Pagina’s

Kinderzwerfboekendag

Nationale Kinderzwerfboekdag, wie doet er mee?

Morgen begint de Kinderboekenweek. Van 4 tot en met 15 oktober is het één groot, gruwelijk, griezelig boekenfeest voor kinderen. En stiekem ook voor volwassenen, want het blijft toch genieten met al die grappige, mooie, lieve, spannende verhalen?

 

Kinderzwerfboekendag

Nationale Kinderzwerfboekdag

Op 4 oktober is het ook Nationale Kinderzwerfboekdag. Dat is een hele mond vol, maar wat is dat dan precies? Een dag waarop massaal kinderboeken in het wild gaan zwerven. En hoe meer boeken er worden vrijgelaten, hoe leuker het wordt. Het werkt zo:

  • Je neemt een kinderboek dat jouw boekenkast mag verlaten.
  • Plak er een speciale Kinderzwerfboeksticker op (aan te vragen op de site, maar een zelfgemaakte kaart of sticker kan natuurlijk ook).
  • Registreer het boek op de website van Kinderzwerfboek en noteer de unieke code op de sticker. Nu blijft het boek voor altijd traceerbaar en kan iedereen die het boek in handen krijgt op de site zien waar het allemaal is geweest en een leuk bericht achterlaten.
  • Leg het boek ergens neer waar het gevonden kan worden door iemand anders. Net zoals dat bij Bookcrossing gaat bijvoorbeeld.

Kinderzwerfboeken zijn dus ‘in het wild’ te vinden, maar er zijn ook speciale Kinderzwerfboekstations. Mijn eigen minibieb is er ook één en staat vol met boeken met de speciale zwerfsticker. Deze boeken hoeven niet terug te worden gebracht naar de minibieb maar mag je doorgeven of op een leuke plek achterlaten.

 

Waarom?

Kinderzwerfboek is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp en wil dat ieder kind de kans krijgt om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Op hun site vertellen ze het volgende over hun missie:

Nog steeds verlaat 15% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst. [..] Samen met onze partners, sponsoren en ambassadeurs maakt Kinderzwerfboek zich sterk om zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen om zo het taalkundig inzicht te vergroten en kinderen een beter toekomstperspectief te bieden.

Dus was ik de afgelopen weken druk bezig met het opruimen en schoonmaken van mijn Kinderzwerfboekstation / Minibieb. Ik sorteerde de boeken, plakte extra veel stickers en maakte een lijstje met goede plekken om boeken achter te laten. Het liefst een beetje weersbestendig, het is tenslotte al herfst 😉 Elke keer als ik met het openbaar vervoer moest dan nam ik al een paar boeken mee, maar voor morgen staat er een grote tas met boeken klaar. Hopelijk vinden ze allemaal een nieuw huis.

Dus wees morgen ook een boekelfje en laat een kinderboek zwerven. Of begin zelf een Kinderzwerfboekstation in je minibieb, school, winkel, wachtkamer, of andere openbare ruimte. Share the booklove!

 

View this post on Instagram

This statue in Germany certainly has good taste! Not only is he celebrating #hideabookday with a good read, he's also got the most fashionable bag in town 💚 A note from the book fairy: 🇬🇧⠀ Goodreads is celebrating its tenth anniversary and today is #hideabookday! ⠀ ⠀ And I had it all planned out… My book fairy bag was packed by Friday and the plan was to take it with me to my family's place and hide the books on my way back home today. Only I forgot the bag. So instead of hiding the books this morning I took the bag with me on my quest for ice cream and hid the books all over Bochum, Germany, the city I live in 🙂⠀ ⠀ 🇩🇪⠀Ich habe eben im Rahmen des Goodreads-Jubiläums Bücherfee gespielt und auf dem Weg Richtung Eiscreme fünf Bücher in Bochum "versteckt". Und ja, ich habe das Wetter als Ausrede genutzt, um mit der UBahn quer durch die Stadt zu fahren – aber immer nur eine Haltestelle! Vom Bermudadreieck, zum Hauptbahnhof, zum Rathaus, zur Jahrhunderthalle 😂☔⠀ ⠀ #goodreadsturns10 #ibelieveinbookfairies ⠀ ⠀ #bookish #igreads #reading #bookaholic #bookstagrammer #books #bookstagram #bücherliebe #lovetoread #bookgeek #büchernerd #booknerd #buchliebe #booklove #instaread #instabook #bookstagrammer #bookblogger #bookblog #bookaddict #bookworms

A post shared by The Book Fairies (@bookfairiesworldwide) on

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren