Pagina’s

Rani de Mondt debuteren

Jong en Onbezonnen: Debuteren

Rani de Mondt debuterenAfbeelding: Pixabay

 

Rani de Mondt is een 18-jarige Vlaamse schrijfster in het YA-genre, die dol is op alles wat glittert, bubbelende persoonlijkheden en uiteraard schrijven. Met haar koppige geest en vrolijke (maar ook een beetje vreemde) ziel stort ze zich in elk avontuur dat ze tegenkomt. Deze keer is dit een driedelige gastblogserie voor Ogma, waar ze jonge auteurs in spe wil begeleiden in het soms hectische proces van debuteren, redigeren en uitgeven.

 

Rani de Mondt debuteren

 

Debuteren. Zucht. Het woord alleen al maakt dat ik al mijn haren wil uittrekken van de stress. Want het maakt niet uit hoe goed je bent, of hoe groot je uitgeverij is, de zenuwen kriebelen sowieso.

Zal mijn boek aanslaan?
Is dit een springplank naar een grotere uitgeverij?
Wat moet ik doen met mijn leven als het verhaal waar ik zo lang aan heb gewerkt in de eerste de beste vuilnisbak belandt?

Doe daar nog eens de zotte droom van een veertienjarige versie van mezelf en puberhormonen bij, en je zit gegarandeerd met een interne Wereldoorlog III.

 

Dus nu is de vraag: Hoe overleef je je debuut, zeker als tram twee nog niet in het vizier is?

Ik ben mijn debuut: Your One and Only, beginnen te schrijven toen ik veertien was. Op een lentedag aan het einde van het schooljaar huppelde ik op mijn beste vriendin af en liet haar de eerste honderd, vreselijke woorden, van wat toen een ijle kinderdroom was, lezen. Ik weet nog dat ze niet goed wist hoe te reageren toen ik zei dat ik dat verhaal wilde uitgeven. Ze was enthousiast, en deed er alles aan om mijn muze op te roepen. Maar na jaren van writer’s block, herbeginnen en nog eens herbeginnen wist ik dat ook zij haar hoop stiekem was verloren.

Ik bleef toch doorgaan, het feit dat zelfs mijn eigen ouders eens raar keken toen ik zei dat ik dit echt naar een uitgever wilde sturen deed me niet opgeven. En nog maar goed ook. Want als ik niet had doorgezet had Your One and Only nooit bestaan.

Flash forward naar 2016. De zeventienjarige versie van mezelf had nog altijd de zotte droom om haar boek uit te geven, en dankzij mijn allereerste gebroken hart had ik de moed gevonden om Your One and Only te maken zoals het nu is. Doordat ik de meest duistere gedachten die ik had heb laten stromen, heb ik samen met mijn manuscript ook een soort van therapie afgerond. Tijd om uit te geven, dacht ik. Helaas zijn de grote uitgeverijen nog altijd onbereikbaar voor jonge schrijvers, en is het voor ons debutanten niet gemakkelijk om iemand te vinden die gek genoeg is onze droom waar te maken. Maar viavia ben ik bij mijn uitgeverij geraakt. Ambilicious.

 

Rani de Mondt debuteren

 

Steun en toeverlaat

Inanna van den Berg, de vrouw die me nu begeleidt en al een jaar mijn steun en toeverlaat is, heeft Your One and Only duizend keer beter gemaakt dan het toen was. Al mijn dank gaat dan ook uit naar haar, want als zij na zenuwslopende dagen waar ik bijna al mijn nagels had afgeknabbeld, niet gezegd had dat ik mijn volledige manuscript mocht opsturen, had ik nooit de moed gevonden om mijn tweede boek te schrijven. En zonder haar, had ik waarschijnlijk al 25 mental breakdowns gead over mijn debuut.

Ik weet nu dat het oké is. Dat ik gewoon mezelf moet blijven, en vooral voor mezelf moet blijven schrijven. Maakt niet uit of er nu één of honderdduizend mensen mijn boek kopen. Als ik zelf maar trots blijf op wat ik op achttienjarige leeftijd bereikt heb.

 

Jong en onbezonnen

En dat is juist het punt! Maakt niet uit hoe jong en onbezonnen je bent, als die droom van je zot genoeg is moet je blijven doorzetten. Mijn favoriete quote is daarom ook: ‘The ones who said you couldn’t do it, are watching.’ Schrijf jouw boek, doe er desnoods tien jaar over, maar maak je droom waar. Doe het om te bewijzen dat je het wel kan. Als Het mij gelukt is, lukt het jou ook. Ik geloof alvast in jou!

Meer weten over Rani en haar werk? Volg haar op Facebook, Instagram of mail naar rani.de.mondt@gmail.com

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren