Pagina’s

zomerse detectives

Minicursus Christie voor Beginners deel 5: Zwoele, zomerse detectives

In deze laatste, zomerse aflevering van de minicursus Christie voor beginners sluit ik af met vakantiesuggesties. In de bijna zestig jaar dat Agatha Christie boeken publiceerde ontstond door haar populariteit al snel de slogan ‘a Christie for Christmas’. Dit sloeg op het feit dat er vaak net voor kerst een nieuw boek uitkwam (uiteraard niet geheel toevallig, ze deden toen ook al aan marketing), zodat iedereen de nieuwe Christie aan de kerstman kon vragen. Slim. Wat mij betreft zou tegenwoordig de slogan ook ‘Een Christie voor de vakantie’ mogen zijn. Nieuwe boeken komen er immers niet meer uit, maar de zomer is een perfecte gelegenheid om oude favorieten te herlezen.

Voor de beginnende Christie lezer -want voor jullie heb ik deze cursus natuurlijk in elkaar gezet- zijn er nog geen oude favorieten, maar wel de mogelijkheid om nieuwe ontdekken. Heerlijk zwoele, zomerse detectives, perfect passend bij het weer.

 

Miss Marple in badpak

Laten we weer beginnen met de nieuwsgierige dame uit St Mary Mead; Miss Marple. In Miss Marple op vakantie / A Caribbean Mystery moet ze na ziekte op doktersadvies aansterken in een warm land. Haar neef, de romanschrijver Raymond West, is zo lief om voor zijn lievelingstante een reis naar de Cariben te betalen en zo verschijnt Jane Marple al breiend op het witte tropische strand. Miss Marple zou Miss Marple niet zijn als ze ook hier niet bij een moordmysterie betrokken raakt. Uitermate geschikt om bij het zwembad te lezen, met een cocktail onder handbereik. Of een kopje (ijs)thee, dat kan natuurlijk ook.

 

zomerse detectives

 

Verhitte Poirot

Er zijn verschillende Poirots die zich in warmer oorden afspelen: ideaal voor een zomerse vakantie. Een van de bekendste is waarschijnlijk Moord op de Nijl/ Death on the Nile, en dat is niet voor niets. Het verhaal zit goed in elkaar en blijft spannend, ook als je het leest op een verregend Nederlands balkon. Moord in Mesopotamië / Murder in Mesopotamia is minder bekend, maar net zo de moeite waard. Wat ik er zo leuk aan vind is dat Christie in dit boek een archeologische missie (met moord uiteraard) beschrijft, en ze daarvoor deels uit eigen ervaringen put. Haar tweede man, met wie ze een erg gelukkig huwelijk had, was de toentertijd gerenommeerde archeoloog Max Mallowan, en Agatha ging bij veel van zijn opgravingen mee. De hitte van de woestijn is in het boek goed voelbaar, dus hou je waaier of airco in de buurt. In dezelfde categorie valt ook een van mijn lievelingsPoirots: Dood Van Een Huistiran / Appointment with Death. (stiekem heb ik hier het “moordwapen” uit mijn eigen Christie-inspired detective vandaan… Niet verder vertellen!) Wat een heerlijk boek is dit! Soms hoop je gewoon op een moord als je een boek leest; sommige personages lijken er om te vragen immers. In dit boek kom je niet bedrogen uit. Ik ga ‘m zelf ook maar weer eens herlezen.

 

zomerse detectives

 

Middelbare detectives

De laatste vakantietip die ik heb is eentje over het onvermoeibare duo Tommy en Tuppence. In N of M/ N or M is het echtpaar inmiddels middelbaar en worden ze beide, zonder dat ze het van elkaar weten, betrokken bij de tweede wereldoorlog. Ooit werkten ze, in de tijd van de eerste wereldoorlog als spionnen, nu zijn hun volwassen kinderen in actieve dienst. Deze denken dat hun ouder wordende ouders saai en uitgerangeerd zijn, maar niets is minder waar. Ze komen beide in een soort pension terecht om van daaruit geheel incognito onderzoek te doen. Ondertussen doen ze net of ze op vakantie zijn. Leuke setting, geestig en ingenieus plot.

Ik hoop dat jullie deze minicursus konden waarderen, of je nu echt Christie newbie was, of een kenner die nieuwe inspiratie op deed. En omdat ik nooit te oud ben om te leren: wat voor Christie-tips hebben jullie nog voor mij?

 

zomerse detectives

 

Winnen!

Omdat we deze cursus extra feestelijk af willen sluiten geeft Ogma een Agatha Christie dwarsligger weg. Een dwarsligger is een compleet boek in een extra kleine uitvoering, net zo klein en licht als een mobiele telefoon. Perfect om mee te nemen op vakantie. Om het nog beter te maken bevat deze dwarsligger zelfs twee Poirot detectives, waarvan ik er eentje hierboven al warm heb aangeraden. Hoe doe je mee?

  • Ga naar onze Facebookpagina en geef ons een like;
  • Deel dit bericht en laat ons weten dat je mee hebt gedaan;
  • Je kunt deze keer ook meedoen door te regrammen. Volg de instructies op Instagram;
  • De winnaar maken we 21 juli bekend.

(Het gaat trouwens wel om een gelezen exemplaar, maar dat hoort nou eenmaal bij ons vintage karakter hè 😉 )
Deze win actie is inmiddels gesloten.

Fijne vakantie allemaal!

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a2ebe22c5d3b_selected-products” products=”1001004010926243,9200000040354234,666760142,1001004010926231,1001004011206331,9200000042798124,9200000042798180,9200000013994980,1001004011607996,9200000040887618″ name=”Christie op vakantie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren