Pagina’s

1917-2017

Een Oktoberrevolutie in November

Vandaag is het 100 jaar geleden dat de Oktoberrevolutie in Rusland plaatsvond. Hoe vindt een oktoberrevolutie nu plaats in november? Een kwestie van twee verschillende kalenders; de juliaanse en gregoriaanse. (Dat jullie niet denken dat wij hier te diep in het wodka glaasje hebben gekeken.) Verwarrend, we snappen het. Bijna net zo verwarrend als onze stapels met nog te lezen boeken. Al zit er wel een revolutionaire rode draad in het geheel. Boeken over de Sovjet-Unie, boeken over Rusland, boeken over Revolutie.

Maar, kwam literatuur met dit thema al niet regelmatig voorbij? Tja, dat heb je met een obsessie. Die wil je iedereen door de strot douwen delen. Och, we konden afgelopen zomer over de koppen lopen bij de tentoonstelling over de Romanovs in de Hermitage, we denken dat er nog wel wat interesse is. 😉 Daarom de mooiste blogs voor jullie op een rijtje èn we laten vast zien wat je binnenkort kunt verwachten. Neem er een watertje bij. Na zdorovje.

 

Onze favorieten:

1917-2017

 

 

Binnenkort op Ogma:

 

Kolja – Arthur Japin

Het zal de meeste boekenliefhebbers niet zijn ontgaan dat Arthur Japin dit najaar met een nieuwe historische roman kwam. Het verhaal gaat over de doofstomme Kolja en de gebroeders Tsjaikovski, die zich over hem ontfermen en jarenlang met hem door Europa reizen. Als Pjotr Iljitsj Tsjaichovski aan cholera overlijdt twijfelt Kolja aan de doodsoorzaak en probeert hij de waarheid te achterhalen. Kolja staat klaar op de Kobo, Tsjaichovski op Spotify. Zouden ze het zelf kunnen geloven, al dat technisch vernuft?

Mrs. ‘Arris goes to Moscow – Paul Gallico

Schoonmaakster Mrs Harris wint een reis naar Moskou, achter het ijzeren gordijn. Vol goede bedoelingen gaat zij samen met haar vriendin op stap. Want naast het bemachtigen van een bontjas, moet het toch ook lukken om haar werkgever weer in contact te brengen met zijn oude Russische liefde? Al snel is de KGB echter ook betrokken bij Mrs Harris haar welverdiende vakantie.

Het Huis van de Regering – Yuri Slezkine

Een monumentaal gebouw in Moskou, gebouwd tussen 1928 en 1931 als deel van Stalin’s vijfjarenplan, en zijn bewoners, is de setting van Het Huis van de Regering. In het eerste deel van dit tweeluik vertelt Yuri Slezkine de levensverhalen van de inwoners van de 500 volledig ingerichte appartementen. Dit was het ideale thuis voor de top van de partij, een voorbeeld van ‘de communistische manier van de organisatie van het dagelijks leven’.
Maar werden de inwoners ook gelukkig van dat ideaal? Daarover binnenkort meer.

The Last Tzar – Edvard Radzinsky

De blurb belooft ‘Een gepassioneerd historisch document met de sfeer van een grote Russische roman’. Aangezien deze biografie van Tsaar Nicholaas II niet recent is geschreven verwachten we niet zo geschokt te zijn door de onthullingen van de schrijver zoals die worden belooft door de achterkant. Wellicht is het interessant om te zien in hoeverre Edvard gelijk had? The Last Tzar ligt daarom op de ‘misschien-op-het-blog’-stapel. Zo blijft de toekomst voor jullie toch nog een beetje spannend.

 

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

3 Comments

  • Marcia

    12 november 2017 at 11:07

    Toevallig stond literair festival Het Betere Boek in Gent afgelopen maand in het teken van Rusland, dus ik heb heel wat boeken over de Russische revolutie aan mijn TBR toegevoegd, waaronder Lenin on the Train (Catherine Merridale) en Oktober van Johan De Boose. Maar ook Kolja en Het achtste leven staan op mijn verlanglijst!

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren