Pagina's

Vegan for Friends

Zomerlezen: tijd om te experimenteren met Vegan for Friends

Mijn stappen op het veganistische spoor zijn nog klein, onzeker en behoorlijk flexibel. Ik ben dan ook nog steeds op zoek naar lekkere en makkelijke recepten. Gelukkig mocht ik van Uitgeverij Karakter hun nieuwe uitgave Vegan for Friends proberen. In de zomervakantie heb ik namelijk eindelijk wat meer tijd om eens wat te experimenteren in de keuken.

 

Vegan for Friends

 

Alexander Gershberg

Blader je Vegan for Friends vluchtig door dan valt de niet alledaagse combinatie van Russische, Israëlische en Japanse invloeden je meteen op. Maar als je vervolgens leest dat Alexander Gershberg is geboren in Rusland, opgegroeid is in Israël en Japan noemt als grootste inspiratiebron, dan is deze samensmelting helemaal zo gek nog niet. Inmiddels woont hij trouwens al een aantal jaren in Nederland, en dat is fijn, want op pagina 207 staat dus een recept voor veganistische erwtensoep die ik deze winter MOET proberen!

Mijn voornemen om minder tot geen dierlijke producten meer te eten is gebaseerd op het feit dat het beter is voor het milieu en dierenwelzijn. Gershwin vertelt dat hij na een tijd van veel gezondheidsproblemen enorm opknapte van een macrobiotisch dieet. Van plantaardig eten. Hij wilde meer mensen kennis laten maken met deze manier van eten en vroeg zich af hoe. Hij kwam tot de conclusie dat het vooral heel erg lekker moest zijn en ontdekte dat veel van de gerechten waarmee hij is opgegroeid al plantaardig zijn; borsjtsj bijvoorbeeld. En humus, falafel, tabouleh. En ja, deze klassiekers zijn dus terug te vinden in Vegan for Friends!

 

Mijn favoriete recepten

Van alle recepten in dit boek zijn feestelijke 3 tot 5 gangen maaltijden te bereiden. Het boek heet tenslotte Vegan for Friends en het lekkers is dan ook bedoeld om samen met geliefden van te genieten. Gershberg heeft voor het gemak al een hoofdstuk gewijd aan een aantal combinaties van recepten die goed bij elkaar passen en waarmee je zeker indruk maakt. Mits je goed oefent! De recepten zijn soms best ingewikkeld, van een 5 gangen menu zal het hier in huis dus niet zo snel komen. De meer ervaren chef zal er zeker raad mee weten.

Toch zijn er ook recepten bij die voor mij als leek prima te bereiden zijn. Zo vind ik de Bijbelse Rode-Linzensoep heerlijk en werd ik blij van nog meer hummus variaties (Ik hou van hummus). De pasta gerechten vielen bij de kinderen in de smaak, dus die gaan zeker in de herhaling! Ook fijn, de lijst met speciale ingrediënten is niet bijzonder lang.

Wat dit kookboek voor mij een extra dimensie geeft zijn de inleidingen bij de hoofdstukken. Het boek is dus niet ingedeeld op voorgerechten, hoofdgerechten, maar op de vriendengroepen waarvoor hij kookt. Daaruit blijkt de warmte en liefde waarmee Gershberg voedsel bereidt. Zo is het echt een boek voor vrienden geworden.

 

Geen foto’s van mijn eigen creaties deze keer? Nee beste lezers, food photography, het is een vak apart. Net zoals bedenken dat je een foto had moeten nemen voor een blog. En een half leeggegeten bord is ook geen gezicht. Kan je beter Vegan for Friends doorbladeren, daarin is de fotografie namelijk wél watertandend mooi 😉 

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren