Pagina’s

The gap of time

The Gap of Time; Exit, pursued by a bear

Do you ever walk in the rain just for the pleasure of getting wet?

 

Exit, pursued by a bear

Een van de meest memorabele regie aanwijzingen van Shakespeare is wel Exit, pursued by a bear, voorafgaand aan de dood van Antigonus, een karakter uit The Winter’s Tale. Of er daadwerkelijk een echte beer werd gebruikt uit de vechtkuilen van Londen of dat er een acteur in een pak op het podium stond, dat is uit de documentatie dan weer niet duidelijk. Maar The Winter’s Tale dus. Over de jaloerse koning Leontes die zijn vrouw Hermione en beste vriend koning Polixenes beschuldigd van overspel. In zijn krankzinnigheid is hij er van overtuigd dat de hoogzwangere Hermione het bastaardkind van Polixenes draagt. Hij probeert Polixenes te vergiftigen, maar die weet op tijd te vluchten. Daarna gooit hij zijn vrouw in de gevangenis en stuurt twee van zijn lords naar een orakel om zijn vermoedens te bevestigen. Hermione bevalt in de gevangenis van een meisje en haar trouwe vriendin Pauline brengt het kind naar Leontes in de hoop zo zijn hart te verzachten. Maar hij ontploft en verbant de arme baby naar een verre, naargeestige plaats.

En zo gaat de waanzin nog wel even door. Een verhaal gevuld met karakters, tijdssprongen, psychologische spelletjes, ingewikkelde plottwisten en na al die narigheid een komisch einde.

 

Hogarth Shakespeare Project en The Gap of Time

Jeanette Winterson schreef ook mee aan de Hogarth Shakespeare Series en nam The Winter’s Tale als basis voor haar moderne bewerking The Gap of Time. Een modern sprookje kan ik bijna wel zeggen.

It takes so little time to change a lifetime and it takes a lifetime to understand the change.

 

The gap of time

 

Het is niet verrassend dat Winterson heeft gekozen voor juist dit verhaal van Shakespeare, waarin een dochter wordt weggegeven en opgroeit bij adoptieouders. Jeanette Winterson is zelf geadopteerd en schreef hier eerder al over in haar boeken Oranges are not the only Fruit en Why be Happy when you could be Normal? Maar dit is slechts een van de thema’s in dit complexe verhaal; jaloezie, wraak, vergeving. En ook Winterson schrijft een tragisch verhaal dat eindigt in een komedie. Ik vond het prachtig, ik las het ademloos uit. Zou het komen omdat ik The Winter’s Tale nog nooit op het toneel heb gezien dat ik deze bewerking meteen in mijn hart heb gesloten? Want de meningen op Goodreads liegen er niet om; het merendeel van de lezers vond The Gap of Time bagger.

 

Het enige dat telt is…

Ik probeerde er achter te komen waarom ik dan zo van mening verschilde met al deze Shakespeare/Jeanette Winterson experts, maar na een half uur kon ik alleen nog maar slechter verwoorden wat ik dan zo mooi vond aan The Gap of Time. Ik begon zelfs aan mijzelf te twijfelen. Heb ik zo’n slechte smaak? Een totaal gebrek aan literair analytisch vermogen? En toen bedacht ik me dat die meningen er niet toe doen. Ik was betoverd. En als jullie het boek lezen misschien ook wel. Is dat nou niet het proberen waard?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

 • Jolanda

  14 september 2017 at 07:56

  Ik zag het boek in Engeland in de boekhandels liggen en werd eigenlijk meteen aangetrokken door de omslag. Geen idee nog waar het boek over ging. Maar hij gaat op mijn lijstje! Ik wil het er wel op wagen.

  Beantwoorden
   • Jolanda

    14 september 2017 at 10:30

    Nou……alles? Nee, niet alles is mijn genre. De historische detectives zijn niet echt mijn ding, en Stephen King……..nee, bedankt! Maar jullie hebben me echt al op heel veel nieuwe ideeën gebracht: “Op zoek naar George” (geweldig!), “De Pier” (onderhoudend), “De wezens” (zucht, zo mooi), “De Wonderlingen” (bijzonder)…..
    Dus ja, ik ben voor heel veel dingen in!

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren