Pagina’s

Zomerlezen

Zomerlezen: je vakantie staat of valt met een goede leesplanning!

Ik ben van mening dat je, ook als je niet weg gaat op vakantie, je al die vrije tijd goed moet inplannen. Sterker nog, juist een staycation vergt een goede voorbereiding. Vooral als die staycation zes weken duurt, je twee kleine kinderen moet entertainen en je geliefde alleen de weekenden vrij is.

Dus ruimde ik de boekenkast op en maakte een lekkere selectie voor de zomerweken. Ik hield recensie-exemplaren al even op afstand om de druk een beetje laag te houden en kwam tot de conclusie dat een bezoek aan de bibliotheek niet nodig was om de vakantie te overleven. Ja, ik neem zomerlezen bloedserieus!

 

Zomerlezen

 

Proost!

Hoe ben ik nu tot deze keuze gekomen? Ik heb natuurlijk niet lukraak een stapel boeken op een bult gegooid en ga straks met een literfles wijn erbij op goed geluk binge drinken lezen. Zo bekeek ik eerst eens of er nog vriendschappen op het spel stonden doordat ik boeken heb geleend en nog steeds niet terug heb gegeven. Ja dus, Snow Crash en The Diamond Age van Neal Stephenson. Zijn werk valt onder science fiction, cyberpunk en speculatieve fictie en de vraag “Het je Neal Stephenson nu al gelezen?” wordt nu al een half jaar regelmatig gesteld. De hoogste tijd dus.

Dan Dark Places van Gillian Flynn. Ik was enorm onder de indruk van haar debuut ‘Sharp Objects’, een ware page turner. Daarom lag Dark Places op een aparte stapel voor de zomer. Net zoals Neverwhere van Neil Gaiman, die ik van Astrid van Cardcetera kreeg opgestuurd toen zij hem had uitgelezen (lief!). Sommige boeken bewaar ik dus speciaal voor de zomer.

 

Dikke pillen versus niemendalletjes

Brieven uit Londen kocht ik bij het Kruidvat, omdat zomerlezen om ontspanning draait. En soms is dat ook een feel good niemendalletje dat je in een uurtje in de tuin of op het strand even tussendoor uit leest. Waarom nu juist dit boek? Omdat Londen een rol speelt natuurlijk! Duh, ben ik toch nog een beetje weg op mijn staycation. Tegenover deze roman staat dan weer een dystopisch epos: The Windup Girl van Paolo Bacigalupi, alom geprezen en hoog verschenen in de lijsten van beste fantasy van het jaar 2015. En een vakantie is niet compleet zonder middeleeuws vermaak dus voegde ik Dolende Geesten van Charles Palliser toe, een cadeautje van Jolanda en De Uilendoders van Karen Maitland die Mirjam mij in een goodie pack toestuurde.

 

Zes weken, acht boeken

Dat zijn acht boeken, in diverse genres, voor zes weken vrije tijd. Niet té ambitieus, ontspannend en toch hier en daar wat stevigere kost om mijn tanden in te zetten. Het enige waar ik even niet over na heb gedacht is over het formaat… Hoe sleep ik dit straks mee naar kinderboerderij, speeltuin, blote-voeten-pad etc? Zodat ik vredig op een kleedje kan lezen terwijl mijn kinderen zoetjes spelen? Die kans is er wel. Heus!

 

Welk boek nemen jullie deze zomer mee op vakantie? 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • Jolanda

  18 juli 2017 at 19:28

  Boeken die Ogma heeft aanbevolen natuurlijk!
  Ik haalde De Wonderlingen uit de bieb (ook waarschijnlijk leuk voor dochter, als haar boeken per ongeluk uit zijn op vakantie), en bestelde De Wezens op de valreep nog even bij Bol (want niet te krijgen bij bieb of boekwinkel in ons stadje). Oh ja, en het boek waar ik al in begonnen ben, gaat ook mee op vakantie: “We zijn onszelf niet” van Matthew Thomas. Zo’n prachtig boek!!
  Ach, en dan heeft de rest van de family ook ieder zeker zo’n drie boeken mee op vakantie, dus mocht ik alles uit hebben……
  Nu hoop ik eerlijk gezegd dat het niet 2 weken regent dat het giet in Schotland, maar vervelen hoeven we ons niet 😉

  Beantwoorden
  • Ogma

   19 juli 2017 at 17:45

   Nou da’s een beste stapel, daar moet het wel mee lukken. En wauw Schotland <3, joh wie weet loop je nog wel een little free library tegen het lijf!

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren