Pagina’s

De stille dood Volker Kutscher

Ik heb een beetje hulp van jullie nodig bij De Stille Dood

Als een boek wordt aangeraden als een ‘mengvorm van historische roman, politieroman en thriller’ dan sta ik natuurlijk te popelen om te gaan lezen. Bovendien zag de cover er ook nog eens erg aantrekkelijk uit toen ik het zag liggen op de Koningsmarkt  én zijn de jaren 30 in het Duitsland van de vorige eeuw ook nog eens uitermate boeiend en roerend. Wat kan er mis gaan zou je denken?

 

De stille dood Volker Kutscher

 

Er zat een schroefje los?

Inspecteur Gereon Rath wordt naar een bijzonder plaats delict geroepen. Een beroemd actrice heeft een grote filmlamp op haar hoofd gekregen, wat resulteerde in een morbide tafereel met fatale afloop. Het lijkt er op dat het geen ongeval is, maar dat er opzet in het spel is. Rath komt er al snel achter dat de filmmaatschappijen in de stad vuile spelletjes spelen in de race om de beste geluidsfilms neer te zetten. Als hij daarnaast door zijn vader, met wie hij geen goed contact heeft, wordt gevraagd om een belangrijke man te helpen met een gevoelige zaak én er komen nog wat duistere zaakjes en oude liefdes uit zijn eigen verleden om de hoek kijken, heb je alle ingrediënten voor een fantastische detective.

 

Ondanks haar gesloten ogen zag ze het licht veranderen. Voordat ze haar ogen had geopend, voelde ze de klap. Een geweldige klap als van een reuzenhamer die in één keer zowel haar schouder als haar bovenarm en haar nek trof. Toen ze haar ogen opende, lag ze al op de grond. Wat was er gebeurd? Ze hoorde iets knappen en begreep dat het uit haar eigen lichaam kwam. In haar binnenste was kennelijk iets gebroken. De pijn sloeg zo onverhoeds en hard toe, dat alles even zwart werd. Ze zag de doeken en stalen stellages aan het plafond van de studio en Victors ontstelde gezicht dat haar aanstaarde voordat hij uit haar blikveld verdween.

 

Film noir?

Misschien is ‘De Stille Dood’ wel de beloofde film noir in boekvorm. Wie weet wordt het ergens na pagina 80 nog een geweldige pageturner! Ik zou het niet weten, want verder dan dat kom ik maar niet. Ondanks al die veelbelovende aanbevelingen, een geweldige setting en waarschijnlijk ook best wel een goed verhaal en plot, lijk ik er maar niet doorheen te komen. Al maandenlang doe ik mijn best gedaan om ‘De Stille Dood’ toch uit te lezen. Na bijna elk boek dat ik met plezier las neem ik het weer even ter hand. Komt het door de grote hoeveelheid karakters en ingewikkelde relaties? Of kies ik steeds het verkeerde moment om deze, vast prima thriller te lezen?

Ik ben er nog steeds niet uit. Aangezien mijn online boekenmaatje Martine mij heeft weten te overtuigen om Deon Meyer een tweede kans te geven, doe ik nu een beroep op jullie lezers. Mag De Stille Dood op mijn nachtkastje blijven liggen?

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren