Pagina’s

Dedicon

Dedicon

Sinds vorige zomer ben ik vrijwilliger bij Dedicon. Als je zelf niet kunt lezen, bijvoorbeeld omdat je slechtziend bent of dyslectisch, dan kun je bij Dedicon boeken bestellen. Luisterboeken dus, die je kunt downloaden of die je als cd kunt ontvangen. Die boeken worden door vrijwilligers ingesproken en daar ben ik er een van. Heel mooi om te doen, ik houd zelf zoveel van lezen, het is geweldig om dat voor anderen ook beschikbaar te maken.

 

Niet zomaar voorlezen

Het eerste boek dat ik voorlas, was ‘Onmogelijke keuze’ van Sandra Berg. Niet direct mijn smaak… Maar wel een goede indicatie van het soort boeken dat veel aangevraagd en dus ook voorgelezen wordt. Het gaat over een duister verleden, een verloren jeugdliefde en een dominante vader. En romantiek! Goed voor mijn acteertalent, want het voorlezen is meer dan gewoon lezen. De emoties die het boek oproept, moet je laten horen. Maar niet te veel, want de luisteraars moeten niet naar jouw brok in de keel luisteren, die moeten ze zelf ervaren.

 

Wat wel en wat niet?

Dedicon stelt een aantal eisen aan de voorlezers: een spraakgebrek of een sterk accent is niet handig. Door mijn zachte G is best te horen dat ik uit Brabant kom. En dat is okay. Maar bijvoorbeeld alle z-en als s-en uitspreken, is dan weer niet wenselijk. Een beetje technisch zijn is wel erg prettig. Je neemt het boek namelijk zelf op. Dat klinkt moeilijker dan het is, de technici editen het hele boek nog af. Gelukkig wel! Maar in de studio doe je het in je eentje, als je je verspreekt, dan corrigeer je dat zelf. Valt reuze mee, kwestie van terugspoelen en opnieuw opnemen.

 

Mijn tweede boek

Mijn tweede boek was het Young Adult boek ‘Een’ van Sarah Crossan. Houd je van Young Adult? Dan is dit een echte must-read. Niet alleen door het onderwerp, het gaat over een Siamese tweeling. Maar ook door de opmaak van het boek, kijk maar:

 

Dedicon

Bijzonder, he?*

E-nummers en noten

Overigens kiezen de voorlezers hun boeken niet zelf uit. Dat doen de coaches. We kunnen wel aangeven wat we het liefste lezen (en wat niet!), maar soms is je voorkeur er gewoon niet. Dan lees je weleens tientallen pagina’s met noten voor. Of gortdroge informatie over e-nummers. Maar er wordt altijd gekeken wat er bij jou en je stem past. En soms mag je een boek als ’13 Reasons Why’ voorlezen. Gaaf!

 

Wat denk je ervan?

Dus mocht je ook anderen met jouw favoriete bezigheid willen helpen, ga dan naar de website van Dedicon en meld je aan. Je kunt in Grave voorlezen en in Rijswijk. Ik kan je verzekeren, het wordt gewaardeerd!

 

* Dat vinden blijkbaar meer mensen. Op 16 september is de boekenweek voor jongeren begonnen; Literatour en ‘Een’ heeft daarbij de Diorapthe prijs van 2017 in de categorie Vertaald gewonnen.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren