Pagina’s

Dag van de Post

Dag van de Post

De Dag van de Post. Ineens word ik wat melancholisch. Voor deze dag stelde ik dit overzicht samen, van boeken waarin brieven en post een grote rol spelen. Ik las de lijst nog eens door en realiseerde me ineens dat al deze boeken vertellen over vervlogen tijden. Tijden waarin vriendschappen jaren duurden, ook al had je elkaar in sommige gevallen nooit persoonlijk ontmoet. Jaren waarop de brief de enige manier was om elkaar te bereiken. Brieven waarop je soms weken of maanden moest wachten. Geen idee wat die ander aan het doen was, wat hij of zij die dag zou eten en met wie hij koffie had gedronken. Ik denk dat ik mijn vulpen maar weer eens uit de kast ga halen en mijn pen pal aan de andere kant van de wereld een brief ga schrijven. Veel te lang geleden!

 

Dag van de Post

 

Spaanse vrouwen, bewolkte luchten – Carmen Martin Gaite

Ooit kwam er door een minnaar een einde aan hun vriendschap. Dertig jaar later ontmoeten ze elkaar bij toeval: Sofia, huisvrouw, en Mariana, psychiater. Voor beiden betekent de ontmoeting een keerpunt in hun leven. ‘Spaanse vrouwen, bewolkte luchten’ is een fascinerende roman over de vriendschap van twee zeer verschillende vrouwen, die in een intieme briefwisseling al hun verlangens, dromen en illusies met elkaar delen.

 

M’n bril in de ijskast – Anne Biegel & Heleen Swildens

Ruim veertig jaar hebben Anne Biegel en Heleen Swildens als journalisten samengewerkt, zijn ze samen op reis geweest, hebben ze samen artikelen geschreven, plannen gesmeed en daarbij een scala van emoties doorleefd. In de loop der jaren maakten ze elkaar deelgenoot van de ongrijpbare dingen die je gebeuren als je ouder wordt en omdat ze het schrijven niet kunnen loslaten, is dit brievenboek ontstaan. We zagen het boek eerder al eens voorbij komen in een van onze kringloopgelukjes.

 

Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey – Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

Voor de kust van Frankrijk, op het Engelse eiland Guernsey, heeft een groepje bewoners de oorlog doorstaan door geregeld samen te komen en onder het genot van een aardappelschiltaart te praten over Hamlet, Jane Eyre en andere grote werken uit de wereldliteratuur. Wanneer zij per toeval in contact komen met Juiliet, een schrijfster uit Londen die op zoek is naar een onderwerp voor haar nieuwe boek, ontspint er zich een uiterst levendige correspondentie. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de bewoners van de Kanaaleilanden hebben doorstaan onder de nazibezetting en hoe de oorlog de vriendschap, saamhorigheid en onderlinge relaties van de eilanders op de proef heeft gesteld. Ik schreef er eerder over op deze leuke website.

 

Brieven uit Westerbork – Etty Hillesum

Vanuit Amsterdam stuurt Etty Hillesum brieven naar een vriend in het doorgangskamp Westerbork. Als zij in juli 1942 zelf in het kamp terecht komt, schrijft zij regelmatig aan haar vrienden in Amsterdam. Het zijn zeldzame beschrijvingen van de verschrikking en terreur, van het dagelijkse leven en van de innerlijke moed die zij bij anderen en zichzelf ontdekt. De brieven van Etty Hillesum zijn een kostbare schat die door iedereen gelezen zouden moeten worden.

 

Oorlogsbrieven – Nieske Vergunst & Lisanne Mathijssen

Uit de brieven die van haar grootouders die Nieske Vergunst vond, blijkt: in het dagelijks leven in Nederland merk je niet veel van een geallieerde landing. Wel merk je dat gas en elektriciteit worden afgesloten en dat het voedsel opraakt. Dus wanneer het gezin Spaanderman in 1944 en 1945 brieven krijgt uit Den Haag, Friesland of Amsterdam, gaat het niet over politiek, maar over kou, honger, wanhoop. Oorlogsbrieven schetst een indringend portret van een Nederlandse familie tijdens de Hongerwinter op basis van ruim honderd brieven. Vergunst en Mathijssen kozen en verrijkten ze met historische context en anekdotes. Ze laten zien hoe gewone mensen leefden en overleefden in een uitzonderlijke episode in de Nederlandse geschiedenis.

 

As Always, Julia – Joan Reardon (eerder ook al een lijst gehaald!)

Julia is known around the world by her first name alone. But how much do we really know of the inner Julia Child? Through this riveting correspondence between Julia and Avis DeVoto, her ‘pen pal’ and literary mentor, we hear Julia’s deepest thoughts and feelings and witness the blossoming of a unique and lifelong friendship. We see, too, the turbulent creation of one of the most influential cookbooks ever written. Frank, bawdy, funny, exuberant, these astonishing letters show an America on the verge of political, social and gastronomic transformation and two women deeply engaged in the making of that new world.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a2546c82baf5_selected-products” products=”1001004011859231,9200000046099901,9200000007432702,666752498,666796152″ name=”Dag van de Post” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren