Pagina’s

Redactie survivalgids

Jong en Onbezonnen: Redactieleeuwen survivalgids

Redactie survivalgidsAfbeelding: Pixabay

 

Rani de Mondt is een 18-jarige Vlaamse schrijfster in het YA-genre, die dol is op alles wat glittert, bubbelende persoonlijkheden en uiteraard schrijven. Met haar koppige geest en vrolijke (maar ook een beetje vreemde) ziel stort ze zich in elk avontuur dat ze tegenkomt. Deze keer is dit een driedelige gastblogserie voor Ogma, waar ze jonge auteurs in spe wil begeleiden in het soms hectische proces van debuteren, redigeren en uitgeven.

 

Rani de Mondt debuteren uitgever redactie survivalgids

 

Je hebt eindelijk je allereerste manuscript af, waarna je straalbezopen een feestje hebt gebouwd om het te vieren. Dan heb je een uitgever gevonden, waarna je met feesttoeters heel het dorp bent rondgereden. En nu ben je dan eindelijk klaar voor de redactie. Piece of cake toch? De uitgever had jouw manuscript toch nooit gekozen als het niet perfect in orde was. Euhm, about that… Nogal goed dat tante Rani er is om die bubbel te doorbreken, want je begeeft je in het letterlijke hol van de leeuw. Geloof mij, liefste aspirerende auteur. Ik wou dat ik deze dingen had geweten voor mijn redactie. Dus, speciaal om jou te helpen. Mijn vijf beste tips om te overleven. Oftewel, de redactie survivalgids.

 

Goed beginnen is half gewonnen

Voor ik mijn manuscript opstuurde, ben ik maanden bezig geweest met mijn verhaal tot het beste te maken dat ik zelf kon verwezenlijken. Er is een volledige rode pen, bloed, zweet en tranen aan te pas gekomen voordat ik vond dat ik er echt klaar voor was. Maar als ik nu redigeer ben ik zo blij dat mijn verhaal volledig klopt, en dat ik buiten mijn dt-fouten niets wil veranderen aan het plot.

 

redactie

 

Laat los

Misschien wel de belangrijkste. Creative minds don’t always think alike. Wat ik het moeilijkste vond over heel de lijn is kritiek loslaten. Tijdens de eerste redactieronde heb ik in paniek naar mijn uitgever gemaild dat het helemaal niet goed kwam, en dat mijn redactrice mijn personages niet respecteerde. Maar als ik er nu op terugkijk, had ze echt wel gelijk toen ze zei dat ik het woord ‘hysterisch’ er wel een stuk of 131 keer uit mocht schrappen.

 

Ademen

Ik heb drie jaar aan mijn manuscript gewerkt, dus ik ken mijn personages beter dan ik mijn eigen vrienden ken. Ik weet wat ik met elke zin bedoel, ik weet waarom ik dat ene woord twintig keer herhaald heb in een paragraaf. Wat ik heb moeten leren is dat de dingen die voor mij zo vanzelfsprekend waren, juist heel verwarrend zijn voor een lezer. Als mijn redactrice nu en dan een opmerking maakt over iets dat ze niet snapt, roep ik graag meteen uit dat mijn lezers niet zo dom zijn en dat ze eens twee keer moet nadenken. Maar na een paar keer rustig te ademen en mij in haar plaats te stellen, zie ik inderdaad dat er iets mist. Dat er cruciale elementen ontbreken om mijn verhaal te snappen. Een beetje extra zuurstof in de hersenen toelaten is heus niet zo erg, af en toe.

 

Sta toch op je strepen

Maar toch, je redacteur kan zeggen dat hij bepaalde dingen niet begrijpt, dat je een zin moet veranderen. Of een paragraaf moet herschrijven. Maar als je echt trots bent op die zin, op die paragraaf, en je komt na grondig nadenken tot de conclusie dat deze er echt niet uit mag omdat hij eigenlijk cruciaal is voor het verhaal, laat het er dan instaan. Als je het mysterie niet kan opheffen zonder meteen heel je plot te vertellen, laat het dan staan. Het is jouw boek. Jij weet wat je bedoelt. Fight for it. En als je na lang discussiëren er toch achter komt dat het beter is dat het weg moet, zet dan even je trots opzij en kill your darlings.

 

Blijf doorgaan

Dit is hoogstwaarschijnlijk het beste advies dat ik kan geven. Als de hoofdstukken weer naar je worden doorgestuurd, met al dat commentaar, en al die veranderingen, dat kan lastig zijn. Zeker als je weet dat er 50 hoofdstukken zijn in je boek en je nu nog maar aan nummer 2 bent. Het is moeilijk om er eigenlijk aan te beginnen, maar ik garandeer je, als je dat boek eindelijk in handen hebt, was dit allemaal de moeite waard.

Ik hoop dat dit je heeft geholpen. Veel succes bij de redactieleeuwen! See you on the other side.

 

Meer weten over Rani en haar werk? Volg haar op Facebook, Instagram of mail naar rani.de.mondt@gmail.com
Haar debuut ‘Your One And Only’ is vanaf nu te koop.

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren