Pagina’s

Gruwelijk Griezelig

Gruwelijk Eng, vroeger was alles griezeliger?

Toen mijn dochter eens bij het ontbijt aankondigde dat zij boeken eigenlijk helemaal niet meer eng vond, werd ik eigenlijk een beetje verdrietig. Ik vind het namelijk heerlijk als een boek mij de stuipen op het lijf jaagt en ik was dan ook erg enthousiast over het thema van de Kinderboekenweek 2017: Gruwelijk Eng. Helaas, dat kind van mij is dus al volledig afgestompt… Misschien ben ik te vroeg begonnen met enge verhaaltjes voorlezen. Of ik heb gewoon een heel stoer kind. En dat ik een watje ben is natuurlijk algemeen bekend.

 

Ben ik dan de enige?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik behoorlijk bang was toen ik Vampier in de School las van Paul van Loon. Ook manlief heeft wat benauwde nachten beleefd nadat hij De Heksen van Roald Dahl op zesjarige leeftijd stiekem in bed las. Ik was benieuwd waar de lezers van Ogma slapeloze nachten van kregen toen ze jong waren en vroeg het een tijdje terug op Facebook. Natuurlijk zaten er heel veel stoere lezers tussen, net zoals mijn dochter, die nog nooit ergens nachtmerries van kregen.

 

Van lief tot obscuur

Maar er waren ook hele verrassende verhalen. Zo kunnen dus ook hele onschuldige boekjes zoals Wipneus en Pim best vervelende reacties oproepen. Helen moest serieus huilen van Wipneus en Pim bij de Knuppelmannetjes, maar kon daarna wel alles aan schreef ze. Marta vond de boeken van Anthony Horowitz erg spannend, al kreeg ze er geen nachtmerries van. Hé, dat is een schrijver die ik nog niet ken. Ik ga hem opzoeken!
En dan was er nog een weerwolven mysterie. Marieke vertelde over een akelige variant van Dolfje Weerwolfje en die kwam Jan-Rutger heel erg bekend voor. Het werd een frustrerende Google sessie, maar uiteindelijk kwam Marieke achter de schrijfster en titel: De Weerwolf van Gunnel Linde. Een oudje uit 1972. Zou het boek anno 2017 nog steeds zo eng zijn?

 

Gruwelijk Griezelig

 

Meteen maar door met King

Van Kinderboeken werd Anita niet bang, maar ze begon al met het lezen van Stephen King boeken toen ze 12 of 13 was. Of ze daar wél de gordijnen stevig van dicht trok laat ze trouwens in het midden. En nog een echte, spannende klassieker die werd genoemd is Meester van de Zwarte Molen. En ja, gewoon ja! Wat is dat toch een fantastisch jeugdboek.

 

Gruwelijk Griezelig

 

Welke van deze boeken ken jij? En welk boek uit jouw jeugd is je als Gruwelijk Eng bijgebleven?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren