Pagina’s

Isabel Allende De Japanse Minnaar

Over Isabel Allende’s Japanse minnaar en bejaardenhuizen.

Mijn oom moest naar een bejaardentehuis. Dat vonden alle betrokkenen heel jammer, want het liefst bleef hij in zijn eigen huis wonen, mijn oom. Maar de thuiszorg had z’n max bereikt en de mantelzorgers ook. Iedereen dacht aan zijn veiligheid en alleen thuis zitten is het op een gegeven ook niet meer. Zoals mijn moeders moeder zei ‘een mens kan van alleen eenzaamheid wel sterven.’

 

Hoe ziet mijn oude dag er uit?

Zo’n bejaardentehuis is een wereld op zich. Een mengelmoes van bewoners met verschillende achtergronden en het personeel idem. Het enige wat ze vaak gemeen hebben is dat ze uit dezelfde regio komen. Ik denk daar wel eens over na, over hoe ik mijn oude dag voor me zie. Ik denk dat de mens sociale contacten nodig heeft, je moet een eigen kring hebben. Zou ik op mijn plek zijn in zo’n bejaardentehuis als mijn oom, vraag ik me dan af? Tussen bewoners waar ik niet voor gekozen heb, waar ik geen raakvlakken mee heb? Mijn levensstijl is niet dat van het gemiddelde tehuis. Ik eet biologisch, deels vegetarisch, zonder toevoegingen en huisgemaakt. Dat is niet wat mijn oom te eten krijgt. En ik geloof dat yoga, mediteren of staren naar de maan ook niet op zijn wekelijkse programma staat.

 

Isabel Allende De Japanse Minnaar

 

De Japanse Minnaar

Ik moest denken aan De Japanse Minnaar, een boek van Isabel Allende dat ik een tijd terug las. Over Alma, een oude dame in een bejaardentehuis en haar persoonlijke verzorgster Irina. Dat bejaardentehuis serveert biologisch eten, zo mogelijk verbouwd door de bewoners zelf. De bewoners delen hun interesse voor maatschappelijke vraagstukken, doen tai-chi of yoga – want dat kunnen ze nog omdat ze nog soepel zijn. De ruimtes zijn stijlvol ingericht met design klassiekers, muziek en kunst. Veel kunst. Kunst is voedsel voor de ziel. Kijk, zo’n tehuis zie ik wel zitten.

Ging het verhaal ook nog over iets anders dan alleen het bejaardentehuis? Natuurlijk. Het ging over Alma, de dame op leeftijd. En Irina, haar jonge verzorgster met een getroebleerd verleden. Via de kleinzoon van Alma worden de geheimen van beide vrouwen ontrafeld. Wat die geheimen waren? Daar vraag je me wat, ik weet het niet meer, het is al weer enige tijd geleden dat ik het boek las. Maar er kwam een Japanse Minnaar aan te pas. Eentje van vroegah. En daar vertelt Isabel Allende over in haar kenmerkende verhalende stijl waar ik zo van hou. Allende schrijft beeldend, liefdevol, vlot, verhalend en met een vleugje humor. Haar boeken worden er nog al eens van beschuldigd dat ze zweverig zijn, maar ik heb dat zelf nooit zo gezien. Eigenlijk vond ik ze altijd heel aards. Maar dat komt misschien omdat het hemelse en het aardse voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

 

De boekenkast van het bejaardentehuis

Het boek is niet zo dik als we wel gewend zijn van Allende. In andere boeken wijdde Allende nog wel eens langer uit over de familiegeschiedenis van haar personages. Dat ontbreekt een beetje in De Japanse Minnaar, waardoor het verhaal niet helemaal beklijft.
Allende had er gerust nog 200 pagina’s meer over kunnen schrijven om de families wat meer geschiedenis te geven.

Een bejaardentehuis met boeken van Isabel Allende in de kast….ja, da’s toch wel een minimale vereiste. Met of zonder minnaar.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a254ae341458_selected-products” products=”9200000075940117″ name=”Japanse minnaar” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren