Pagina’s

Robin Hobb

Fitz voor Beginners

De oplettende Ogma lezer was het vast wel opgevallen. De naam Fitz valt hier te pas en te onpas, maar zonder duidelijke instructies voor beginners. Dat kan natuurlijk beter. Dus na Jolanda haar Cursus Christie voor Dummies volgt dan hier de blogserie Fitz voor Beginners. Geheel spoilervrij uiteraard.

 

The Farseer trilogy / De Boeken van de Zieners

Het begint allemaal met The Farseer trilogy. Voor de Nederlandse lezers; De Boeken van de Zieners. Een kleine jongen wordt door zijn grootvader bij de poort van een kasteel afgeleverd met de mededeling dat hij niet langer voor de bastaard van de kroonprins wil zorgen. De bastaard wordt binnen gelaten, maar hij krijgt een plaats in de stallen. Ondertussen schudt de monarchie op zijn grondvesten, want de kroonprins treedt door dit schandaal van zijn onbekende kind af en trekt zich terug naar een afgelegen landhuis. Maar koning Shrewd ziet het nut wel in van een koninklijke bastaard en de jonge Fitz gaat in de leer bij de huurmoordenaar van de koning. Door zijn bijzondere positie aan het hof heeft hij niet veel vrienden. Zijn leermeester Chade. Burich, het hoofd van de stallen door wie hij wordt opgevoed, het woeste en mooie meisje Molly en de mysterieuze nar van de koning. En ik mag niet alles verklappen…. Maar hij is ook héél erg goed met dieren 😉

 

Robin Hobb

 • Assassin’s Apprentice / Leerling en Meester
 • Royal Assassin / Moordenaar des Konings
 • Assassin’s Quest / Vermogen en Wijsheid

 

Zeevaart en slavernij

Wat je nu heel goed tussendoor zou kunnen lezen is The Liveship Traders trilogy / De Boeken van de Levende Schepen. Deze verhalen spelen zich af in dezelfde wereld en uiteindelijk gaat het geheel samenkomen. Fitz komt er niet in voor, maar Amber komt je na het lezen van The Farseers waarschijnlijk heel erg bekend voor.

 • Ship of Magic / Het Magische Schip
 • The Mad Ship / Het Dolende Schip
 • Ship of Destiny / Het Bestemde Schip

Centraal staan de families die in het bezit zijn van Levende Schepen, schepen gemaakt van magisch hout die kunnen denken en spreken en een eigen karakter hebben. Alleen die schepen zijn bestand tegen de wateren van The Rain Wild River en kunnen dus handel drijven met het volk wat daar woont. Tegen de achtergrond van oorlog, slavenhandel en piraterij wordt Althea door haar familie haar erfgoed, haar Levend Schip, ontnomen en moet zij zichzelf zien te redden. Ja, ook dit is sprankelend fantastisch mooi!

 

Robin Hobb

The Tawny Man trilogy / De Boeken van de Nar

Er zijn vijftien jaar verstreken na het einde van Assassin’s Quest. En ik kan er verder weinig over kwijt, want spoilers. Wacht, zie ik daar een draak op de cover van deel drie?

 • Fool’s Errand / De Oproep van de Nar
 • Golden Fool / De Gouden Nar
 • Fool’s Fate / Het Lot van de Nar

 

Levende Schepen en Draken

Tussendoortje? The Rain Wild Chronicles / De Kronieken van De Wilde Regenlanden , ja precies, over de mensen waar die Levende Schepen handel mee doen. En Draken.

 • Dragon Keeper / Drakenhoeder
 • Dragon Haven / Drakenziel
 • City of Dragons / Drakenstad
 • Blood of Dragons / Drakenbloed

The Live Ship Traders vind ik een must om ook te lezen in het grote geheel. The Rain Wild Chronicles is mooi, maar als je ze niet leest dan begrijp je ook prima het plot van de laatste trilogie hieronder.

 

Robin Hobb

The Fitz and the Fool trilogy / De Boeken van Fitz en de Nar

En hoppa, weer 10 jaar later, nadat we dachten… Oh nee! Geen spoilers!

 • Fool’s Assassin / De Moordenaar van de Nar
 • Fool’s Quest / De Geheimen van de Nar
 • Assassin’s Fate / Lot van de Moordenaar

In het Engels zijn de boeken altijd goed verkrijgbaar geweest en redelijk betaalbaar. Voor de Nederlandse fans is het wat lastiger. Marktplaats is een goede plek om te zoeken, evenals natuurlijk kringloopwinkels en minibiebs. Maar ben je eenmaal in het eerste boek begonnen dan kan ik je garanderen dat je zo snel mogelijk door wilt stomen met de rest van het verhaal. Elk deel uit zo’n driedelige cyclus laat je met leeslust achter, maar mevrouw Hobb sluit elke trilogie wel mooi af. Zodat al die jaren die er tussen de trilogieën zaten, de fans rustig konden slapen. Daar kunnen andere schrijvers wat van leren (ik noem geen namen, maar iets met ijs en vuur).

Sinds kort is er een prachtige, nieuwe cassette uit met de eerste drie delen. Hier onder vind je een link naar Bol.com. Ik hoop dat de uitgever de rest van de serie ook zo mooi uit gaat geven zodat er weer heel veel Nederlandse lezers bij komen. Fitz is het zo waard.

En dat is nog lang niet alles, want Robin Hobb is slechts een pseudoniem dat garant staat voor nóg meer fantasy plezier. En dan schrijft ze onder haar meisjesnaam Megan Lindholm ook nog eens heerlijke boeken *kijkt dromerig in de verte*. Nou ja, begin eerst hier maar eens mee 😉 Of hebben jullie alles van deze lijst al gelezen?

 

[bol_product_links block_id=”bol_59a427f895201_selected-products” products=”9200000079578760″ name=”De Boeken van de Zieners” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

  • Ogma

   2 oktober 2017 at 18:12

   Eens in de zoveel tijd binge ik alles er weer eens doorheen en dan ben ik compleet gelukkig. Wat nogal raar is, want een erg vrolijk geheel is het natuurlijk niet 😉
   Ik duim voor je verjaardag!

   Beantwoorden
 • Marielle

  3 oktober 2017 at 12:08

  Oh heerlijk, ik heb ze allemaal gelezen (lees: verslonden) en een tijdje later herlezen (lees: nogmaals verslonden). Een echte must-read voor elke fantasy-liefhebber!

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren