Pagina’s

Noorse Goden

Noorse Goden, met recht een New York Times-bestseller

Vikingen. Deze baardige veroveraars en plunderaars zijn al jaren een bron van inspiratie voor fantasy schrijvers en mensen blijven gefascineerd door hun tochten, avonturen, en legendes. Hoewel ze naar mijn idee nooit hun populariteit hebben verloren maken ze de laatste jaren toch een soort van comeback. Bijvoorbeeld de serie Vikings over de beruchte Ragnar Lodbrok (zijn roodharige, katvormige naamgenoot ligt naast me terwijl ik dit schrijf), en vooral de Noorse goden Thor en Loki in de gelijknamige en Avengers films van Marvel.
Toch verschillen de verhalen van de oude Vikingen behoorlijk van de filmversies, die meer gebaseerd zijn op comics.

 

Noorse Goden

 

De vele kanten van Neil Gaiman

Neil Gaiman is bepaald geen onbekende in zowel de comic-, film-, èn boekenwereld. Al sinds de jaren 80 heeft hij onder meer voor DC comics geschreven (Sandman, Swamp Thing, The Dreaming), voor TV en film (Doctor Who), en meerdere boeken op zijn naam (Neverwhere, Stardust, American Gods) en zijn ook diverse van zijn boeken verfilmd.

 

Noorse Goden

Voor Noorse Goden heeft Gaiman de vele verhalen over Odin, Thor, Loki en de andere Asgardiaanse goden min of meer op een rijtje gezet en grijpt hij terug naar de oorspronkelijke verhalen. Er zijn vele sagen over hun avonturen en drama’s, maar ook voor de goden van Asgard was er een beginverhaal. Het begon aan de voet van Yggdrasil de wereldboom en er zal een einde zijn als Ragnarok komt. Gaiman zet bekende en minder bekende verhalen in een chronologische volgorde.

Thor bijvoorbeeld. Hij was al een machtig strijder, maar dankzij een listige truc van Loki, smeden de dwergen Eitri en Brokk de legendarische hamer Mjollnir voor hem. Loki, de gedaanteverwisselaar, die de andere goden tot wanhoop brengt, maar ze ook op twijfelachtige wijze helpt als er geen andere mogelijkheid is. Odin, de wijze Alvader en krijger, maar ook leider van de goden, wiens wispelturig en soms kinderlijk gedrag, hij als vermoeide vader bestuurt. Ook de andere Asgardianen komen langs, Heimdall, Balder, Freya, Sif en nog veel meer. Op z’n minst een mooie inspiratiebron als je nog een naam zoekt voor je huisdier 😉

De wereld was een platte schijf, en de zee omringde de omtrek. Reuzen leefden aan de randen van de wereld, naast de diepe zeeën. Om de reuzen op een afstand te houden maakten Odin, Vili en Vé een muur van Ymirs wimpers en plaatsten die om het midden van de wereld. Ze noemden het ommuurde gebied Midgaard.

 

Must read die veel langer had mogen zijn

Goed, ik heb een zwak voor Gaiman sinds Good Omens (in 2018 ook op tv), dat hij met Terry Pratchett schreef en met mijn fascinatie voor Noorse Mythologie kon dit niet anders dan een must read zijn. Noorse Goden leest vlot weg, boeit en laat zich niet snel wegleggen. Een mooi boek voor degene die nieuwsgierig is naar de verhalen over Thor en metgezellen. En voor wie de weg kwijt raakt? Achterin staat er een handige uitleg met alle namen. Je hoeft dus zeker geen kenner te zijn om volop van de verhalen in dit boek te genieten. Heb ik dan geen enkel punt van kritiek? Het boek was veel te kort, na 233 pagina’s snakte ik naar meer.

 

Noorse Goden

 

Terug naar Asgard

Grappige constatering trouwens; jaren 80 kids die zich de Lekturama luistersprookjes kunnen herinneren zullen een aantal verhalen bekend voorkomen! In deze reeks met sprookjesboeken kwamen regelmatig bewerkingen voor van verhalen die Neil Gaiman hier uitdiept. Ik twijfel er niet aan dat Gaiman’s Noorse Goden voorlopig binnen handbereik blijft mocht ik weer even de regenboogbrug Bifrost naar Asgard willen oversteken. Karakter Uitgevers, bedankt voor het recensie exemplaar!

 

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren