Pagina’s

Leef Lagom

LEEF LAGOM – Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

LEEF LAGOM is een praktische en geïllustreerde lifestylegids gebaseerd op de Zweedse filosofie van lagom. Lagom betekent ‘precies de juiste hoeveelheid’, niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg. Balans dus. Deze Zweedse levensstijl laat zien hoe je meer geluk vindt in je dagelijks leven door evenwicht. Je hebt minder stress, meer tijd voor de dingen die je Leuk vindt en voldoende geld. Met kleine inspanningen maak je je leven beter, bewuster en goedkoper. Dit boek leert je niet alleen te accepteren wat je al hebt, maar ook om er optimaal van te genieten.

 

Leef Lagom

 

Van Kosmos Uitgevers mocht ik LEEF LAGOM lezen, tof! Mijn eerste indruk? Mooi opgemaakt, een echte aanwinst voor op je coffee table. Misschien niet een boek om in 1 ruk uit te lezen, maar je kunt er fijn in bladeren. Ik las het voornamelijk in bed en op mijn blauwe veranda, ook fijn. 🙂

 

Verschillende culturen

Anna Brones groeide op in Amerika als kind van Zweedse ouders. Een grotere tegenstelling in culturen valt er nauwelijks te bedenken. Waar de Amerikanen vaak vinden dat ‘bigger is better’, de Zweden denken daar heel anders over. Daar is het meer ‘less is more’ of ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Een heel eind zoals als wij, dus.

Brones vertelt over de voor- en nadelen (ja, die zijn er ook) van Lagom en legt uit hoe je ‘lagom’ te werk kunt gaan op het werk, thuis, in relatie met je gezondheid en het milieu. Ze behandelt typisch Zweedse begrippen als ‘fika’, de Zweedse koffie (met gebak!), legt uit waarom die ene Zweedse meubelfabrikant een goed voorbeeld van ‘lagom’ is, ondanks het beeld dat ze materialisme lijken te promoten, kortom, waarom ‘lagom’ zo goed voor ons is.

 

Leef Lagom

 

Lagom en minimalisme

Hoewel ‘lagom’ precies genoeg betekent, heeft het voor mij veel weg van minimalisme. Op de juiste manier omgaan met je eigen energie en die van het milieu. Genieten, maar zonder een ander schade te berokkenen. Werken en ook hard werken, maar met genoeg vrije tijd en geld om te genieten, samen met vrienden en familie. Niet ‘druk druk druk’ en ‘kopen, kopen, kopen’, maar aandacht en tijd voor elkaar, de ander en het milieu.

Dus… op zoek naar een gids die vertelt hoe je langzamer en met meer aandacht kunt leven, werken en wonen? En dat in een stijlvolle opmaak? Dan is LEEF LAGOM echt iets voor jou. Fijne bak koffie erbij, een lekker gebakje (niet te groot en niet te klein!) en je wordt vanzelf ‘lagom’! Wat mij betreft is LEEF LAGOM vooral iets voor jou als je begint met ‘less is more’. De hardcore minimalist zal meer hebben aan een ander soort boek als Groen, Groener, Groenst of het werk van Miss Minimalist.

En dan ga ik nu een liedje van mijn favoriete band uit Zweden opzetten. “If you change your mind, about the first in line.. take a chance on me..”

 

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a2e9caa2c249_selected-products” products=”9200000078238115″ name=”Lagom” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren