Pagina’s

Het ware verhaal van Downton Abbey

Bieb vluggertjes: de grote hypes en onverwachtse ontdekkingen

Ik kom wekelijks in de bibliotheek. Niet omdat ik niets te lezen heb, maar het is mijn kinderen hun happy place. Bovendien ligt het praktisch naast school, dus bij slecht weer een perfecte plek om te schuilen of een verloren uurtje tussen school en andere verplichtingen te overbruggen. Kilo’s boeken sleep ik wekelijks voor de miniboekenwurmen heen en weer. En voor mezelf neem ik dan ook nog wel eens wat leuks mee.


Het boek des onheils Kai Erik

 

Het boek des onheils – Kai Erik

Kai Erik is een Finse journalist en schrijver (en hoera, weer een land afgevinkt in ons Around the World project), Het boek des onheils is zijn vierde roman. Mickel Backman is docent literatuurwetenschappen aan de Academie van Abo. Als een van zijn studenten tijdens een college aankondigd dat hij zijn scriptie wil schrijven over het manuscript van de obscure dichter Leander Granlund raakt Backman volledig in paniek. De student zou niet eens op de hoogte kunnen zijn van het bestaan van Granlund, die in de jaren 20 slechts één dichtbundel heeft gepubliceerd. Granlund en iedereen die zijn gedichten las overkwam vervolgens een dodelijk tragisch ongeval. Waarom wil Backman deze geschiedenis verborgen houden? Waarom wil student Pasi Maars zijn leven op het spel zetten om zijn scriptie over Leander Granlund te schrijven?
Kai Erik heeft een bijzondere schrijfstijl die niet meteen pakt, maar als hij je eenmaal in zijn greep heeft dan laat hij niet meer los. En hoewel het plot uiteindelijk iets te bovennatuurlijk uitpakt voor een thriller, was dit toch een interessant genoeg boek om meer van Erik op te zoeken.

 

Heks Camilla Lackberg

 

Heks – Camilla Läckberg

Erika Falck en Patrick Hedström, wie kent dit echtpaar niet? Zij de schrijfster van true crime verhalen, hij de rechercheur van de plaatselijke politie. Samen zijn ze onverslaanbaar als het komt op het oplossen van ingewikkelde moordzaken en dan zijn ze ook nog eens hartstikke herkenbaar als jonge ouders. Ik las tot nu toe elk deel in de serie, vond de een wat beter dan de ander, maar eigenlijk is een nieuwe Läckberg altijd goed tijdverdrijf. Heks werd al ruim op tijd aangekondigd en flink gepromoot, van een hype was zeker te spreken. En ook al vroeg ik geen recensie-exemplaar aan, ik kon het niet laten om Heks te reserveren in de bieb. Al heeft Camilla flink wat maatschappelijke problemen in het plot willen verwerken en duurt het nogal lang voordat het duidelijk wordt wat die heks er nu mee te maken heeft, hebben kater Ragnar en ik genoten. Vertel, voldeed Heks aan jullie verwachtingen?

 

Het ware verhaal van Downton Abbey

 

Downton Abbey, het echte verhaal – Lady Fiona Carnavon

Dat prachtige landgoed en het Victoriaanse kasteel uit Downton Abbey is in het echt misschien nog wel fascinerender. De huidige lady van Highclere Castle, zoals the Abbey eigenlijk heet, dook in de geschiedenis van de vorige bewoners van het kasteel en vertelt met name over één bijzondere vrouw die met haar doorzettingsvermogen (nou vooruit, en met een groot fortuin) een enorme bijdrage heeft geleverd aan het herstel van Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Haar naam was Lady Almina Carnavon. Zij was de echtgenote van Lord George Herbert Carnavon. Mocht die naam je bekend voorkomen, hij was de Carnavon die samen met Howard Carter het graf van Toetanchamon ontdekte. Het vergt trouwens ook enig doorzettingsvermogen om dit boek te lezen, hoe interessant het levensverhaal van Almina ook mag zijn. Lady Fiona schrijft een beetje langdradig, maar als je zo af en toe een paar hoofdstukken tot je neemt en afwisselt met een fijne roman of thriller dan komt het helemaal goed.

 

Dan Brown Oorsprong

 

Oorsprong – Dan Brown

Nog een hype! Op 3 oktober kwam met veel bombarie het nieuwe boek van Dan Brown uit. Nu vond ik De Da Vinci Code een behoorlijk spannend boek. De inhoud niet wereldschokkend, ik kreeg meer een oh-ja-gevoel, na alle documentaires die er vroeger bij ons thuis werden gekeken. Toen ik vervolgens nog een boek van meneer Brown las, begon ik een patroon te zien en in het volgende kon ik al vrij snel raden wie de crimineel van het verhaal is. Ik lag dus niet in mijn slaapzak voor de deuren van de boekwinkel te wachten om Oorsprong te kunnen kopen. Maar ik liep toevallig op 3 oktober de bibliotheek binnen en daar lagen stapels verse Oorsprongen. En och, ook al is de opbouw van een Brown verhaal herkenbaar (misschien zelfs voorspelbaar), Oorsprong is er niet minder vermakelijk door. Want kennis en entertainment combineren kan Dan Brown als de beste. Heb je na een weekend met een lekkere page turner door te hebben gebracht nog wat geleerd ook.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren