Pagina’s

Bibliotheekje spelen

Bibliotheekje spelen

De school van onze kinderen krijgt een eigen bibliotheek. Er is geld ingezameld en een heel groot pakket gekocht bij biblionet. Kinderen en ouders hebben ook nog boeken gedoneerd.

Maar met boeken alleen heb je nog geen bibliotheek. Daar komt wel wat meer bij kijken.

Voor de opbouw vroegen ze vrijwilligers. Ik wist niet hoe snel ik me aan moest melden! Niet alsof ik geen idee heb hoe ik de dagen om moet krijgen, maar als bibliofiel kon ik dit echt niet aan me voorbij laten gaan.

 

Bibliotheekje spelen

 

Bibliotheekje spelen

Bibliotheekje spelen, net als vroeger! Dat deed ik namelijk als kind. Kocht ik bij de kantoorboekhandel van die witte gelinieerde kaartjes en dan schreef ik daar de titels en de auteur op van de boeken die ik zelf op de plank had. Helemaal compleet met uitgever, jaar van uitgifte en aantal pagina’s. Precies zoals op de echt bibliotheekkaarten. Wat ik dan weer niet deed was zo’n stempelbriefje voor in het boek doen. Dat vond ik zonde van m’n mooie boeken.

Bibliotheekje spelen klinkt misschien wat achteloos en denigrerend, maar niets is minder waar. Zowel de andere vrijwilligers als ikzelf nemen onze taak bloedserieus.

De kaartjes, kaartenbakken en stempels zijn uit beeld verdwenen, maar daar zijn weer andere systemen voor in de plaats gekomen die precies hetzelfde effect op mij hebben. Het zit in je of het zit niet in je blijkbaar.

 

Streepjescode kunst

Nu kon ik me helemaal storten op de kunst van het streepjescode-plakken. Niet een vaardigheid om lichtzinnig over te doen. Niet op het boek plakken zoals een postzegel op een brief, rechtsboven. Nee, bovenaan in het midden, horizontaal, niet op een cruciale plek over de titel of auteur. Ook niet over de foto of illustratie van de voorkant. Als dat allemaal niet kan, dan kun je ‘m onderaan plakken, maar het verdient te voorkeur om ‘m dan links bovenaan verticaal te plakken.

 

Bibliotheekje spelenHier wordt hard gewerkt door de vrijwilligers. Daar mag wel thee met wat lekkers bij!

 

Vergeet vooral niet het bijbehorende strookje met hetzelfde nummer van de barcode die je voorin het boek plakt bij het welbekende kaartje. Waarom? Omdat zo’n barcode op ’t kaft er weleens afslijt of afgepeuterd door wriemelende kinderhandjes en dan wil je wel weten onder welke code het boek geregistreerd staat.

Dat registreren in het uitleen systeem is nog een ander genoegen voor de hedendaagse bibliofiel, maar dat genoegen moest ik jammer genoeg aan me voorbij laten gaan. Ik kon niet op de dagen dat daar het meest aan gewerkt werd, of het systeem liep vast op de dagen dat ik wel kon.

 

Bibliotheekje spelen

 

En laten we de boeken niet vergeten!

Na al deze geneugten voor biebmiepjes zou je bijna vergeten dat er ook nog boeken aan te pas komen. Nou die zijn er plenty! En ze gaan allemaal gelabeld, gestickerd en gerubriceerd in de kast. Alles is er voor de moderne basisschoollezers: Fien en Milo, Kikker, Dagboek van een Muts, De Waanzinnige Boomhut, Paul van Loon, Brief voor de Koning, Roald Dahl, Dummie de Mummie, De Grijze Jager en nog veel meer bekend en onbekend werk.

Meer dan genoeg voor de kinderen om nog jaren leesplezier van te hebben.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren