Pagina’s

Anne Perry Revenge in a Cold River

Anne Perry, de koningin van de Victoriaanse detectives

Ik ben niet vies van een beetje Victoriaans vertier. Ik lees graag dit blog, kijk me suf naar docu’s op Youtube en lees heel veel boeken. Want, verrassing! Dat doe ik dus graag; lezen.

 

Anne Perry Revenge in a Cold River

 

De naam Anne Perry komt regelmatig voorbij op lijsten met detectives die zich afspelen in Victoriaans Engeland. En dan vooral The Caterstreet Hangmen, het eerste deel in de serie over Charlotte en Thomas Pitt. Wie die twee dan zijn? Geen idee! Het boek staat al eeuwen op mijn lijstje en ik kom het maar nergens tegen. De naam Anne Perry is op geen enkele boekenplank te vinden hier in het noorden. Tot ik met Jolanda in Waterstones was! Eindelijk zag ik eens een titel van Anne Perry staan; Revenge in a Cold River. Inpakken, wegwezen.

 

Commander Monk wordt er ingeluisd

Een dode man wordt gevonden in de Thames. Als blijkt dat hij is neergeschoten wordt de zaak overgedragen aan Commander Monk van de River Police. Monk ontdekt dat het slachtoffer een meestervervalser is die nog niet lang daarvoor uit de gevangenis is ontsnapt. En hoe dieper hij graaft, hoe meer topcriminelen er betrokken lijken te zijn bij een grote overval op een rijke zakenman. Toch zit iets Monk niet lekker en dat heeft te maken met het feit dat hij zich niks kan herinneren van zijn verleden. Maar dat hij vijanden heeft gemaakt, dat is duidelijk. En die vijanden bevinden zich zelfs onder zijn collega’s.

 

Deel 22

In mijn euforie om een boek van mevrouw Perry te vinden heb ik niet zo goed gekeken naar welke serie ik kocht, hoe lang de serie is en welk deel ik in handen had. Eigenlijk had ik helemaal niet zo veel vooronderzoek gedaan, ik had die Caterstreet Hangmen op mijn lijstje gezet en dat was het. Deze boekenblogger kan ook niet altijd overal bovenop zitten hoor! Na een aantal pagina’s Revenge in a Cold River begon mij toch het akelige gevoel te bekruipen dat ik nogal wat voorgeschiedenis mistte. Wat is de relatie tussen McNabb en Monk? Hoe kennen al die mensen elkaar eigenlijk? En wie of wat is Commander Monk? Waarom heeft die man geheugenverlies? Het leek er niet op dat ik de antwoorden zou vinden in het verhaal. Ik bleek deel 22 te lezen. Well shit….

 

Maar wat vond ik er van?

Nadat ik mij over die irritatie heen had gezet bleek dat zelfs het mysterie in deel 22 heel goed los was te lezen. Kwestie van doorlezen en een beetje fantasie gebruiken. Wat opvalt is dat hoewel het verhaal zich afspeelt in 1869, het heel modern en vlot leest. Dat is fijn, want het plot zit best ingewikkeld in elkaar. De goudkoorts aan de westkust van Noord-Amerika gaf het verhaal een kant die ik totaal niet had verwacht. Heel bijzonder hoe dat in de mistige straten van Londen opeens ontzettend belangrijk werd. Wat mij voornamelijk aantrok waren de vrouwelijke personages in Revenge in a Cold River; de ijzersterke vrouw van Monk, de weduwe die voor het eerst voor zichzelf kan kiezen en de Amerikaanse vrouw die alles lijkt te hebben. Ja, ik ben heel erg benieuwd wat er in die 21 delen vóór Revenge in a Cold River is voorgevallen. Dit is een serie die ik compleet wil hebben. Al begin ik dan voor de goede orde wel met deel één.

 

We moeten het even over Anne Perry hebben

Oké, roddelen is niet netjes, maar ik moet het als laatste toch even met jullie hebben over Anne Perry. Zij werd geboren met de naam Juliet Marion Hulme, en dat klinkt misschien bekend als je de film Heavenly Creatures kent. Omdat Juliet en haar beste vriendin Pauline niet van elkaar gescheiden wilden worden, vermoorden zij samen Pauline’s moeder. Toen haar eerste boek in 1978 uitkwam wist niemand iets over haar verleden, dit werd pas bekend een paar maanden na de release van de film van Peter Jackson in 1994. Of ze er beter van is gaan schrijven weet ik niet, maar Anne Perry heeft mij op meerdere vlakken weten te verrassen kan ik je zeggen.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren