Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • LFL vs KGB, The Raven, een Detectivehond en veel vintage geneuzel in juni
Deon Meyer

LFL vs KGB, The Raven, een Detectivehond en veel vintage geneuzel in juni

Agatha Christie, Edgar Allan Poe, Little Free Libraries, kringloopwinkels, 20 jaar Harry Potter en heel veel historische boeken. Wij maakten in juni onze vintage ondertitel waar! Ik kwam The Raven zowaar in levende lijve tegen ­čśë

 

 

Afgelopen maandag was het twintig jaar geleden dat Harry Potter and the Philosopher’s Stone verscheen. Voor diegene die de tovenaar niet meer kunnen zien na alle overkill van de laatste weken, rustig maar, ik houd het kort. Bovendien gaat het ook niet alleen over Harry en J.K., maar over het feit dat ik na het lezen van dit artikel over wat eerste edities waard zijn, de boekenkast eens in dook. Mijn paperback van The Philisopher’s Stone is inderdaad een eerste druk! Helaas heeft er ook iemand “To Tony, Happy Birthday blablabla, love Mum” in geschreven en hebben de man en ik het inmiddels samen minstens 88 keer gelezen. Het Zwitserlevengevoel zal nog even moeten wachten…

 

Around the world….

Internationaal hebben we gefaald de afgelopen tijd. Of aardiger gezegd, we bleven wat dichter bij huis. Maar De Spannende Boekenweken hielpen een handje door een geschenk te doen uit Zuid-Afrika. Deon Meyer schreef een novelle in zijn detective Griessel reeks. Zowel mijn exemplaar als dat van Mirjam verdween al snel naar de Little Free Library. Ik kan Zuid-Afrika aan mijn wereldkaart toevoegen, maar Deon Meyer zal niet snel weer op mijn to read stapel belanden helaas. Wat vonden jullie van het verhaal? Is het ook representatief voor zijn verdere oeuvre?

 

Deon Meyer

 

Wat wij zoal op het net vonden:
 • Wijsheid uit Noorwegen. Over opruimen, wat ik graag doe en veel heb gedaan de laatste twee maanden omdat het huis van mijn oma leeg moest.
 • Mirjam haar liefde voor Rusland is besmettelijk geloof ik, en deze post van This is how we read is prachtig, moet je lezen! Zie je, nu ben jij ook verliefd ­čśë
 • Nog meer liefde. Zo kon ik wel van de daken schreeuwen hoe fantastisch De Wezens is, en ook Marcia van Oog op de Toekomst denkt er zo over. Lees hier haar recensie.
 • Jolanda en ik hebben een favoriet nieuw blog/vlog. Marije vertelt op Tijdreis TV over geschiedenis, schoolwerk en haar leven en werk als docente.
 • Ik bestelde vast stiekem Detectivehond voor een klein meisje dat binnenkort jarig is. Omdat ik het biebboek elke avond in haar bed terugvond en dagelijks minstens acht keer heb voorgelezen. Waar het over gaat? Biebmiepje schreef een leuke recensie!

 

Detectivehond

Detectivehond op repeat

 

Little Free Library, Minibieb, of toch KGB?

We kregen afgelopen maand een lezersvraag. Waarom wij toch een Engelse term gebruiken als we een prima en behoorlijke mooie Nederlandse taal hebben? De Little Free Library beweging is begonnen in de USA, zo hebben Mirjam, Jolanda en ik het concept leren kennen en zo hebben wij ook een aantal ruilkasten in Nederland ontdekt. Zoals jullie gemerkt hebben zijn vele beheerders creatief met het bedenken van leuke namen voor hun eigen kast; Minibieb, Minibib, Kleine Gratis Bibliotheekje (zie je wel, de afkorting KGB is juist hartstikke gaaf!), Leenhuisje, ga zo maar door. Bij het grote publiek is het systeem van een kleine bibliotheek met gratis boeken alleen bekend onder de naam Little Free Library, en daarom gebruiken wij die benaming voor onze rubriek.

MAAR! Joke van de Torhoutse Minibibs stuurde ons naar aanleiding van deze opmerking nog een e-mail. Zo vertelt zij dat ‘Little Free Library’ een beschermde term is. Je mag deze alleen gebruiken voor jouw leen/ruilkast als je deze registreert op de site van littlefreelibrary.org. Niet iedereen doet dit, er zijn namelijk kosten aan verbonden. De kans dat er zware consequenties hangen aan een kast in je voortuin met een LFL bord er op is misschien klein, maar wees je er dus wel van bewust mocht je grote plannen hebben. Onze rubriek blijft Little Free Library heten, maar laten jullie in de comments zo veel mogelijke leuke alternatieve benamingen achter voor minibiebs?

Waar zullen we het in juli eens allemaal over hebben?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • Ogma

   30 juni 2017 at 08:50

   Ik deed er drie dagen over en dacht ‘mwah…’ Misschien heeft hij gewoon wat meer pagina’s nodig om uit de verf te komen? Want als jij Bennie Griesel aanraad dan vertrouw ik daar ook wel weer blind op ­čśë ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren