Pagina's

The Cursed Child

Harry Potter and the Cursed Child, J.K Rowling gaf en ik smulde!

Het lang verwachte achtste verhaal van één van mijn favoriete schrijfsters; J.K. Rowling. Ik las het vorig jaar meteen toen het in het Engels uitkwam!

Samen met John Tiffany (een award winnende director in West End en op Broadway) en Jack Thorne (schrijver voor theater, film, televisie en radio) heeft J.K. Rowling een vijf uur durende show geschreven welke zich negentien jaar na het zevende schooljaar op Hogwarts afspeelt. Het script hiervan is uitgebracht in een boek zodat iedereen die geen geld heeft om op een Firebolt naar Londen te vliegen en 140 pond (ofwel 38 galleons en 39 sickles) uit te geven, ook kan meegenieten. Tussen ons gezegd en gezwegen; ik had het er voor over gehad… Helaas met mij nog zo’n 200.000 andere fans van over de hele wereld. Voor nu moet ik het dus doen met dit script. Teleurstellend? Nee… Nou ja, een beetje. Het boek was niet teleurstellend maar ik had het stuk toch graag gezien!

 

Koffie: check, luie stoel: check!

Sinds het laatste boek heeft J.K. Rowling altijd gezegd geen vervolg te maken op de Harry Potter reeks. Om eerlijk te zijn had ik het daardoor ook niet verwacht, maar was ik niet minder enthousiast om te horen dat er toch nog een vervolg kwam, ook al was het in script vorm. Ik lag nog net niet bij de brievenbus te wachten tot de pakketjes man het boek af kwam leveren dat ik al enkele weken op reservering had staan. Gewapend met mijn boekje, kopje koffie en ja… mijn Harry Potter shirt heb ik mij gesetteld in mijn luie stoel.

 

The Cursed Child

 

Het verhaal start waar de laatste twee pagina’s van het zevende boek, Harry Potter and the Deathly Hallows, eindigt. Voor de mensen onder ons die deze boeken niet gelezen hebben; tsk, tsk, tsk. Begin daar eerst even aan! Je mist wat in je leven, muggle!

Om je geheugen wat op te frissen; Harry en Ginny Potter hebben samen 3 kinderen (James, Albus en Lily Potter). Het is Albus zijn eerste schooljaar. Op het perron komen wij erachter dat Hermione en Ron ook getrouwd zijn en samen twee kinderen hebben gekregen; Rose en Hugo Weasley-Granger. Ook Draco Malfoy is getrouwd en heeft een zoon die, net als Albus, aan zijn eerste jaar begint op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Zo eindigt boek zeven en laat J.K. Rowling ons achter met onze eigen verbeelding en fantasie.

Zie hier een fragment uit de laatste film waarin je nog even het bovenstaand stukje kunt zien:

 

 

En nu is er dan The Cursed Child. De magie spat er meteen vanaf! Je waant je al vrij snel weer in het magische wereldje van toverspreuken, chocolade kikkers en pratende schilderijen zoals je dat las in het eerste tot en met het zevende boek. De scene’s van het stuk worden goed beschreven, evenals de houdingen en gezichtsuitdrukkingen van de acteurs zodat het erg lekker weg leest. Het boek is 330 pagina’s lang maar voelt veel korter. Dit kan te maken hebben met het vlotte begin waarin Albus van schooljaar één naar schooljaar drie schiet.

 

Samen opgroeien

Het is een spannend verhaal met interessante wendingen, bekende aspecten, verrassende vriendschappen en mooie theorieën maar toch ook een beetje voorspelbaar. En dat laatste is jammer maar maakt het toch niet minder plezierig om te lezen. Het was leuk om iets meer mee te krijgen van de carrières van Harry, Ron en Hermione na Hogwarts. Iets wat veel fans wilden hebben ze nu toch gekregen. Het is ook wel mooi om te lezen dat het ouderschap voor “the boy who lived” en de altijd slimme Hermione net zo moeilijk is en dat zij, net als elke andere ouder, soms in het duister tasten. Iets waar geen enkele magische spreuk verandering in kan brengen. Het voelt daardoor voor mij alsof we echt samen opgegroeid zijn.

I’ve done this job for centuries
on every student’s head i’ve sat
Of thoughts I take inventories
For I’m the famous Sorting Hat
I’ve sorted high, i’ve sorted low
I’ve done the job through think and thin
So put me on and you will know
Which house you should be in…

Wordt het voor Albus ook Gryffindor, zoals Harry? Ravenclaw, Hufflepuff of toch het gevreesde Slytherin? Er is maar één manier om er achter te komen…..

The Cursed Child

 

Simone van Noort, ofwel tante Poppedeintje. Ik ben een moeder van 2 kids die graag leest, maar er de laatste jaren veel te weinig tijd voor had! Getrouwd met een hele lieve metal bassist. Bofkont ben ik! Herstellend van een burn out schrijf ik over het wel en wee in het leven waarvan ik mijn prioriteiten her- euh… prioriteer. Dan ben ik ook nog aspirerend kinderboeken schrijfster en pedagogisch medewerker.

4 Comments

  • Ogma

   22 augustus 2017 at 12:58

   Het haalde het wat mij betreft ook niet bij de originele zeven. Maar wat het wel deed was die magie weer terug halen; voor het eerst weer een verhaal over Hogwarts lezen, hoe gaat het verder. De scriptvorm moet je echt liggen. Als je daar niet van houdt wordt het niks. On stage kijken is overigens niet een optie wat mij betreft. De man en ik gaan in het voorjaar naar Londen en dachten dat het inmiddels misschien een beetje goedkoper zou zijn? Als we deel 1 en 2 wilden zien dan zouden we een dikke 600 euro kwijt zijn. Meer dan hotel en reis bij elkaar. Nou doe maar niet…

   ~Tineke

   Beantwoorden
 • Olga

  22 augustus 2017 at 07:49

  Ik heb het gelezen, maar het viel een beetje tegen. Het racet er door heen, de karakters komen niet echt tot leven. Leuk, maar het haalt het niet bij de andere boeken. Zo was ook zoon (12) van oordeel.Misschien komt dat door de vorm, een script i.p.v. een boek. Wij hebben meer genotrn van Fantastic beasts and where to find them. Zowel verhaal als film.

  Beantwoorden
  • Ogma

   22 augustus 2017 at 13:01

   Ik blijk dus wel aardig scripts te kunnen lezen! Maar Fantastic Beasts vind ik persoonlijk ook leuker. Zou het komen omdat dit wél helemaal door mevrouw Rowling is geschreven? ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren