Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Schone Slaapsters; wat staat de wereld te wachten zonder vrouwen?
Schone Slaapsters

Schone Slaapsters; wat staat de wereld te wachten zonder vrouwen?

Stephen en Owen King weten wat vrouwen willen; slapen!

 

Schone Slaapsters

 

Een van de weinige boeken waar ik dit jaar reikhalzend naar uit keek was Schone Slaapsters, het boek dat Stephen King samen schreef met zijn zoon Owen. Stephen King is dit jaar 70 geworden en sinds zijn debuut Carrie in 1974 werd gepubliceerd heeft hij maar liefst 59 romans, 6 non fictie boeken en meer dan 200 korte verhalen uitgebracht. Met hier en daar een verfilming of een bewerking voor tv is de kans groot dat je ooit iets van Stephen King hebt gelezen of gezien. Maar Owen King timmert sinds 2001 ook hard aan de weg. Met korte verhalen, een roman en zelfs een graphic novel. Genoeg ervaring bij elkaar om een dijk van een fantasy verhaal te maken.

 

Owen en Stephen KingOwen en Stephen King met de Nederlandse vertaling van Sleeping Beauties. Foto credit: Cody Smith.

 

Schone Slaapsters in Dooling

Dooling is een stadje in de Appalachen, een gebergte in het oosten van de Verenigde Staten. In de vrouwengevangenis net buiten de stadsgrenzen heeft één van de vrouwen een nachtmerrie over de Zwarte Koningin. Psychiater Clint Norcross heeft er zijn handen vol aan. Ondertussen krijgt Lila Norcross, de sheriff van Dooling, te maken met een mysterieuze en moordzuchtige vrouw die uit het bos komt wandelen. Om ieders veiligheid te garanderen wordt besloten om deze Evie over te brengen naar de gevangenis. Terwijl de berichten van over de hele wereld binnen druppelen over vrouwen die in slaap vallen en langzaam worden omhuld met een coconachtig weefsel, dommelen in Dooling ook de eerste vrouwen in. Vechtend tegen de slaap probeert Lila de orde te handhaven. En in de gevangenis is haar man Clint bezig de raadselachtige Evie te doorgronden. Evie, de enige vrouw die ongevoelig lijkt te zijn voor het Aurora virus.

 

Ken je karakter

Een groot scala aan karakters komt voorbij, die allemaal een groot of klein aandeel hebben in het verloop van het verhaal. Personages die allen hun eigen achtergrond, mening, vooroordelen en overtuigingen hebben op de relaties tussen mannen en vrouwen. Clichés en stereotypes komen voorbij. Verfrissende ideeën, moderne en conservatieve opvattingen ook. De kracht van Stephen King is namelijk altijd al geweest dat hij niet zo maar met een oppervlakkige heldin of held komt, maar dat hij die persoon van haver tot gort lijkt te kennen en de tijd neemt om die ook aan ons, de lezer te laten zien.

Lila koesterde de stilzwijgende overtuiging dat het moederschap de best mogelijke voorbereiding was voor een toekomstige politieagent, […] Moeders waren geknipt voor de ordehandhaving, omdat peuters, net als criminelen, vaak uitdagend en vernielzuchtend waren.

Schone Slaapsters bestaat niet voor niets uit bijna 900 pagina’s. Voor elk karakter wordt de tijd genomen, we leren iedereen kennen. Zodat je niet zomaar van iemand gaat houden, je weet waarom. Of andersom, er zijn ook genoeg onaangename inwoners van Dooling en alle kleuren grijs daar tussen in.

Op zijn spreekuur kwamen vaak mooie vrouwen met foto’s van andere mooie vrouwen en dan vroegen ze: “Kunt u ervoor zorgen dat ik er zo uitzie?” En achter heel veel mooie vrouwen die aan hun volmaakte gezichten wilden laten sleutelen stonden gemene rotkerels die nooit tevreden waren. Garth wilde niet achter blijven in een wereld vol gemene rotkerels, want het waren er zoveel.

 

Kunnen vrouwen en mannen zonder elkaar leven?

Dit alles maakt van Schone Slaapsters niet alleen een page turner die ik binnen enkele dagen heb verslonden (ik heb geen leven, dat klopt), maar het schuurt hier en daar ook aangenaam. De heren King hebben hier met genderrollen en -discussies gespeeld (al laten ze alle varianten tussen XX en XY even buiten beschouwing, wellicht om er geen saga van 3 delen van te maken?) en de sociale kwesties die daar bij komen kijken. Je kunt niet anders dan zelf emotioneel betrokken raken bij de mensen die door Aurora zijn getroffen. En na te denken over de vraag; kunnen mannen en vrouwen zonder elkaar leven?

 

En dan nu een hele leuke alinea voor jullie

Van The House of Books mag ik een e-book verloten van Schone Slaapsters! Wat moet je daar voor doen? Laat hieronder een reactie achter met een geldig e-mailadres en dan laten wij aanstaande vrijdag weten wie van jullie de gelukkige winnaar is. Dit bericht delen mag, dat vinden we zelfs heel erg leuk 😉

The House of Books bedankt voor het recensie exemplaar en de win actie. De win actie is inmiddels gesloten.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

10 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren