Pagina’s

Heksen

By the pricking of my thumbs… Vijf keer heksen in de hoofdrol

Double, double, toil and trouble,
Fire burn and cauldron bubble.

By the pricking of my thumbs,
Something wicked this way comes.
Open, locks,
Whoever knocks.
(Uit MacBeth van William Shakespeare)

 

Aaaaah, heksen! Ik ben dol op heksen! Van wijze, oude (of mooie, jonge) vrouwtjes die alleen maar goed doen tot de kwaadaardige , gemene, kakelende engerds. Heerlijk! Vorig jaar zette ik op Halloween voor jullie mijn favoriete vampier boeken op een rij en dit jaar doe ik dat met heksen. Veel plezier!

 

Heksen

 

The Witching Hour – Anne Rice

The Witching Hour is het eerste deel van een trilogie, maar opent zo krachtig dat het de rest van de serie een beetje doet verbleken. Dat zou ook kunnen komen omdat ik een voorliefde heb voor gedetailleerde familiegeschiedenissen. Die krijg je in dit boek volop, maar dan dus met heksen. Rowan Mayfair ontdekt dat zij stamt uit een grote familie met een duister geheim. Een geheim dat haar van hedendaags Los Angeles en New Orleans terug voert naar 17e eeuws Engeland. Inmiddels heb ik mijn exemplaar van The Witching Hour zo vaak gelezen dat de pagina’s overal los beginnen te raken. Ben ik de enige?

A Discovery of Witches – Deborah Harkness

Ik dacht niet dat het kon, maar een tijdje geleden vond ik een serie die bijna net zo goed is als de Mayfair Witches serie van Anne Rice. Aan herlezen ben ik nog niet toegekomen, dus of het de tweede, vijfde en tiende keer net zo geweldig is als de eerste keer blijft nog even de vraag. Een jonge heks ontdekt per ongeluk een eeuwenoude codex en vervolgens proberen alle bovennatuurlijke wezens hun handen op het boek te krijgen. Tel daar nog een verboden liefde met een vampier bij op, een beetje tijdreizen en voilá; urenlang leesplezier. Ik schreef er eerder uitgebreid over, klik hier.

Het Verloren Boek van Salem – Katherine Howe

“Oh echt? Weer een jonge vrouw die in haar familiegeschiedenis gaat graven?” Dat was mijn eerste reactie toen ik dit boek in de kringloopwinkel vond. Maar ik ben de rotste niet en de auteur is een nakomeling van één van de vrouwen die in de 17e eeuw in Salem zijn veroordeeld. Een interessant gegeven. Maar kan ze ook schrijven? En of! Connie Goodwin moet het huis van haar overleden grootmoeder uitruimen en vindt daarbij een document met de bijzondere naam Deliverance Dane. Haar onderzoek leidt naar de heksenvervolgingen in Salem en het geheime boek van Deliverance Dane. Maar Connie is niet de enige die op zoek is naar dit boek.

De Heksen – Roald Dahl

Misschien wel het origineelste, engste en grappigste boek van deze lijst. Roald Dahl combineert humor met lekker eng en spaart tere kinderzieltjes niet. Hij heeft mij in ieder geval de stuipen op het lijf gejaagd met De Heksen toen ik klein was en het is altijd mijn lievelingsboek van Dahl gebleven. De held en zijn oma die het opnemen tegen échte heksen, die misschien wel gewoon bij jou om de hoek wonen. Die er uit zien als lieve dames, maar niks liever doen dan kinderen uitroeien! Door wie zou Roald Dahl zich hebben laten inspireren?

Heksenkind – Monica Furlong

Als de grootmoeder van Leana sterft wil niemand voor haar zorgen. Niemand behalve Juniper. Maar iedereen in het middeleeuwse, Schotse dorp zegt dat Juniper een heks is. Zou het echt waar zijn? Heksenkind heeft de basis gelegd voor mijn liefde voor verhalen over heksen én voor historische verhalen. Dit is nou zo’n jeugdboek dat nooit gaat vervelen! De prequal Juniper is ook prachtig, het vervolg, Colman, vond ik teleurstellend.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • Ogma

   31 oktober 2017 at 14:14

   Tiffany is inderdaad ook heel stoer. Hop met de koekenpan!!! Maar ik zou dan eigenlijk Nanny Ogg aan het rijtje toe hebben gevoegd (waarom heb ik dat niet gedaan?!?!?!) Omdat ze zo lekker lomp en naughty is 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren