Pagina’s

The Word for World is Forest

Hoe staat het met die fantasy boeken die ik zou lezen?

Aan het begin van dit jaar kwam ik tot de conclusie dat ik mijn favoriete genre een beetje aan het verwaarlozen was. Dat ik wel heel erg teruggreep op een aantal klassiekers die ik bleef herlezen, terwijl er nog zo veel nieuws te ontdekken valt! En dan heb ik het over boeken die nog niet zo lang geleden zijn uitgegeven tot verhalen die ook al weer een jaar of wat mee gaan, maar die ik gewoon heb genegeerd. Dus ik nam mij voor om in 2017 meer fantasy boeken te gaan lezen. Is dat gelukt?

The Word for World is Forest

The Word for World is Forest – Ursula Le Guin

Oeps, my bad. The Word for World is Forest is een Science Fiction roman van Ursula Le Guin (de beste mevrouw is trouwens bijna genre overstijgend). Maar hoewel mijn voorkeur meestal uitgaat naar Fantasy, was ik echt heel erg verrast door dit verhaal. Bedankt Ogma lezeres voor het aanraden! (Voor wie nu eens wil weten wat nu precies de verschillen zijn tussen Fantasy, Science Fiction en Dystopische Fictie, klik hier voor een mooie infographic van Marcia van Oog op de Toekomst.) Na een Young Adult roman te hebben gelezen van Le Guin en nu deze korte Science Fiction heb ik heel erg zin om komende winter aan het lekker lange Earthsea te beginnen!

Waar het over gaat? Over de mens die een militaire kolonie heeft gevormd op de planeet Athshe en de vreedzame bevolking daar als slaaf misbruiken voor zwaar werk. Als een van de vrouwen van de Athseans wordt verkracht en vermoord neemt haar man wraak. Hij ontketent daarbij een ware revolutie en verdrijft de mens van de planeet, maar zijn volk is voorgoed haar onschuld kwijt.

Assassin's Fate

The Fitz and the Fool Trilogy – Robin Hobb

Trekken jullie het nog? Mijn gebakvis over Robin Hobb? Blijkbaar wel, want een paar maanden terug werd er zelfs een verzoek ingediend voor een blog: Fitz & The Fool voor beginners. Ik las de trilogie over Fitz en de nar dit jaar nog een keer en Robin Hobb heeft mij absoluut niet teleurgesteld met het slot Assassin’s Fate. Ik ben wel voor het leven getekend, dat wel. Zo af en toe barst ik nog wel eens op de gekste momenten in tranen uit en ik schijn ook mensen in mijn gekte mee te hebben gesleurd #sorrynotsorry. Fitz mag dus niet aan het lijstje van vandaag ontbreken. Lees hier, hier en hier terug wat ik eerder over hem schreef.

De demon van Felswyck

De Demon van Felswyck – Jürgen Snoeren

Meer Nederlandse fantasy schreef ik vol goede moed in januari. De Eerste Wereld bleek dus niets voor mij te zijn, daar was ik na de welbekende 100 pagina’s achter. Jürgen Snoeren was mijn volgende project. Ik las Invocatie, het eerste deel van het tweeluik De Demon van Felswyck. Over meesterdief Feri en de demon die haar wereld in vuur en vlam zet. Aangezien het om een tweeluik gaat loopt Invocatie natuurlijk met een beste cliffhanger af.

Robin Hobb weet me tot tranen te roeren, Patrick Rothfuss deed hetzelfde (zie hieronder) en nadat De Oversteek trilogie me ook als een weekdiertje achter liet, ben ik verwend. Strontverwend. Snoeren heeft een gedetailleerde wereld neergezet, een stoere heldin gecreëerd, maar wist mij niet mee te slepen in het verhaal. Aan alles merk je dat de schrijver verstand heeft van fantasy, maar ik mis de emotie!

Naam van de wind / fantasy boeken

De Naam van de Wind – Patrick Rothfuss

Ok, Kvothe is geen Fitz, maar hij heeft me wel over het verdriet van Assassin’s Fate heen geholpen. Mijn liefhebbende echtgenoot had gelijk, hier had ik veel eerder aan moeten beginnen. Al zit ik nu wel met hetzelfde probleem natuurlijk. Deel twee ligt namelijk voor me klaar, maar daarna wacht een groot gapend gat…. En dat terwijl De Naam van de Wind al in 2007 voor het eerst uit kwam. Het is een raamvertelling, de ogenschijnlijk saaie herbergier Kote red een reizende verhalenverteller uit de handen van kwade wezens en vertelt hem vervolgens zijn levensverhaal. Want natuurlijk is Kote niet zomaar één van de dorpelingen, maar de legendarische Kvothe; zwaardvechter, magiër en muzikant. Drie nachten zal hij vertellen, elk boek uit de trilogie zal één nacht in de herberg beslaan.

Dit smaakt naar meer!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren