Pagina’s

Tim MacNab zoekt kopij

Tim MacNab zoekt Kopij

Mijn lichaam deinde mee met de slingeringen van het schip en ik geloof dat ik toch even onder zeil ben gegaan – toen ik plotseling beneden mij een knal hoorde; het geluid van een pistoolschot, dat scherp door het gehuil van de wind heen klonk…

 

Tim MacNab zoekt kopij

 

Als u begrijpt wat ik bedoel

I’ve said, it before and I’ll say it again; ik hou van strips. Nu heb ik tegenwoordig een eigen uitgebreide verzameling, maar vroeger als klein jochie vond ik het geweldig als ik me een paar uurtjes mocht verdiepen in de (in mijn jeugdige ogen) enorme verzameling van mijn oom. Iedereen boven de dertig kan zich vast nog Tom Poes herinneren uit de Donald Duck en de Zwelgje film (Als u begrijpt wat ik bedoel). Mijn oom had niet alleen de geweldige ballon strips van de avonturen van Tom Poes en heer Olivier, maar ook de bundels van de avonturen van Olivier B. Bommel die jarenlang in verschillende kranten hebben gestaan. In plaats van strips waren dit meer geïllustreerde novelles, met een unieke wereld waarmee Marten Toonder zijn stempel heeft gezet op het Nederlands taalgebruik. Termen als denkraam, geld speelt geen rol, minkukel en het eerder genoemde Als u begrijpt wat ik bedoel, het zijn uitdrukkingen die iedereen kent dankzij Toonder, zelfs al kent men het werk van Toonder niet.

 

Whodunnit

Nou werd mij laatst gevraagd om een nieuw, nog niet eerder uitgebracht verhaal van Toonder te lezen. Niet zomaar een verhaal, maar een onvervalste detective, een heuse ouderwetse who-dunnit!? Wie Ogma langer volgt, weet dat wij daar bepaald niet vies van zijn. En jawel, Tim MacNab zoekt Kopij wordt verteld in de unieke stijl van Toonder. MacNab is een Amerikaans reporter die meevaart op het passagiersschip van de door de zee geharde Friese kapitein Sixma, op zoek naar een verhaal. Kapitein Sixma moet maar niet veel hebben van de ietwat clowneske jonge man, maar hij blijkt een waardevol en scherpzinnige observator als midden op zee één van de passagiers wordt vermoord. Kan de moordenaar een lid van het kleurrijke gezelschap van passagiers zijn, of is het toch een van de bemanningsleden van de Wega?

Ik stelde bij mezelf vast dat dit een Amerikaan moest zijn; zoveel zelfgenoegzaamheid treft men bij Europeanen zelden aan. Ik houd daar eerlijk gezegd helemaal niet van, en ik besloot dan ook om hem zo veel mogelijk op afstand te houden. Ik draaide me een kwartslag om op mijn bureaustoel en antwoordde koeltjes: ‘Bent u een van de passagiers?’ ‘U hebt het geraden, cappy’, verzekerde de kerel enthousiast, terwijl hij zijn hoed wat naar achteren schoof. ‘Ik ben Tim MacNab, van de Chicago Daily News; reizend verslaggever en zo. Ik denk dat wij het samen best zullen kunnen vinden, niet?’

 

Marten Toonder geschiedenis

Als liefhebber van Toonder heb ik genoten, maar zeg ik eerlijk dat het verhaal de tand des tijds misschien niet voor iedereen heeft doorstaan. Bedenk hierbij wel dat Marten Toonder dit verhaal heeft geschreven rond 1937, nog voor zijn doorbraak met Bommel, Tom Poes, Panda en Kappie. Het is dus gekleurd door de tijdsgeest van toen, ínclusief stereotype, niet geheel politiek correcte buitenlandse karakters. Daarbij wel mijn respect dat het verhaal is uitgegeven zoals het door Toonder is geschreven, met de geweldige oorspronkelijke omslag illustratie.

Hoewel het plot van Tim MacNab zoekt kopij voor de doorgewinterde whodunnit lezers wellicht net niet ingenieus genoeg is, is het voor fans van Marten Toonder een mooie toevoeging aan de verzameling. Als men mij nu wil excuseren, ga ik mij wijden aan de culturele opvoeding van mijn dochters en samen de Als U begrijpt Wat Ik Bedoel tekenfilm kijken. Ach, een heer staat er tenslotte níet alleen voor!

Uitgeverij Personalia bedankt voor dit mooie recensie-exemplaar.

 

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren