekenlegger met de wereldberoemde openingszin uit Trots & Vooroordeel die ze mij toestuurden.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren