Pagina’s

Uilendoders

Zomerlezen: Autoritjes, Uilendoders en ondergronds Londen

Dark Places

Dark Places – Gillian Flynn

Soms ben ik blij dat ik geen rijbewijs heb. Ik hoef mijn gelees nooit te onderbreken door zoiets triviaals als een autorit. Sommige boeken leg je moeiteloos aan de kant om iets anders te gaan doen, ook al is het een prima verhaal. Gillian Flynn maakt het je bijna onmogelijk. Haar debuut Sharp Objects was al spannend, Dark Places doet daar nog een schepje bovenop. Net als je denkt te weten hoe de vork in de steel zit, geeft zij het verhaal weer even een andere wending waardoor jij je theorie weer bij moet stellen. Heb je eindelijk door hoe het écht zit, komt er nóg een climax.

Die autorit duurde te kort kan ik je vertellen. Het is dat we met vrienden en onze kinderen een dagje Wildlands voor de boeg hadden anders was ik misschien wel blijven zitten tot ik het boek uit had. Waar het over gaat verklap ik lekker niet, dat moet je zelf maar lekker beleven, dan is het veel spannender!

 

Uilendoders

 

De Uilendoders – Karen Maitland

Het weer in Nederland is deze zomer net zo stabiel als de geestelijke gezondheid van een aantal karakters uit De Uilendoders van Karen Maitland. Op zijn minst wisselvallig. De ene dag zit ik te bakken onder de luifel, de volgende dag zit ik in de speeltuin en hoop ik dat het droog blijft. Helaas moesten we de speeltuin vroegtijdig verlaten, maar dat kwam omdat we opeens allemaal moesten plassen. Gaat het een keer niet regenen, maken we er zelf bijna een natte bende van. En ik had me toch een fijne picknickmand gemaakt! Ik had zelfs koffie meegenomen…

Gelukkig is De Uilendoders overal fijn om te lezen. Het is een middeleeuwse thriller, maar oude legendes en mythes komen tot leven waardoor het hier en daar de grens met fantasy een beetje nadert. Echt een page turner, met veel wisselende perspectieven en veel karakters. Hoofdrolspelers zijn Begijnen, de vrijgevochten vrouwen van de middeleeuwen en een mysterieus eeuwenoud genootschap.

 

Neverwhere

 

Neverwhere – Neil Gaiman

Richard leidt een keurig bestaan in Londen, met een baan, een verloofde (beetje bazig) en een flat (beetje rommelig). Totdat hij op een avond een dame in nood helpt en ontdekt dat er naast het normale bovengrondse Londen ook een duistere ondergrondse versie van de stad bestaat. Vol magie en gure karakters.

Het duurde even voordat Gaiman me te pakken had met Neverwhere, maar dat kan ook de schuld zijn geweest van Dark Places. Dat was zo’n enorme pageturner, dat ik de magie van Londen Below even niet kon doorgronden. Maar dat kwam gelukkig vanzelf. Wie raadt trouwens waar ik deze foto heb genomen?

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren