Pagina’s

The Women of Baker Street Michelle Birkby

Michelle Birkby schrijft over The Women of Baker Street

Jolanda ging op vakantie en nam me toch wat leuks mee! ‘Behind every great detective stands a great woman…’ Hoewel wij fan zijn van de grote detective Sherlock Holmes (in zowel zijn originele als zijn moderne deerstalker), houden wij ook van vrouwen die wel raad weten met sappige moorden en mysterieuze zaken. Michelle Birkby dacht daar blijkbaar hetzelfde over.

 

The Women of Baker Street Michelle Birkby

 

Michelle Birkby

Toen Michelle Birkby op haar dertiende haar eerste Sherlock Holmes boek cadeau kreeg was zij meteen verkocht. Zo door de jaren heen is er wel eens commentaar geweest op de rol van vrouwen in de verhalen van Holmes. Sherlock is namelijk niet bepaald een liefhebber van the opposite sex. Toch heeft Birkby altijd veel onafhankelijke en bekwame vrouwen gezien in de verhalen. En één karakter ging steeds meer tot haar verbeelding spreken; Mrs Hudson. In dit artikel vertelt ze over de heldinnen in de boeken van Arthur Conan Doyle en hoe zij denkt dat Mrs Hudson een veel grotere rol moet hebben gespeeld in de zaken van Holmes en Watson dan voor de lezer wordt beschreven. Geweldig toch, als een boek je inspireert en je door laat fantaseren over karakters en gebeurtenissen? En dan is een van haar andere favoriete auteurs ook nog eens Agatha Christie! Dat wist Jolanda natuurlijk allemaal niet, daar voor die kast in een Londense boekwinkel, maar tjonge, wat een goede keuze heeft ze daar gemaakt zeg.

 

Michelle Birkby

 

Mrs Hudson en Mary Watson

I did so much more than bustle in and out with the tea. Although to be fair, I did bustle, and there was and awful lot of tea consumed by everyone.

Als Sherlock Holmes ongeduldig een huilende klant wegstuurt, nodigt Mrs Hudson haar uit in de keuken voor een kopje thee. De arme vrouw, genaamd Laura Shirley, is volledig overstuur en doet haar verhaal bij Mrs Hudson en Mary Watson, bij wie zij duidelijk meer op haar gemak is dan bij de grote detective. Laura ontvangt al een tijdje dreigbrieven waarin zij wordt gechanteerd met schandalige zaken, maar zij zegt onschuldig te zijn. Ze is echter doodsbang dat haar man er achter komt. Hij is namelijk van het type waar-rook-is-is-vuur. Mrs Hudson en Mary Watson besluiten zelf op onderzoek uit te gaan, samen met Irene Adler en de Baker Street Irregulars. In de duistere straten van Whitechapel, waar Jack the Ripper nog steeds rondwaart, ontdekken ze dat de zaak grootser, smeriger en gevaarlijker is dan ze dachten…

 

Je had het waarschijnlijk al in de gaten…

Na die eerste twee paragrafen hadden jullie natuurlijk al lang door dat ik heel erg enthousiast ben over deze serie. Het kan ook bijna niet anders. Mrs Hudson en Mary Watson komen tot leven als warme, intelligente en betrokken karakters. Alle elementen uit de boeken van Arthur Conan Doyle komen voorbij. Het heeft sfeer, is niet te gruwelijk, maar zit wel vol duistere spanning en beide boeken hebben een goed opgebouwd plot. Nostalgisch, maar zeker niet oubollig. Nou ja, lees maar gewoon. Het enige waar ik nog mee zit is wanneer het derde deel verschijnt.

Je kunt de schrijfster en haar serie ook volgen op Facebook! Een Nederlandse vertaling heb ik helaas nergens kunnen ontdekken, maar laat de Ogma redactie nu onder andere bestaan uit drie dames die héél goed zijn in Engels. We willen best een fund raising organiseren hoor. Beginnen we gewoon onze eigen uitgeverij. Voor al die detectives die maar niet vertaald worden.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a2ea052d6456_selected-products” products=”9200000050295228,9200000064176889″ name=”Michelle Birkby” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • henriette

    5 september 2017 at 14:14

    Misschien heb je de boeken van Laurie King al besproken, dan is mijn opmerking overbodig. Over Mary Russel, de echtgenote van Sherlock Holmes, en haar belevenissen als detective. De latere delen van de reeks zijn wat mij betreft duidelijk wat minder (zoals wel vaker voorkomt)

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren