Pagina’s

vakantie Drenthe

Zomerlezen: Op vekansie!

Op vakantie gaan doe je niet met lege handen, en wij zeker niet. Nadat we vorig jaar het idee hadden wellicht te zwaar beladen te zijn wilden we dit keer minder spullen mee.

 

De kunst van het vakantieboeken inpakken

Handdoeken, bestek, keukengerei en kleren; alleen het minimale ging mee. Maar bezuinigen op boeken? Uiteraard niet. Dit nam ik mee:

vakantie Drenthe
Ik kreeg niet de hele stapel uit, maar dat heeft een reden waar ik later nog wel eens over zal schrijven.

De man nam onder andere dit mee:

 

vakantie Drenthe
Zijn andere drie boeken waren op het moment dat de foto genomen werd spoorloos.

Voor de kinderen was er dit:

 

vakantie Drenthe

Zo mijn best gedaan een goede selectie (voor hen) nieuwe strips, boeken, voorleesboeken etc mee te nemen, kreeg ik nog als opmerking: “Volgende keer meer Donald Duckjes, mama”. There’s no pleasing some people…

 

Avontuur om de hoek graag

Wij zijn geen avontuurlijk gezin. Vakantie vieren doen we eigenlijk het liefst in eigen land, en dan niet zo ver weg. Dit jaar zakten we ineens af van het noorden naar het zuiden. Van Noord Drenthe naar het zuidwesten van Drenthe welteverstaan.

Niet ver van Emmen is in Nieuw Amsterdam, de plek waar Vincent van Gogh ooit een hele tijd leefde en werkte, een nieuwe camping waar mijn gezin en ik anderhalve week verbleven. Buitenland heet ie, en mijn telefoonprovider nam dat letterlijk, want ik kreeg een keer of zes een sms om mij te verwelkomen in Duitsland. Zo dicht bij de grens zit dit gebied blijkbaar.

Voor iedereen die denkt dat Emmen niet het meest toeristische deel van Drenthe is: dat klopt. Maar dat betekent niet dat het geen goede vakantiebestemming zou zijn. Wij hebben ons kunst-, cultuur- en literairtechnisch prima vermaakt deze zomer, en ik deel onze tips graag met de Ogma lezers.

 

Een beetje Buitenland in Drenthe

Als eerste de camping. Buitenland is echt een bijzondere plek om je vakantie door te brengen. Hangmatten, hangstoelen en zelfgemaakte schommels verspreid over de hele camping, tiny house bouwsels in wording, een overwegend vegetarisch, biologisch restaurant erbij, kunstzinnige versieringen, creatieve workshops voor alle leeftijden. Kortom een speeltuin voor iedereen die het leuk vind om af en toe nog te spelen. Een aanrader!

 

vakantie Drenthe

 

Minibiebje op de camping, gemaakt van een verbouwd olievat. De minibieb is in beheer bij Martine Schuijt, die in het nabijgelegen Dalen een eigen minibieb aan huis heeft. De kunstenares Aliene Ameln beschilderde het biebje.

 

Van Gogh en kunst in de dierentuin

In het dorp Nieuw Amsterdam kun je het Van Gogh Huis bezoeken, met onder andere de kamer waar hij verbleef. Nog wel leuker is het Veenpark in het nabijgelegen Barger Compascuum. In dit openluchtmuseum wordt de geschiedenis van het veen levend gemaakt en zijn er daarnaast overal ezels geplaatst met informatie over van Gogh en wat hij in Drenthe schilderde. Wij hebben er een hele dag doorgebracht, misschien wel de leukste dag van de vakantie.

Dat de nieuwe dierentuin in Emmen Wildlands heet en verhuisd is dat weet iedereen inmiddels wel. Vast heel leuk, maar wij gingen naar de oude dierentuin. Beetje jeugdsentiment; kijken naar wat er vroeger was, maar ook nieuwsgierigheid naar nu. In de oude dierentuin zit vandaag de dag namelijk een creatieve mensentuin: een plek vol galerieën en ideële instellingen. We keken onze ogen uit bij Mick’s art en Bij Leth Galerie en namen een kraanvogeltje mee van de ontroerende expositie ter nagedachtenis van de MH17 slachtoffers. Kippenvel en schoonheid op 1 plek.

 

De vakantie boekenbuit!

Daarnaast moet er natuurlijk geshopt worden. Boekenshoppen. Emmen heeft maar liefst 6 kringloopwinkels, twee mijntafel-achtige winkels en een tweedehandsboekenwinkel, en wij hebben ze allemaal bezocht. Het aanbod was sterk wisselend, maar we hebben toch behoorlijk wat boeken weer mee terug genomen:

 

vakantie Drenthe

Een kado voor de man, Paul van Loons voor de negenjarige, het tweede deel van Game of Thrones voor de 16jarige, een stapeltje leuke Engelse boekjes voor mijn leerlingen en een paar grappige boeken voor ondergetekende. Goede buit.

 

Vakantie in Drenthe? Gewoon doen!

Al met al is zuidwest Drenthe dus absoluut een bezoekje waard. Mocht ik nu iemand overtuigd hebben en er gaan Ogma lezers naar deze regio, willen jullie mij dan een plezier doen en bij het zoeken naar souvenirs eens een kijkje nemen bij Eerlijk-Drenthe. Dit stuk is ongesponsord, maar ik ben zelden vriendelijker te woord gestaan dan door de meneer van deze winkel en ik sta volledig achter hun doel. Dus.

Onze vakantie is nog niet voorbij, wij reizen af naar mijn heitelân. Mocht ik hier interessante boekentips opdoen kom je die vast op Ogma tegen. Voor nu pak ik onze auto en vouwwagen in. Met een ereplaatsje voor al onze boeken!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

One Comment

  • hanneke161

    19 augustus 2017 at 09:10

    Oh, DANK! Goede tips voor goede campings – al is Drenthe voor mij wel erg “Buitenland” – ver weg dus – zijn altijd zeer welkom. Grappige naam overigens!

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren