Pagina’s

Agatha Christie

Minicursus Christie voor Beginners deel 4: Achtergronden

Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij het vierde deel in deze Minicursus Christie voor Beginners. In de voorgaande afleveringen ging het vooral om de boeken (en luisterboeken, hoorspelen, films en tv series) om mee te beginnen, maar volgens mij is het nu tijd om wat achtergronden te onderzoeken.

 

Biografieën

Zo schreef Anne Hart twee heel interessante boeken. De biografieën van zowel Miss Marple als Hercule Poirot, op basis van alle verhalen die over hen verschenen.

 

Anne Hart

Ze beschrijft de levens van beide detectives en de verhalen die over hen zijn opgetekend, inclusief controversiële punten als Poirots leeftijd. Leuk.

 

David Suchet

Ik heb in aflevering twee al eens de loftrompet gestoken over Agatha Christie’s Hercule Poirot, de serie tvfilms die liep van 1989 tot 2014, en met name over de acteur die Poirot speelt, David Suchet. Ik vond het dan ook erg boeiend om zijn ervaringen over de films, en Poirot te lezen.

David Suchet
Poirot and me is een autobiografisch relaas over de jaren waarin Suchet de besnorde speurder speelde, en hij doet dat op een sympathieke wijze. Een voorbeeld van hoe David Suchet streefde naar authenticiteit, en hoe serieus hij bezig was met zijn rol zie je in onderstaande clip, waarin hij uitlegt hoe hij het accent en de stem van Poirot creëerde.
Heb je wat meer tijd, dan kun je deze Q en A bekijken, David Suchet vertelt hierin op dezelfde vriendelijke en geestige manier als hij zijn mooie boek schreef.
Daarnaast heeft Suchet ook een documentaire gemaakt (Being Poirot) die in Engeland werd uitgezonden op de avond van de laatste aflevering van deze serie in 2014. Ik heb deze helaas nog niet gezien, maar wel de documentaire die hij  maakte over Agatha Christie. Absoluut het bekijken waard. Want over haar leven valt behoorlijk wat te vertellen. Zo zijn er boeken geschreven en een film gemaakt over haar mysterieuze verdwijning van een paar dagen.
Agatha Christie

Over de verdwijning van Agatha Christie

 

Agatha Christie zelf aan het woord

Het meest interessante boek (waarin ze overigens dit mysterie niet afdoende uitlegt. En gelukkig maar, want een detectiveschrijfster zonder een beetje mysterie is als een boterham zonder beleg. Kaal.) schreef Agatha Christie zelf. Agatha Christie: An Autobiography is het boek waardoor ik nog meer van haar verhalen ben gaan houden. Haar levenslust, en plezier in wat ze deed inspireert mij nog steeds. Ik heb het al eerder gezegd, maar ik herhaal het gewoon. Agatha Christie is een van mijn heldinnen. Je wordt niet zomaar minicursusleidster natuurlijk!

 

Agatha Christie

 

We zijn er bijna…

Volgende keer alweer het laatste deel van deze Minicursus Christie voor Beginners. Zon, zee en zwoele detectives… Welke Christie mee op vakantie? Dat lees je dan!

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a2ebb2bdcefd_selected-products” products=”1001004001096818,1001004001093293,1001004011066576,9200000019612525″ name=”Minicursus christie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren