Pagina’s

Maya's young adult boekenkast

De nerdy young adult kast van Maya

Voor de onregelmatig verschijnende rubriek kekke kast nemen we vandaag een kijkje in de young adult kast van Maya, een zestienjarige film-, boek- en muzieknerd (en niet geheel toevallig ook dochter van Ogma’s Jolanda). Ze vertelt over haar boekenkast, die nog volop in ontwikkeling is:

 

Maya's young adult boekenkast

 

Mijn boekenkast(je) (onderdeel van een grote kast waarin bijna al mijn spullen zitten) staat vol met oude kinderboeken zoals alle Roald Dahl boeken voor kinderen, Minoes van Annie M.G. Schmidt, maar vooral met Young Adult Literature zoals Eleanor & Park, Wij leugenaars, en Fantasy boeken zoals Harry Potter, Percy Jackson en Game Of Thrones.
London, baby!
Leuk verhaal trouwens, over mijn Game of Thrones boeken (deel 1: A Game of Thrones en deel 2: A Clash Of Kings).  Voor mijn zestiende verjaardag kreeg ik als cadeau een vakantie naar Londen, van mijn moeder, voor ons samen (leuk mens, misschien ken je haar? Schrijft leuke recensies op Ogma en schrijft op haar eigen blog, moet je maar eens bekijken). In Earl’s Court, dichtbij ons hotel, was een Oxfam winkel (tweedehandswinkel) waar ze ook boeken verkochten. Ik zag A Game Of Thrones en dacht: ‘Yes, die stond nog op mijn To Read & To Have lijstje. Score!’ Ik was zo verblind door mijn blijdschap (dat effect kunnen boeken soms op je hebben, je kent het vast wel) dat ik niet zag dat overal “BUY ONE BOOK, GET THE SECOND ONE FREE” in koeienletters stond. Gelukkig wees een vriendelijke man mij op deze actie nog voordat ik betaald had. Snel ging ik terug en vond ik zelfs A Clash of Kings. De volgende dag heb ik twee boeken van de Hunger Games gekocht, heb hiervan één cadeau gedaan aan een vriendin. Get four books, get two for free. Hell Yes.
Mijn top vijf
A Game Of Thrones is dan ook gelijk nummer twee op mijn top 5 lijstje, omdat hij zo’n mooie kaft heeft, het zo’n leuk verhaal is en omdat ik mooie herinneringen aan Londen heb. “Waarom niet nummer één dan, Maya?” Goede vraag. Het is simpel: Ik heb hem nog niet helemaal uit, ik ben bij bladzijde 330 van de 807. Mijn nummer één heb ik wel al een tijdje uit: de complete Harry Potter series. Ik ben een Potterhead en dat zal altijd zo blijven. Je kan een boek hebben met een geweldige verhaallijn, mooie dialogen, etc. etc, maar geen enkel boek zal Harry Potter overtreffen (In de verte kan ik leraren Nederlands horen zuchten). Op nummer drie staan Fangirl en Eleanor & Park, van Rainbow Rowell, op nummer vier staat Wij Leugenaars van E. Lockhart en op nummer 5 staat How To Be A Timelord: Official Guide, door de BBC. Niet omdat het zo’n geweldig goed boek is, maar omdat het een guide is om een Timelord te zijn is, door de elfde Doctor. Can you blame me?
Maya's young adult boekenkast
Boekenbon-bonanza
Als ik een boekenbon van honderd euro zou hebben, zou ik ze uitgeven aan vijf van de vele boeken die nog op mijn eerder genoemde To Read & To Have lijstje staan, in dit geval Perks Of Being A Wallflower van Stephen Chbosky, Carry On van Rainbow Rowell, de Screenplay van Fantastic Beasts and Where To Find Them, het eerste deel van de Maze Runner (de rest komt later wel) en het nieuwste boek van Paul van Loon voor mijn zusje, zodat ze niet al haar zakgeld daar aan hoeft uit te geven. Ik ga van vijf boeken uit omdat de meeste boeken rond de twintig euro zijn. Potverdorie.
Colour coördinated
Mijn boekenkast is altijd georganiseerd: de boeken zijn gesorteerd op basis van kleur. Als mijn boekenkast niet netjes is, gaan mijn handen jeuken. Ik heb best wel veel ongelezen boeken in mijn kast staan, omdat ik iets langer over A Game Of Thrones doe, staan veel boeken in de “wachtrij”, zoals Insurgent, Rebel in de Woestijn, gekregen van Tineke voor mijn verjaardag (leuk mens, misschien ken je haar? Schrijft leuke recensies op Ogma), het tweede deel van Percy Jackson en J.R.R. Tolkien’s ‘In De Ban Van De Ring’. Nog nooit gelezen, vond hem in de kringloopwinkel. Alle films gezien, de Hobbit gelezen, maar nog nooit ‘In De Ban Van De Ring’. Heel slecht, ik weet het.
Maya's young adult boekenkast
Boekenschaamte

Over slecht gesproken, ik heb ooit ook het boek “Olivier” van een schrijver wiens achternaam volgens mij Wendel is, gelezen en dat vond ik geen leuk boek. De verhaallijn was warrig, wel interessant op zich, maar moeilijk te volgen en ik snapte niet helemaal de acties van de hoofdpersoon. Ik kwam maar niet door het boek heen, maar ik moest een recensie schrijven voor de lokale boekenwinkel (waar ik al twee boeken van gekregen had om te recenseren). Ik had een negatieve, en om eerlijk te zijn een te korte, recensie geschreven (omdat ik er niks van snapte), gemaild, en nooit meer iets van de boekenwinkel gehoord. Ik heb het boek altijd achter mijn lievelingsboeken gezet, maar kortgeleden zag ik hem weer en kwam het gevoel van schaamte en de herinnering van het, naar mijn mening, niet leuke verhaal weer terug. Ik heb hem naar mijn werk (zaterdaghulp bij de plaatselijke kringloopwinkel) meegenomen, ingeleverd, en de hardcover van de Relieken van de Dood van good old JK meegenomen, die toevallig daar was. Alsof de boekengoden wisten dat er een plekje in mijn kast vrij was gekomen. Hulde aan alle kringloopwinkels, of het nou in Londen of in Drenthe is, jullie maken het mogelijk om lezen ietwat betaalbaarder te maken. Hallelujah.

 

Literatour, de boekenweek voor jongeren, is nog in volle gang. Ga snel kijken op de website om te zien of er bij jou in de buurt nog een leuke activiteit wordt georganiseerd. 

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

4 Comments

 • zwartraafje

  28 september 2017 at 10:37

  Ik vind zo’n regenboog-kasten heel mooi om te zien maar vrees dat ik er zelf niet aan zou kunnen wennen om reeksen op te splitsen.
  Wel een super leuke rubriek. In iemand anders zijn boekenkast(en) mogen kijken blijft nu eenmaal ontzettend leuk.

  Beantwoorden
  • Ogma

   28 september 2017 at 10:49

   Op kleur vind ik ook prachtig om te zien op foto’s, maar mijn ocd staat dit niet toe. Wil je eens vertellen over jouw kasten? Kunnen we het ook hebben over de 130 ongelezen boeken die er nog in staan 😉 ~Tineke

   Beantwoorden
   • zwartraafje

    8 oktober 2017 at 13:36

    Ja hoor, natuurlijk wil ik dat. Sturen jullie me enkele vragen toe of hoe gaat het in zijn werk?
    Sorry voor de late reactie trouwens. Ik krijg geen melding binnen wanneer er op een reactie
    wordt gereageerd dus ik kan het enkel opvolgen via een Bloglovin-mapje.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren