Pagina’s

Opa's griezelige gasten

Opa´s Griezelige Gasten

Mijn dochters eerste reactie na het lezen van Opa’s griezelige gasten – nadat ze ‘m in een avond uitgelezen had – was:

‘Ik heb het boek al uit en ik vond ‘m helemaal niet griezelig.’

Mijn dochter was graag bereid om voor Ogma het recensie exemplaar te lezen en er wat over te zeggen. Ze is al wel bijna 9 en valt niet meer helemaal in de doelgroep, want Opa’s griezelig gasten is in AVI M4 ingedeeld. Dat zou goed verklaren waarom zij het niet zo griezelig vond. Maar….de nuance volgde al vrij snel.

 

Opa's griezelige gasten

 

‘In het begin vond ik ‘m wel een beetje griezelig. Toen de tweelingbroer van opa kwam en die deed heel lief tegen hun oppas [de oppas van kinderen Ton en Mila]. Opa is hun oppas, maar hij is niet hun echte opa. Ze noemen hem opa, dat komt door zijn grijze baard. Hij heet Bert.’

Wie waren de kinderen in het boek?

‘De kinderen in het boek zijn een jongen – hij heet Ton – en een meisje – zij heet Mila. Het begon allemaal toen hun moeder een week vrij was. Eerst was het leuk, ze gingen winkelen, kleren kopen, schoenen. Maar Ton mist opa. Daarom gaan ze naar zijn huis. De eerste keer doet zijn tweelingbroer open. Hij lijkt op opa, maar is nors en dik. De tweede keer gaan de kinderen vragen voor hem voorbereiden om te testen of hij de echte opa was of weer die norse meneer. Toen deed de echte opa open.’

Wie waren die griezelige gasten dan?

‘Dat waren de reptielen van Guus, dat is zijn tweelingbroer.’

Liep het goed af?

‘Jaaa.
Aan het eind lieten ze moeder schrikken.’

Dat laatste kwalificeert in alle gevallen een goed afloop als je jong bent.

Ik besprak niet alleen het verhaal met mijn dochter, ook de plaatjes werden niet vergeten. Die waren ‘wel grappig getekend’. Daar moet u het mee doen.

Ik kon het niet laten om het boek zelf ook even te lezen, vooral om te kijken of het AVI niveau een beetje klopt. Het AVI niveau is M4 en dat is volgens mij precies goed. De zinnen zijn al wat langer en wanneer de personages spreken staat het tussen leestekens, precies passend bij M4. Het verhaal zal zowel jongens als meiden aanspreken. Het griezelige aan het verhaal zijn de ontsnapte reptielen. Mila ziet bijvoorbeeld een tuinslang aan voor een ontsnapte slang. Tweelingbroer Guus snapt die schrik wel. ‘Als je eenmaal bang bent, wordt alles eng.’

Opa’s griezelige gasten is leuk voor kinderen om zelf te lezen en leuk om voor te lezen. Mijn dochter heeft ‘m met plezier voor jullie uitgetest. Haar tweelingzus is te zien op de foto. Als je na het (voor)lezen gaat slapen, moet je misschien wel even een nachtlampje aan doen.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a25492d58fc2_selected-products” products=”9200000075752664″ name=”opa’s griezelige gasten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren