Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • Het was lang geleden… Of waarom ik mee doe aan November Geefmaand
November Geefmaand

Het was lang geleden… Of waarom ik mee doe aan November Geefmaand

Er was eens…

Lang geleden, toen deze boekenwurm nog een mini-boekenwurmpje was, stond ik bij de uitleenbalie van onze bieb in de rij. Het zal in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw zijn geweest, toen we nog geen telefoon in onze zak hadden om de verveling bij het wachten tegen te gaan. 😉

Ik weet niet meer hoe vaak ik naar de bieb ging, maar zeker 1 keer per week. Ik hoefde nooit een boete te betalen, mijn boeken waren altijd ruim voor de uitleenperiode verstreek al uit. Ik kan me het uitleenritueel nog goed herinneren; boek op de balie, uitleenkaartje met de datum in het vakje voor in het boek en huppekee! Op de fiets snel naar huis, lezen!

 

November Geefmaand

 

In de rij

Die dag stond ik met mijn aanwinsten in de rij, te wachten tot de mensen voor mij geholpen waren. Hup, stapel op de balie en checken maar. “Hee, dit boek wordt niet uitgeleend!” Bleek ik een afgeschreven boek te pakken te hebben. En geen geld bij me. Snif.

Eerlijk is eerlijk, ik huilde nogal makkelijk vroeger, dus ik barstte in tranen uit. Daar ging m’n boek! Nu denk je wellicht, joh, er zijn nog duizenden andere boeken die je ook vast mooi vindt (hoeveel boeken zouden er eigenlijk op de wereld zijn, heeft iemand ze weleens geteld?), maar toen leek m’n wereld te vergaan.

 

Een vriendelijke dame

Totdat er op m’n schouder getikt werd en een gulden in m’n hand werd geduwd: “Hier, kun je het boek kopen.” Geweldig, toch? We zijn inmiddels zo’n 30 (kuch) jaar verder en ik heb het boek nog steeds. Iedere keer dat ik het zie staan in de kast, moet ik weer aan die gulle gever van toen denken. Geen idee wie het was. Misschien dat ik daarom wel zo van RAK (Random Acts of Kindness) houd. Met een kleine actie kun je iemand zo blij maken. Ik bedoel maar, als ik het al die jaren na dato nog steeds weet…

 

November Geefmaand

Ook iets voor jou? Je kunt meedoen! Vanaf 1 november begint de November Geefmaand weer. Tientallen gulle gevers geven zich 30 dagen lang een slag in de rondte. Dat kan van alles zijn: een oud omaatje helpen met oversteken, een lief briefje in de broodtrommel van je eega of je laat een boek zwerven. Zoiets. Meld je aan bij de Facebookgroep en je leest er alles over.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

4 Comments

 • MiM

  1 november 2017 at 07:18

  Wat heb je dat leuk geschreven, Mirjam. Ik wilde dat ik je toen al gekend had. Ik doe graag weer mee aan november Geefmaand (maar dan zonder fb groep). Krijgen is bijzonder, maar van geven krijg je nog meer voldoening. Liefs

  Beantwoorden
 • Jacqueline Reijnders

  1 november 2017 at 09:24

  Wat een leuk blog, ik ben ook helemaal weg van de bibliotheek.
  Ik ging al in de jaren 70 iedere week met mijn vader naar de bibliotheek. Wij hadden gele en paarse plastic kaartjes die je moest afgeven in ruil voor een boek. Als je een boek terugbracht kreeg je weer een plastic uitleeenkaartje terug. Ik was dol op sprookjes en las alle sprookjesboeken uit de kinderbibliotheek uit. Toen mocht ik naar de grote mensen afdeling om daar boeken over sagen en legenden te kunnen lenen. Later heb ik nog even in een bibliotheek gewerkt en nu heb ik mijn eigen Little Free Library Scheveningen!

  Beantwoorden
 • Jacqueline Reijnders

  1 november 2017 at 09:43

  Het leuke van een bibliotheek vind ik dat je de boeken ook weer terug mag brengen en dat ze niet staan te verstoffen in je kast.
  Ik geef ook vaak boeken weg of plaats ze in een Little Free Library. boeken verdienen het om gelezen te worden en niet na één
  keertje lezen in een kast te verdwijnen.

  Beantwoorden
 • Bianca

  1 november 2017 at 11:10

  Kuch
  30 jaar
  Ha ha 😉

  Mooi initiatief geefmaand november en/of Random Acts of Kindness

  Ik doe al een tijdje mee, hoort ook echt bij mij 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren