Pagina’s

Rani de Mondt een uitgever zoeken

Jong en Onbezonnen: Een uitgever zoeken

Rani de Mondt een uitgever zoekenAfbeelding: Pixabay

 

Rani de Mondt is een 18-jarige Vlaamse schrijfster in het YA-genre, die dol is op alles wat glittert, bubbelende persoonlijkheden en uiteraard schrijven. Met haar koppige geest en vrolijke (maar ook een beetje vreemde) ziel stort ze zich in elk avontuur dat ze tegenkomt. Deze keer is dit een driedelige gastblogserie voor Ogma, waar ze jonge auteurs in spe wil begeleiden in het soms hectische proces van debuteren, redigeren en uitgeven.

 

Rani de Mondt debuteren uitgever redactie survivalgids

 

Hmm… Een uitgever zoeken, wat is er nog spannender dan dat? Eindelijk dat manuscript afgewerkt, beter dan dit kan het niet. Maar wat nu? Ik weet het, elke schrijfwebsite die je tegenkomt heeft een sectie gewijd aan uitgeven. Wat ik hier ga vertellen kan daarom veel herhaling zijn, maar wat ze je daar niet meegeven zijn de persoonlijke verhalen. Daarom ben ik er!

Dus, zoals je misschien al weet bestaan er een aantal vormen van uitgeven: de drie belangrijkste zijn hier traditioneel uitgeven, geassisteerd uitgeven en uitgeven in eigen beheer.

 

Traditioneel uitgeven

Bij traditioneel uitgeven wordt de auteur vooraf betaald, waarna de redacteurs aan de slag gaan om het boek te editen, vormgeving, etc. Hier moet je leren loslaten, maar wees maar zeker dat je boek gaat verkopen! Probeer vooral hun richtlijnen te volgen bij het insturen van een manuscript, zodat je niet bijna meteen in de vuilnisbak belandt. Bij de keuze van de manuscripten gaat men kijken naar wat commercieel interessant is, want tenslotte nemen zij een risico met jou te betalen voor de nog niet bewezen inkomsten van het boek.

 

Geassisteerd uitgeven

Geassisteerd uitgeven verschilt van het traditioneel uitgeven, dat jij je uitgever eerst betaalt (tussen de 50 en 250 euro ongeveer) om samen met jou het editen en vormgeven te doen. Dan, als jouw boek is uitgeven en geld opbrengt krijg je dat bedrag terugbetaald. Hier focussen ze meer op je verhaal, niet op wat commercieel interessant is. Daarbj ga je misschien niet de volgende bestsellerauteur worden, maar je hebt alvast een eigen boek in handen dat misschien een springplank kan vormen naar volgende uitgeverijen.

 

Eigen beheer

En dan natuurlijk het eigen beheer. Persoonlijk ben ik daar een minder grote fan van, omdat er altijd foutjes blijven zitten en daar een veel te grote druk op zit. E.L. James is zo bekend geraakt en nu gaan we dat meteen allemaal worden! Ik denk dat je perfect op Wattpad elke week een hoofdstuk kan plaatsen, dan bouw je meteen een lezersplatform op. Maar het zou jammer zijn als je boek verloren gaat in de krochten van het internet, niet? Bovendien is het niet altijd gratis en zitten er vaak addertjes onder het gras.

 

Waar koos ik voor?

Ikzelf heb gekozen voor het geassisteerd uitgeven. Traditionele uitgeverijen zijn nog ver buiten bereik voor jonge mensen met een zotte droom, en ik ben zeker en vast niet de volgende J.K. Rowling, dus daar wringt het schoentje. Mijn prioriteit in het leven is ook niet om een bestsellerauter te worden, dus voor mij was het geen probleem. En als het een springplank kan zijn naar een grotere uitgeverij is dat altijd mooi meegenomen, toch?

 

Ambilicious

 

Bij mij is het eigenlijk vrij gemakkelijk gegaan. Via een collega van mijn moeder ben ik in contact gekomen met Ambilicious, die kort daarna zelfstandig gevestigd werd in Vlaanderen. Ze zijn ook nog groeiende, net zoals ik als auteur, dus dat punt hebben we al gemeenschappelijk. Ik mocht hen een eerste hoofdstuk doorsturen en ondertussen zijn we bijna door de redactierondes heen en heb ik mijn eigen boek bijna in handen. Het beste advies dat hier dus kan geven is om gewoon je mond open te trekken en uitgeverijen aan te spreken. Bovendien is J.K. Rowling ook meer dan tien keer afgewezen voor ze haar contract in handen had. Veel succes!

Meer weten over Rani en haar werk? Volg haar op Facebook, Instagram of mail naar rani.de.mondt@gmail.com

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren