Pagina’s

Anne van het Groene Huis

Lieve Anne van het Groene Huis

Lieve Anne van het Groene Huis,

Had ik je maar leren kennen toen ik nog een jong meisje was. Dan had ik een papieren hartsvriendin gehad en me niet zo alleen gevoeld.

Dan hadden we samen bloesembomen bezongen, ons verwonderd over de schoonheid van alles om ons heen en ons opgewonden over onrecht.

 

Anne van het Groene Huis

 

Terwijl anderen je al vele jaren geleden in hun hart hebben gesloten, ken ik je nog maar sinds kort. Eerder kende ik je alleen van naam, maar ik zag je pas voor het eerst op Netflix. Ik weet wel dat anderen zeggen dat de film-Anna uit de jaren 80 de èchte Anne is, maar geloof niet wat ze zeggen. Ik ken alleen de Anne van Netflix en daarmee ben je voor mij de echte. Uiteindelijk zijn alle Anne’s de echte Anne. Jij bent de Anne’s van alle tijden.

Ik ben niet alleen van jou gaan houden, maar ook van Marilla en Matthew Cuthbert – de broer en zus die jou geadopteerd hebben uit het weeshuis. Van Marilla omdat ze streng is maar nooit te streng om de zaak van een andere kant te bekijken en op haar ideeën terug te komen. Van Matthew omdat hij een stille kracht uitstraalt en jij hem gelukkig maakt. Van Rachel Lynde, de buurvrouw en vriendin van Marilla, omdat ze ondanks dat ze zo verschilt van Marilla toch trouw is aan haar vriendin. Al die leuke mensen maken jou alleen maar nog leuker, want in je eentje kun je tenslotte niet zo bijzonder zijn en schitteren, daar zijn meer sterren aan het firmament voor nodig.

Ik lees je voor aan mijn dochter uit het prachtige exemplaar van Uitgeverij Karmijn, een uitgave waar jij vast de mooiste woorden voor zou kunnen bedenken. Zo welbespraakt en fantasierijk ben jij wel. Mijn dochter is even afgeleid door een Geronimo Stilton boek (De Geheime Tuin – ken je dat verhaal Anne? Die zou je prachtig vinden), waardoor jouw boek tijdelijk ligt te wachten om verder verteld te worden. Ik weet niet of ik kan wachten tot we door Stilton’s versie van De Geheime Tuin heen zijn en we weer naar jou kunnen. Als het te lang duurt ga ik jou zelf verder lezen, want je bent tenslotte oorspronkelijk geschreven voor volwassenen. Dat zou je niet denken, maar zo is het wel.

Ik verwacht dat ik nog heel lang profijt zal hebben van jouw wijze lessen en je blik op de wereld. Wanneer ik ooit mijn dochter moeilijke grote-mensen dingen moet gaan uitleggen, over kinderlokkers bijvoorbeeld, dan zet ik de Netflix aflevering aan waar jij aankomt met de trein en een man met mooie praatjes over dat hij je naar je familie gaat brengen. Jij laat je niet afleiden of op het verkeerde been zetten. Als jij met Matthew meegaat, zien wij hoe die man vervolgens hetzelfde verhaal houdt tegen een ander kind. Dan is alles wat menselijk is, in die ene korte scene samengevat en daarmee is dat de beste voorlichting die je een kind kan geven.

En als voor mijn dochters de dag komt van de eerste menstruatie – oké misschien moet ik niet tot die dag wachten, maar eerder beginnen – dan laat ik ze de aflevering zien waar jij heen en weer geslingerd wordt door hormonen. Een zo’n aflevering legt meer uit dan ik in woorden kan doen.

Ik denk dat ik namens heel veel anderen spreek: bedankt lieve Anne voor het verrijken van onze wereld.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a25418f8293b_selected-products” products=”9200000053376609″ name=”Anne van het Groene Huis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren