Pagina’s

Een maand in de provincie

Een maand in de provincie met Colin Firth

Kun je een man claimen als de jouwe door te zeggen dat jij ‘m als eerste gezien hebt?
Nee hè, dat kan niet. Dacht ik al.
Helemaal niet als het om Colin Firth gaat natuurlijk.
Maar toch, ik zag ‘m eerst!

 

A month in the country

Ik heb het uitgerekend: ongeveer 30 jaar geleden zag ik ‘m in de film A month in the country. Het smeltgehalte was toen ook al heel hoog. Het verhaal van de film ontroerde mij destijds zo dat ik het gelijknamige boek erbij ben gaan zoeken en het toen heb gelezen. Als ik aan Colin Firth denk, denk ik altijd het eerst aan die rol. Als tweede denk ik aan zijn rol als Mr Darcy in Pride and Prejudice. Ook een leuke gedachte.

 

J.L. Carr A month in the country

 

Het verhaal van A month in the country heeft me toen zo geraakt – afgezien van de verschijning van Colin – dat het me altijd bij is gebleven. Hoewel het boek tot de literaire klassiekers wordt gerekend is het geen wijd en zijd bekende titel en raakt het regelmatig in de vergetelheid. Ik vergeet ‘m zelf ook regelmatig. Maar op onverwachtse momenten duikt hij weer op in mijn herinnering. Als dat gebeurt heeft het vast een betekenis, maar welke is me niet altijd helder. Waarschijnlijk is in mij een emotie aangewakkerd die ik destijds ook ervaren heb.

 

Krachtig verhaal

J.L. Carr was een excentrieke man. Hij had een wat moeizame loopbaan, maar had uiteindelijk een goede baan als hoofdschoolmeester. Een maand in de provincie kwam uit in 1980 en dat was zijn eerste succesvolle boek. De film die ik zag is uit 1987. Het is geen lijvige roman, eerder een novelle. Maar de kracht van het verhaal is daardoor des te duidelijker.

 

Een maand in de provincie

 

Trauma’s en muurschilderingen

Een maand in de provincie gaat over twee jongemannen die in de eerste wereldoorlog hebben gevochten. Beiden zijn beschadigd door de oorlog en naar een klein Engels dorpje gekomen om te herstellen. De ene (gespeeld door Colin Firth) gaat een muurschildering in een kerk restaureren. Laagje voor laagje verwijdert hij de verf die over de schildering heen is gezet. De andere doet opgravingen op het kerkhof. Het was die eenvoudige symboliek van het blootleggen van de muurschildering en daarmee het afpellen van de trauma’s van de oorlog, die me raakte. Het boek is in 2014 opnieuw uitgebracht door uitgeverij Nieuw Amsterdam onder de iets andere titel: Een maand op het land. Er zal wel lang en breed nagedacht en vergaderd zijn over die verandering, maar ik vond de eerdere titel beter. ‘Op het land’ staat voor mij voor werken op het land. Landbouw dus. Misschien was platteland dan beter geweest, maar ja, dat klinkt te lang.

 

Nog meer pareltjes

J.L. Carr schreef meer pareltjes. Een ander pareltje dat ik in die tijd las was De slag bij Pollocks Crossing. Zo’n intrigerende titel vond ik het. Ik herhaalde het maar steeds opnieuw in mijn hoofd. Hij klonk zo lekker, helemaal in het Engels. Eerlijk gezegd weet ik niet meer waar dat boek over ging, behalve dat er een bepaalde humor in zat. En dat er geen slag was en ook niet op een kruispunt.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a2e9f8cc11b1_selected-products” products=”9200000027337592″ name=”Maand op het land” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren