Pagina’s

Het verhaal van Mademoiselle Oiseau

Het verhaal van Mademoiselle Oiseau

Is het een droom? Is het een fantasie? Is het werkelijkheid? Is het de magie van Parijs?
Het verhaal van Mademoiselle Oiseau is een beetje van alles en nog iets anders, iets wat ik niet exact kan benoemen.

 

Het verhaal van Mademoiselle Oiseau

 

Klaproosbehang en kleurige mozaïeken

Mademoiselle Oiseau woont in een appartementengebouw aan de Avenue des temps perdu in Parijs. Ze is flamboyant, net als haar huis en haar huisdieren. De katten hebben zo hun manieren, de papegaai zijn streken. In de hal zijn de muren beplakt met klaproosbehang. In de keuken wordt geen eten gekookt maar parfum gebrouwen. Op het dak is een zwembad met kleurige mozaïeken en als je om het hoekje van haar dakterras loopt, dan is daar de poort naar een lommerrijke laan naar een kasteel waar je heerlijk kunt picknicken.

Mademoiselle vertoont zich nooit op straat, volgens sommigen al wel honderd jaar niet meer. Toch is Mademoiselle niet oud, ze is jong en tijdloos.

 

Onopvallend en onbeduidend

Het 9-jarige meisje Isabella woont in het appartement onder Mlle Oiseau. Zo kleurrijk als Oiseau is, zo grijs is Isabella. Alles aan haar is onopvallend en onbeduidend. Binnen in zich voelt Isabella een lege ruimte, zo groot en grijs en hol dat het soms pijn doet.

Op een middag na school stapt Isabella per ongeluk op de verkeerde etage uit. In plaats van de sleutel in haar eigen voordeur te steken, steekt ze ‘m in de voordeur van het appartement van Mlle Oiseau. De deur zwaait open en het is alsof Oiseau al die tijd op Isabella heeft gewacht.

 

Onafscheidelijk

Vanaf dat moment zijn Isabella en Oiseau onafscheidelijk. Elke dag gaat het meisje langs bij haar bovenbuurvrouw en elke keer stapt ze een nieuwe wereld binnen. Via pauwen, een panterknoop, een zus in Venetië, vuurwerk, een zwembad met een jungle op de bodem, kamers waar je ze niet verwacht, trappen naar onbekende etages, zo maakt Isabella kennis met de wereld van Mademoiselle Oiseau. En tussendoor lopen de katten als bedienden rond.

Het verhaal van Mademoiselle Oiseau is magisch, kleurrijk en fantasievol. Alles wat onmogelijk is, kan wel in het huis van Mademoiselle Oiseau.

Het verhaal van Mademoiselle Oiseau

 

Nederlandse Kinderjury 2018

Ik het het boek met plezier gelezen, maar moet bekennen dat ik in het begin moeite had om te bepalen voor welke doelgroep dit boek is. Het boek heeft de prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018 gekregen, maar is het een kinderboek? Zou het kaft, het formaat en de vrij grote stukken tekst kinderen overhalen om het te kopen? En welke leeftijd zou het aanspreken? Of is het een boek voor volwassenen die hun eigen kinderfantasie levend willen houden – waar niks mis mee is 😉 ? Ik heb er geen eenduidig antwoord op, maar neig naar het laatste, hoewel mijn dochter van 9 er een paar bladzijden uit las en het ‘best leuk’ vond. Het is ook een boek dat beslist niet zonder de illustraties kan! De tekst klinkt vooral in het begin nog wat onervaren, zonder de illustraties was het verhaal vermoedelijk niet tot leven gekomen.

Het verhaal van Mademoiselle Oiseau is net als Mademoiselle zelf; enig in zijn soort en nergens mee te vergelijken. De tijd zal uitwijzen bij wie dit boek beklijft.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a230be507c41_selected-products” products=”9200000075752463″ name=”Mademoiselle Oiseau” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren